El Cicle d’Orgue de la catedral de Barcelona ofereix, un any més, vuit concerts que es duran a terme cada tercer dimecres de mes, entre octubre del 2024 i maig del 2025. A banda, per commemorar els 35 anys del cicle, es duran a terme diverses activitats complementàries a l’entorn del món de l’orgue.
Avui dimecres, 16 d’octubre (20 h), tindrà lloc el primer concert, a càrrec de l’organista de la Catedral de Poitiers (França) Olivier Houette, que oferirà un programa amb obres de Bach, Fauré, Bartók, Buxtehude, Matter i Mozart. Houette, format al CNSM de París -on va obtenir els premis d’orgue, clavecí, baix continu, polifonia renaixentista, harmonia, contrapunt i fuga-, també té una llicenciatura en musicologia per la Sorbona, és professor en diversos centres i col·labora regularment amb conjunts vocals o instrumentals.
El cicle continuarà el proper 20 de novembre, amb un concert d’Ana Aguado, professora del Conservatori de Palència, i el 18 de desembre, amb el d’Arturo Barba, catedràtic del Conservatori Superior de Música de València.
Ja al 2025, el cicle reeditarà la col·laboració amb el Concurso de Órgano de Burgos i en convidarà el darrer guanyador, Mikel Ansola, organista de la Petruskirche de Stuttgart.
Al febrer serà el torn d’una nova combinació de l’orgue amb un altre instrument, en aquest cas la trompeta. En seran els intèrprets Miquel González i Helio Garcia, professors d’orgue i trompeta -respectivament- al Conservatori Municipal de Música de Lleida.
La presència internacional es reprendrà al març amb la invitació a Nathan Laube, professor d’orgue a la Universitat d’Eastman-Rochester (Nova York), en un concert coproduït amb el Centro Nacional de Difusión Musical, que l’inclou dins del seu cicle El órgano en las catedrales.
A la recta final del cicle, actuaran Pilar Cabrera (16 d’abril), organista de la catedral de Valladolid, i Javier Artigas (21 de maig), catedràtic del Conservatori Superior de Múrcia.
L’orgue de la catedral de Barcelona és un dels més importants de Catalunya. Va ser construït al segle XVI, i després de diverses reformes va ser restaurat l’any 1994 per l’orguener Gabriel Blancafort. Té 57 registres repartits en quatre teclats i pedal. Gràcies a la seva mida i les seves possibilitats, permet la interpretació de repertori dels diversos èpoques i estils presents al cicle d’orgue, amb organistes de renom de diferents procedències i generacions.