El Centre Cultural Terrassa portarà enguany 25 funcions de 14 companyies nacionals i internacionals, entre les quals destaquen el Ballet de l’Òpera de Viena, el Ballet Nacional d’Espanya i el Ballet de l’Òpera d’Innsbruck. També hi haurà estrenes mundials del Ballet de Barcelona, Crea Dance Company by Maria Rovira i Habemus Corpus. Així mateix, s’hi programaran dos dels grans títol clàssics: Giselle i El llac dels cignes, amb orquestra en directe, i una gala d’homenatge a Alicia Alonso.
El Centre Cultural Terrassa ha presentat la 37a Temporada BBVA de Dansa per al 2020 a la ciutat vallesana, amb la programació més extensa fins ara, tant en nombre de funcions (25) com de companyies (14), que inclou grans produccions nacionals i internacionals i estrenes absolutes. El Centre Cultural Terrassa i el BBVA refermen així el seu compromís en la divulgació programant la temporada més extensa des de la seva creació; una cita i un referent indiscutibles per als amants de la dansa, amb temporades estables que mostren una visió àmplia d’aquesta disciplina artística en què el ballet clàssic, el contemporani i el flamenc formen part de la programació.
Obrirà la temporada una gala d’estrelles del Ballet de l’Òpera de Viena (1 i 2 de febrer de 2020), amb un programa representatiu del repertori clàssic i modern d’aquesta companyia dirigida per Manuel Legris, figura emblemàtica del Ballet de l’Òpera de París. La jove companyia barcelonina IT Dansa presentarà (22 de febrer) la premiada Wad Ras; la peça The prom, creada per Lorena Nogal, una coreografia sobre la violència contra les dones; In memoriam, i Whim, sobre el caos de la societat moderna.
També es podrà contemplar un dels grans clàssics, i amb orquestra en directe; el Ballet i l’Orquestra de Sant Petersburg interpretaran Giselle (14 i 15 de març), l’obra més representativa del ballet romàntic. El Ballet Nacional de España (28 i 29 de març) farà parada a Terrassa amb un homenatge a Mario Maya, un dels grans mestres de la dansa espanyola. El programa també inclourà una visió global de la dansa espanyola i suposarà la presentació del nou director de la companyia, Rubén del Olmo, a Catalunya.
El 18 d’abril estrelles internacionals de la dansa clàssica retran homenatge a qui va ser prima ballerina assoluta del Ballet Nacional de Cuba, Alicia Alonso (1920-2019). Els dies 24 i 25 d’abril el català Enric Gasa, coreògraf i director del Ballet de l’Òpera d’Innsbruck, presentarà La tempesta, una versió d’aquesta obra mestra de Shakespeare, com ja va fer amb Macbeth i Somni d’una nit d’estiu.
La nova companyia Ballet de Barcelona actuarà a la Temporada BBVA el 9 de maig amb Suite Carmen, un títol que s’endinsarà en un món de seducció i baralles a causa d’un conflicte amorós; una obra mestra de l’òpera de Georges Bizet coreografiada pel cubà Alberto Alonso. La música en directe tornarà a ser protagonista amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, que interpretarà la Novena Simfonia de Beethoven amb la interpretació ballada de la Crea Dance Company by Maria Rovira (22 i 23 de maig); una fórmula d’èxit que combina música, cors i solistes en directe amb dansa i que ja es va poder veure amb el Requiem de Mozart (2019) i Carmina Burana (2018). Aquesta producció és un encàrrec del Centre Cultural Terrassa a Maria Rovira i s’estrenarà precisament a l’escenari terrassenc.
La tardor del 2020 començarà també amb una estrena del director i coreògraf català Miquel G. Font, que presentarà la seva última producció, Amnea (12 de setembre), amb la companyia neocontemporània Habemus Corpus. Un espectacle que combinarà música electroacústica amb música sacra interpretada per una gran coral en directe, projeccions en alta definició i vuit ballarins internacionals. Posteriorment la coreografia sortirà de gira per Europa i l’Àsia.
El 2020 se celebrarà la tercera edició de la Gala de Ballarins Catalans al Món (10 i 11 d’octubre), cita en què es conviden ballarins d’arreu del món a ballar a casa. Una ocasió única per mostrar el seu talent. El 25 d’octubre, Jivoy Dance Company, amb la participació de primers ballarins i exballarins del Teatre Mariïnski, oferirà un programa amb coreografies clàssiques de Txaikovski i Petipa i peces contemporànies d’Ilia Jivoy, coreògraf que està considerat un dels millors joves del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg.
La formació israeliana Kibbutz Contemporary Dance Company presentarà el 7 i 8 de novembre el seu treball més recent: Asylum. El seu director artístic, Rami Be’ert, evoca la seva pròpia experiència com a descendent de supervivents de l’Holocaust en una peça en què es reflecteixen conceptes com la pàtria, l’enyorança, la llar i la recerca de la identitat.
Per la seva banda, el Malandain Ballet Biarritz (28 i 29 de novembre) portarà a Terrassa tres coreografies: Sirènes, Estro i Nocturnes. Les coreografies suggeridores d’aquesta companyia, interpretades per més d’una vintena de ballarins, són molt aplaudides per la seva gran plasticitat.
Finalment, el Ballet i Orquestra de l’Òpera de Samara interpretaran El llac dels cignes el 12 i 13 de desembre. Un gran títol clàssic que tindrà una posada en escena espectacular, amb més de cent artistes, entre ballarins i músics, que posaran punt final a la 37a Temporada BBVA de Dansa.
Companyies en residència i activitat educativa
El Centre Cultural Terrassa dona suport a companyies de dansa oferint-los residència a les seves instal·lacions perquè hi desenvolupin produccions que posteriorment estrenaran a l’escenari terrassenc. Durant la temporada 2020, hi participaran les companyies Ballet de Barcelona, Habemus Corpus i Crea Dance Company by Maria Rovira.
Amb la voluntat de continuar creixent i arribar a nous públics, el Centre Cultural Terrassa i el BBVA van crear el programa pedagògic Els Exploradors de Dansa, estrenat la temporada passada. Orientat a l’alumnat d’educació primària, l’objectiu és posar en contacte els visitants amb tots els aspectes que intervenen en una producció de dansa: des del vestuari, la il·luminació, l’escenografia, la música i els assajos fins a l’espectacle final. Els alumnes coneixeran tot el procés de creació del clàssic nadalenc El trencanous.
La Temporada BBVA de Dansa ha continuat creixent i la darrera temporada (2019) va superar la xifra dels 10.000 espectadors, i amb més del 95% d’ocupació. El Centre Cultural Terrassa manté el lideratge i l’excel·lència que l’ha convertit en un punt de referència de la dansa a Catalunya.
Més informació a www.fundacioct.cat.
Podeu veure el vídeo de promoció de la temporada a l’enllaç següent: https://www.youtube.com/watch?v=ZmINFmur1Lk&feature=youtu.be
Imatge destacada: Ballet de l’Òpera de Viena. © Ashley Taylor