El Fringe del Festival de Torroella serà del 26 al 29 de juliol i acollirà més de 60 joves músics i una dotzena d’escoles i formacions de tot Europa.
La 38a edició del Festival de Torroella de Montgrí tindrà lloc entre els dies 1 i 19 d’agost amb catorze concerts, el primer dels quals serà la Festa de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, el 14 de juliol, amb el tenor David Alegret acompanyat al piano per Rubén Fernández Aguirre. El Festival comptarà novament amb grups i músics reconeguts internacionalment en l’àmbit de la música clàssica, i també amb joves artistes emergents en el marc del Fringe del Festival. Xavier Diaz, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, va destacar (en el transcurs de la roda de premsa) els valors diferencials del Festival de Torroella de Montgrí, que combinen “tradició, capacitat d’innovació i excel·lència”. Un festival organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí (JMTM) des del 1981 –va començar amb cinc concerts a l’església de Sant Genís– i que esdevé “una cita obligada per als amants de la música de tot el país”, en paraules de Josep Maria Rufí, alcalde del municipi.
Amb el lema “Arrels i horitzons”, la programació enguany “mira cap als compositors que van buscar en la música popular i folklòrica la font d’inspiració per crear les seves obres, quan les etiquetes encara no encotillaven l’experiència musical”, segons Montse Faura, directora artística del Festival. Així, la programació inclourà obres de Bartók, Dvořák, Janáček, Chopin, Joaquín Turina o Joaquín Rodrigo, entre d’altres. En aquest sentit, s’hi podran escoltar obres d’aquests compositors interpretades pel duo de violins format per Lina Tur i Enrico Onofri, els Solistes de Cambra de l’Orquestra Filharmònica Txeca, l’Orquestra Simfònica del Vallès amb el guitarrista Pepe Romero (que interpretarà la Fantasía para un gentilhombre i el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo), l’Accademia del Piacere amb la cantaora Rocío Márquez (amb un programa que estén ponts entre la música antiga i el flamenc), i el pianista Joaquín Achúcarro, que tampoc no fallarà aquest any al Festival (al qual es presenta des fa 26 anys ininterrompudament), amb un programa dedicat a Chopin i Debussy.
La música antiga també tindrà una presència important a la programació amb cinc concerts. Johann Sebastian Bach, el segon compositor més interpretat en la història del Festival (el primer és Mozart), serà el protagonista del concert del grup Gli Incogniti, que proposa un programa amb algunes obres l’autoria de les quals ha estat atribuïda a Bach tot i que no s’hagi provat al cent per cent. També el Dunedin Consort, dirigit per John Butt, oferirà un programa Bach que inclou el Magnificat. D’altra banda, el concert del grup vocal Tenebrae, dirigit per Nigel Short, retrà homenatge al compositor barroc català Joan Cererols, en el 400è aniversari del seu naixement; el concert, que estarà dedicat a la memòria d’Ernest Lluch, també inclourà el Requiem de Tomás Luis de Victoria.
Com a novetat, aquest any el Festival recupera espais emblemàtics de Torroella, com la Fundació Vila Casas i el passeig de l’Església, per oferir una sèrie de tres concerts agrupats en el cicle Singulars Torroella (ST). Seran tres concerts únics també per la singularitat del programa que s’hi interpretarà, o bé per les característiques dels intèrprets. Així figuren a l’ST els concerts ja esmentats de Lina Tur i Enrico Onofri i l’Accademia del Piacere amb Rocío Márquez, com també L’Apothéose i la soprano Olena Sloia, grup de música antiga que ha rebut recentment dos premis internacionals i que proposarà un programa entorn de l’època de Maria Lluïsa de Savoia, que va ser la muller del rei Felip V.
El Festival també acollirà les actuacions de l’Accademia Bizantina d’Ottavio Dantone, amb la contralt Delphine Galou (concert inaugural); The Brahms Project –Josep Colomé, violí; Joaquín Riquelme, viola; David Apellániz, violoncel; Enrique Bagaría, piano; amb la col·laboració d’Uxía Martínez, contrabaix–, amb el Quartet amb piano núm. 1 de Brahms i el Quintet per a piano i cordes en La menor, “la Truita” de Schubert, i, per la seva banda, l’orquestra PKF-Prague Philharmonia, amb un programa dedicat a Beethoven. El públic familiar també gaudirà del seu concert amb Big Bang Beethoven, una producció del Palau de la Música Catalana, amb direcció musical d’Eduard Iniesta i direcció coreogràfica d’Enric Cabrera.
Així mateix, altres disciplines artístiques se sumen a la programació musical del Festival. Per això s’hi inclourà, per primer cop, una proposta que combinarà cinema documental, art i música amb el cineasta Pere Portabella, a qui la Fundació Vila Casas dedicarà una exposició. I l’estrena del documental sobre el Quartet Eben. Un festival, doncs, que és possible per la suma de diversos factors: “el suport econòmic públic i privat, la feina diària de l’equip de Joventuts Musicals i el suport dels quatre-cents socis de l’entitat”, explica Albert Bou, president de JMTM.
El Fringe Festival Torroella de Montgrí-l’Estartit
Un any més, a la programació del Festival de Torroella de Montgrí se li suma el Fringe, la plataforma pensada com a suport i difusió per als joves intèrprets emergents que fan els primers passos de les seves carreres professionals; i també perquè esdevingui un gran laboratori professional, un aprenentatge transversal per als intèrprets i per a tot l’equip que intervé en els concerts (gestors culturals, productors, fotògrafs, periodistes, etc.).
En aquesta cinquena edició, el Fringe tindrà lloc entre el 26 i 29 de juliol i s’hi oferiran més d’una vintena de concerts, d’una hora de durada, sense etiquetes i sense pausa; amb un repertori escollit pels mateixos intèrprets. La vocació d’excel·lència d’aquest format es reflecteix en l’acurada selecció dels joves artistes, els més destacats de les millors institucions i centres d’educació superior, procedents de l’ESMUC, Taller de Músics, Conservatori del Liceu, Escuela de Música Reina Sofía, Instituto Nacional de la Juventud (Injuve), Institut d’Estudis Baleàrics, Conservatoris Nacional de Música i Dansa de París, Guildhall School de Londres i la Hochschule für Musik de Friburg.
Dades del Festival
En les tres darreres edicions del Festival, el nombre de públic ha anat augmentant. Així, el 2015 hi van assistir 9.939 espectadors (88,5% d’ocupació); el 2016, 11.232 (92,8% d’ocupació), i el 2017, 13.216 (98,6% d’ocupació). Aquestes dades d’espectadors i ocupació també inclouen l’assistència al Fringe d’aquests anys. El Festival disposa d’un pressupost de 546.000 euros. D’altra banda, les entrades (amb preus de 55 a 15 euros, i amb descomptes especials per a diferents col·lectius) es poden adquirir per internet a partir del 7 de maig i a les taquilles de l’Espai Ter i oficines de Joventuts Musicals a partir del 25 de juny. Més informació a www.festivaldetorroella.cat