Aquest diumenge, 28 de novembre (17.30 h), la Coral Cantiga, una de les entitats corals més importants del país, celebra el seu seixantè aniversari amb un concert al Palau de la Música que també serà especial ja que suposa el comiat del director Pep Prats després de quaranta anys al capdavant del cor.
El lideratge de Prats, que s’ha caracteritzat pel treball constant amb propostes innovadores de nous espectacles corals, contemplant en tot moment el valor pedagògic i social del cant coral, tant per als cantaires com per al públic, serà present també en aquest últim concert. Amb el programa titulat “Cançons de festa i comiat”, s’interpretaran una selecció d’obres de compositors representatius de diversos períodes de la història de la música, d’inspiració i llenguatges diversos, i s’estrenaran tres obres de Feliu Gasull (Nou aforismes i un poema), Jordi Domènech (Al mosquit que no em deixa dormir) i Albert Guinovart (El temps del cant), encarregades especialment per a l’ocasió.
El concert, corresponent al cicle La Casa dels Cants, comptarà amb la participació d’alguns dels cantants, músics i compositors, actors i rapsodes que han col·laborat amb la Coral Cantiga al llarg dels anys: la soprano Barbara Kusa, la mezzosoprano Marta Cordomí, el baríton Jordi Ricart, el guitarrista Feliu Gasull, el clarinetista Francesc Puig, el percussionista Martí Prats i els pianistes Jordi Domènech, Albert Guinovart, Josep Surinyac i Víctor Valls; Josep Prats compartirà el podi amb Eva Martínez, sotsdirectora del cor, i Montse Meneses, que prendrà el relleu en la direcció titular del cor. També hi participaran Enric Casasses, Pepa López i Ignasi Tomàs, que recitaran fragments de Testament mural de Vicent Andrés Estellés, Feliç de Nicolau Dols i Al principi era el vent del mateix Casasses.
A banda de les estrenes esmentades, el cor interpretarà obres molt diverses i que han estat significatives per algun motiu: de Clément Janequin (Ce mois de mai, la primera obra que va cantar el cor al seu primer concert l’any 1961), Manuel Oltra (Amor mariner), Heinrich Isaac (Innsbruck ich muss dich lassen), Marcos Leite (Lata d’água, arranjament per a cor de la cançó de Luiz Antônio i Candeias Jota Jr.), Xavier Montsalvatge (“Canto negro” de Cinco canciones negras), Josquin des Prés (Mille regretz), Enric Morera (La sardana de les monges), Eduard Toldrà (Cançó incerta, arranjament coral de Jordi Domènech), Frederic Mompou (“Damunt de tu només les flors” de Combat del somni), Franz Schubert (Ständchen), Johannes Brahms (“Ihr habt nun traurigkeit” d’Ein deutsches Requiem, op. 45) i Paul Hindemith (Puisque tout passe).
La Coral Cantiga, nascuda als Lluïsos de Gràcia, va fer el primer concert el 22 de novembre -dia de Santa Cecília- de 1961, sota la direcció del seu fundador Leo Massó, al qual l’han succeït Oriol Ponsa, Edmon Colomer i Pep Prats. El seu repertori inclou obres de totes les èpoques i estils. Entre les seves produccions cal destacar els espectacles poeticomusicals, que combinen música coral i instrumental, teatre, poesia i fins i tot dansa, en un format sempre original i sorprenent. Ha col·laborat sovint amb orquestres prestigioses, ha realitzat nombrosos enregistraments per a ràdio i televisió, ha ofert concerts a les primeres sales i en importants festivals i temporades a Catalunya i l’Estat espanyol, i ha participat en diferents festivals internacionals. Ha estat dirigida per directors de reconegut prestigi com Pierre Cao, Laszlo Heltay, Oriol Martorell, Salvador Mas, Antoni Ros Marbà, Johan Duijck, Fernando Eldoro, Marcos Leite, Trevor Pinnock, Néstor Andrenacci i Salvador Brotons, entre d’altres.
La Coral Cantiga va impulsar la creació de la coral infantil El Virolet (1966) i el cor juvenil Coral Sinera (1968), tot configurant l’escola coral dels Lluïsos de Gràcia, que més endavant es va completar amb tres formacions addicionals: Coral Vent del Nord, Coral La Fuga i Cor Gregal.