La trobada es clourà amb tres concerts: a Girona, Barcelona i Vic, aquest cap de setmana
Des del passat 28 de juny i fins aquest diumenge, 7 de juliol, té lloc la 59a trobada de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) a Vic –a l’Escola de Música i Conservatori i al Teatre l’Atlàntida–, que reuneix més d’un centenar de joves músics del país. És dirigida pel director i fundador de la JONC, Josep Pons –actual director musical del Gran Teatre del Liceu; la jove orquestra va ser fundada l’any 1993.
En aquesta ocasió especial de celebració del vintè aniversari de la formació es treballa una de les obres més emblemàtiques i grans de la música del segle XX, la Simfonia Turangalila d’Olivier Messiaen. Per afrontar el repte, hi col·laboraran quinze professors provinents de la Mahler Chamber Orchestra (MCO), en el marc dels acords de col·laboració que tenen establerts l’MCO i la JONC. Aquest programa serà interpretat en tres concerts –dirigits per Josep Pons–, que tindran lloc a l’Auditori de Girona (5 de juliol), Auditori de Barcelona (6 de juliol) i al Teatre l’Atlàntida de Vic (7 de juliol); Jordi Masó interpretarà la part de piano solista i Philippe Arrieus les ones Martenot.
La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) va néixer el setembre de 1993 amb el nom de Jove Orquestra Simfònica de Catalunya (JOSC); el 1999 va passar a anomenar-se JONC. L’Orquestra va ser dirigida per Josep Pons des de la seva fundació fins a l’any 2001, en què Manel Valdivieso n’agafà el relleu com a director artístic. També l’any 1999 es constitueix la Fundació JONC per aglutinar el nombre creixent d’iniciatives que van prenent forma en el seu si. El patronat està integrat per diversos representants de la Generalitat de Catalunya i de l’àmbit cultural i musical català.
Des del naixement, els objectius principals de la JONC han estat: facilitar una formació orquestral integral als joves músics del nostre país; col·laborar activament en la inserció dels joves músics en la vida laboral, i contribuir a la formació i a l’enriquiment de nous públics. Tot aquest treball es du a terme mitjançant trobades de treball, classes, conferències, concerts, programes de ràdio, edició de materials educatius pensats per a diferents públics i altres produccions.
La JONC inclou tres orquestres diferents: la JONC Alevins, formada per joves músics menors de 19 anys, amb l’objectiu d’introduir-se en el treball d’orquestra d’alta qualitat; la JONC, que abasta fins als 25 anys i té com a objectiu principal la formació orquestral integral, i la JONC Filharmonia, que està orientada a culminar els objectius educatius i artístics de la JONC mitjançant produccions amb criteris professionals. La seva finalitat és oferir una formació postacadèmica als joves músics i facilitar-los l’accés a la vida professional.
La JONC ha participat en els festivals i sales de concerts més importants del país, sota la direcció de mestres del prestigi de Josep Pons, Guy van Waas, Ernest Martínez-Izquierdo, Jordi Mora, Manel Valdivieso, Barry Sargent, Jan Caeyers, Robert King, Paul Goodwin, Andrew Parrott, Antoni Ros Marbà, Lutz Köhler, Salvador Mas, Edmon Colomer, Karl Anton Rickenbacher i Valeri Ovsianikov.