Subscriu-te

La 5a temporada de l’Orquestra Camera Musicae al Palau de la Música, més internacional

© Martí E. Berenguer
© Martí E. Berenguer

La temporada consta de sis concerts, tindran lloc a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana i un serà un recital de Lluís Claret.

L’OCM intervindrà en el concert del 125è aniversari de l’Orfeó Català aquest diumenge, 8 de maig.

Els abonaments ja són a la venda des del 27 d’abril.

La cinquena temporada de concerts consecutiva –de producció pròpia– de l’Orquestra Camera Musicae (OCM) al Palau de la Música Catalana destaca per la presència de solistes de prestigi internacional, com la violinista Alexandra Soumm, el guitarrista Rafael Aguirre, el pianista Stephen Kovacevich, la clarinetista Sabine Meyer i la pianista Alba Ventura. Convidats especials als quals s’afegeix el violoncel·lista Lluís Claret com a artista resident de l’orquestra en què Tomàs Grau és el director titular. Per a Grau, aquesta cinquena temporada significa “la consolidació d’una aposta de risc que s’ha mostrat viable gràcies a la cohesió del grup artístic i humà que integra l’orquestra i que enguany dóna senyals inequívocs de la nostra voluntat de fer música amb artistes internacionals”.

Lluís Claret
Lluís Claret

Dels sis programes que donen forma a la propera temporada 2016-17, amb domini d’obres de Mozart i Txaikovski, Lluís Claret protagonitzarà el quart (2 d’abril de 2017), amb la particularitat que per primera vegada serà un recital; l’intèrpret hi oferirà les Suites per a violoncel sol núm. 2, 4, 1 i 3 de J. S. Bach (per aquest ordre, escollit per ell mateix). Val a dir que a partir del proper mes de setembre Lluís Claret serà professor al New England Conservatory de Boston, una de les escoles més prestigioses de música del món.

Alexandra Soumm
Alexandra Soumm

La temporada 2016-17 començarà, doncs, el 4 de desembre de 2016 amb un programa dedicat a Txaikovski en què s’interpretarà el Concert per a violí i orquestra en Re major, amb Alexandra Soumm com a solista, i la Simfonia núm. 5. “Txaikovski és un compositor amb el qual l’orquestra se sent còmode i ens dóna bons resultats”, assenyala Tomàs Grau. Entrats ja al 2017, el dia 29 de gener sonarà el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo, per Rafael Aguirre, l’únic guitarrista espanyol que ha obtingut els tretze premis internacionals de guitarra i que, a més, debutarà a l’escenari del Palau de la Música Catalana. Dirigida per Jordi Mora, principal director convidat, l’OCM completarà el programa amb la Simfonia núm. 9 de Dvořák. Aquest serà “el mateix programa que el del dia de l’estrena del Concierto de Aranjuez al Palau de la Música” (el 9 de novembre de 1940), explica Tomàs Grau.

Stephen Kovacevich
Stephen Kovacevich

El tercer programa, el 5 de març de 2017, tindrà el pianista Stephen Kovacevich com a solista del Concert per a piano i orquestra núm. 24, en Do menor de Mozart, “obra que ell mateix va escollir”, diu Tomàs Grau. “Kovacevich va acceptar la nostra invitació a la primera i també farà el mateix concert a Tarragona.” Amb aquest concert Kovacevich farà el debut amb orquestra a Barcelona.

Sabine Meyer
Sabine Meyer

Per la seva banda, Sabine Meyer protagonitzarà el Concert per a clarinet i orquestra en La major de Mozart, el 23 d’abril, en el cinquè programa, que es completarà amb la Serenata per a orquestra de cordes de Txaikovski, obra que l’OCM recupera després de quatre anys. Finalment, el darrer programa serà dedicat íntegrament a Mozart i tindrà el talent d’Alba Ventura per al Concert per a piano i orquestra núm. 9, en Mi b major, “Jeunehomme”, obra amb la qual la pianista va debutar al Palau com a solista amb orquestra, mentre que Antoni Ros Marbà pujarà al podi; completarà el programa la Simfonia núm. 41 del geni salzburguès (13 de maig de 2017).

Alba Ventura
Alba Ventura

Els concerts tindran lloc els diumenges a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana, a les 18 h, excepte el darrer (amb Alba Ventura i Ros Marbà), que serà en dissabte a la mateixa hora. Els concerts d’aquesta nova temporada de l’OCM estan inclosos en el llibre general informatiu de la temporada del Palau de la Música Catalana.

Rafael Aguirre
Rafael Aguirre

Els abonaments ja són a la venda des del 27 d’abril passat a les taquilles del Palau de la Música i inclouen promocions importants per a menors de 35 anys (de fins a un 40% de descompte) i per a col·lectius molt diversos. Pel que fa a l’abonament general als sis concerts, es pot adquirir a partir de 121 euros. També disposen de descompte del 25% els col·lectius següents: Club Tr3sC, Carnet Jove, famílies nombroses i monoparentals, persones amb discapacitat superior al 33%, socis de l’Orfeó Català, de Joventuts Musicals i d’Òmnium Cultural i els subscriptors de la «Revista Musical Catalana», com també els posseïdors de carnet de Biblioteques de Barcelona i de Catalunya, a més de persones en atur. Pel que fa a la venda d’entrades individuals per als concerts, es podran comprar a partir del proper 31 de maig, tant a les taquilles del Palau con al web http://www.palaumusica.cat.

Concert del 125è aniversari de l’Orfeó Català

D’altra banda, també cal destacar el proper concert de l’OCM, que se suma a la celebració del 125è aniversari de l’Orfeó Català. Sota la batuta del titular de l’Orfeó, Josep Vila i Casañas, cor i orquestra oferiran obres del mateix Josep Vila: Te Deum i l’estrena Veni Creator Spiritus. Els solistes vocals seran la soprano Marta Mathéu, la mezzosoprano Gemma Coma-Alabert, el tenor Joan Cabero i el baix Josep-Ramon Olivé. Serà el proper diumenge, 8 de maig, a la Sala de Concerts (18 h), concert corresponent al Cicle Coral Orfeó Català.

Finalment, el proper divendres 20 de maig l’OCM clourà la seva quarta temporada al Palau de la Música Catalana (Petit Palau, 20.30 h), sota la direcció de José Rafael Pascual-Vilaplana i amb Miquel Ramos com a clarinet solista, amb un programa que inclou les obres La nit dels Dips (estrena) de M. Gil-Inglada, Concert per a clarinet de Nielsen i Metamorfosis de R. Strauss.

Sobre l’Orquestra Camera Musicae

L’Orquestra Camera Musicae de Tarragona, fundada l’any 2006, va néixer en el marc de la companyia d’òpera del mateix nom amb l’objectiu de participar en les seves representacions operístiques. El setembre de 2007 es va presentar al públic en solitari. D’ençà de la temporada 2008-09, l’OCM organitza la seva pròpia temporada de concerts, amb caràcter estable, en la qual compagina el repertori clàssic amb la descoberta de noves obres i de nous compositors. L’orquestra va iniciar la temporada 2009-10 el seu projecte de residència a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, vigent en l’actualitat.

L’OCM ha gaudit d’una gran rebuda del públic i ha estat seleccionada per participar en cites de la importància del Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell, San Miguel Mas i Mas Festival, Festival de Música de Llívia, Festival Interludi de Calonge o Festival de Rialp, entre d’altres. Així mateix ha actuat en sales de concerts com l’Auditori de Barcelona, Auditorio Nacional de Madrid i Palau de la Música Catalana, on produeix la seva pròpia temporada de concerts d’ençà de la 2012-13. EL 2015 va realitzar una gira de concerts per diferents ciutats d’Alemanya, Txèquia i Suïssa.

Paral·lelament a la seva activitat concertística, l’OCM ha enregistrat els discs Mediterráneo, Un conte de Nadal i De Catalunya al món, i prepara l’enregistrament de l’òpera Alba eterna del pianista i compositor Albert Guinovart. Des del seu inici, Tomàs Grau n’és el director titular i artístic, i des de la temporada de concerts 2014-15 Jordi Mora és el principal director convidat de la formació.

L’OCM va celebrar recentment el seu desè aniversari amb un concert que va comptar amb dos dels cantants catalans amb forta presència a l’escena internacional: la soprano manresana Núria Rial, que repetia col·laboració amb l’orquestra, i el baríton tarragoní Àngel Òdena. Ambdós cantants i el Cor Jove de l’Orfeó Català van ser els protagonistes d’aquest concert especial d’aniversari que va tenir lloc el 6 de març passat a la Sala de Concerts del Palau de la Música. Sota la direcció de Tomàs Grau, es va interpretar l’obra amb la qual l’OCM es presentava al públic fa una dècada: el Requiem de Gabriel Fauré. Completava el programa la Simfonia núm. 4, op. 36 de Txaikovski. L’OCM i el Palau de la Música Catalana col·laboren sovint, al marge de la temporada estable de concerts propis de l’orquestra, com per exemple en els dos concerts “La música contraataca” del desembre passat.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter