Subscriu-te

La música coral i el piano seran els protagonistes d’Estiu al Palau, una programació variada a la sala modernista els mesos de juliol i agost

Dimarts vinent, 2 de juliol, comença Estiu al Palau, el cicle que tanca la temporada 2023-24 del Palau de la Música i que enguany comptarà amb una programació variada per seguir gaudint de la música a la sala modernista durant els mesos de juliol i agost.

Els protagonistes d’aquest cicle seran la música coral i els recitals de piano (entre els quals hi haurà dues estrenes, d’Antoni Ros Marbà i Robert Gerhard). També hi haurà música simfònica, havaneres, dos concerts del Festival Bachcelona i dos concerts en el marc del festival GREC. 

Obrirà el cicle el Cor Plèiade (2 de juliol, Petit Palau, 20 h), dirigit per Júlia Sesé, en un concert en què celebrarà el seu desè aniversari com a formació. La coral femenina, integrada per cantants de veus iguals (agudes) compromeses amb la formació musical i vocal, i especialitzada a preparar programes a cappella de compositors dels segles XX i XXI, oferirà un programa amb obres de Bernat Giribet (Olor de préssec), György Orbán (Pange lingua), Einojuhani Rautavaara (“Malagueña”, de la Suite Lorca), Eva Ugalde (Ave Maris Stella), Sarah Quartel (As you sing), Carles Prat (Poema del bosc), Clara Wieck (Ich stand in dunkeln Träumen i Das ist ein Tag, der klingen mag), Eric Whitacre (She weeps over Rahoon) i Claude Debussy (Salut printemps). Una mostra del repertori que domina i amb un doble fil conductor: la visualització de la creació contemporània i la presència de compositores en les programacions artístiques.

A continuació, el Palau acollirà dos concerts en el marc del festival GREC, el festival d’estiu de Barcelona, que enguany celebra la 48a edició amb el compositor convidat d’aquesta temporada al Palau, el noruec Ola Gjeilo, com a protagonista. El primer serà Nit i albada (5 de juliol, Petit Palau, 20 h), en què el compositor interpretarà al piano una selecció dels seus àlbums publicats, a més d’improvisar amb la seva exquisida bellesa habitual. Dos dies més tard, el Palau oferirà el concert Al voltant d’Ola Gjeilo (7 de juliol, Sala de Concerts, 12 h), amb l’Orfeó Català, el Cor Jove, el Cor de Noies de l’Orfeó Català i el mateix Ola Gjeilo al piano, acompanyat d’altres músics i veus interpretant repertori del compositor.  

De nou amb caire commemoratiu, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), dirigida pel seu titular, Manel Valdivieso, en el marc de celebració del seu trentè aniversari oferirà un concert al Palau (15 de juliol, Sala de Concerts, 20 h) en què estrenarà Danses i cançons per a un aniversari d’Antoni Ros Marbà, obra encàrrec de l’orquestra per al seu aniversari. Completaran el programa l’estrena a Barcelona i a l’Estat espanyol de Soirées de Barcelone de Robert Gerhard, Glosses sobre temes de Pau Casals d’Alberto Ginastera i Mont Juic de Benjamin Britten.

Finalment, el grup d’havaneres Terra Endins celebrarà cinquanta anys amb un concert (17 de juliol, Sala de Concerts, 20 h). Format per Alba Domènech (contrabaix i veu), Àlex Rocas (guitarra i veu), Joan Vila Safont (baix), Josep Camós i Ignasi Marco (veus), el seu repertori inclou havaneres, valsets mariners i sardanes cantades. L’acompanyament del contrabaix i les delicades harmonitzacions de la guitarra marquen un punt d’honor i exigència que les tres veus solistes s’encarreguen d’arrodonir.

El Festival Bachcelona, que compta amb la col·laboració del Palau de la Música Catalana, inclourà dos dels seus concerts d’enguany al Petit Palau. El primer amb la Croatian Baroque Ensemble, dirigida per la violí solista Laura Vadjon, amb un programa que inclou obres de Telemann, Bach i el croat Luka Sorkočević, conegut en italià com a Luca Sorgo (16 de juliol, 20 h). El segon concert tindrà com a protagonista el Joven Coro de Andalucía, dirigit per Marco Antonio García de Paz, que oferirà el programa De dioses y hombres, un paral·lelisme entre la música vocal de Bach i la de Mendelssohn, a partir d’una comparació en la selecció que tots dos van fer de passatges de la Bíblia, amb la finalitat d’explorar la influència que el geni d’Eisenach va exercir sobre la generació romàntica emergent (18 de juliol, 20 h). 

El mes de juliol al Palau finalitzarà amb l’Orquestra del Miracle. Impulsada per la Fundació Espurnes Barroques l’any 2023 i dirigida per l’organista Juan de la Rubia, es presenta al Palau de la Música Catalana amb un programa barroc en què destaca el Gloria de Händel, obra d’una bellesa sublim i apoteòsica que comptarà amb la veu de la soprano Alexandra Nowakowski (24 de juliol, Sala de Concerts, 20 h). I completaran el programa altres obres de Händel, Francesc Valls (Motet per la Pasqua de l’Esperit Sant: Emitte spiritum tuum), Antoni Lliteres (el recitatiu i ària “El llampeg”, de la cantata Ah del rústico pastor) i Telemann (Música aquàtica). L’Orquestra del Miracle treballa per esdevenir en pocs anys un referent en l’àmbit de la interpretació amb criteris històrics i contribuir a la recuperació i difusió del patrimoni musical de la península Ibèrica i a la promoció de noves obres.

Agost al Palau, amb cinc recitals de piano, amb Víctor Braojos, Sofya Melikyan, Rafael Kyrychenko, Judith Jáuregui i Maria Canyigueral

Un any més el mes d’agost del cicle Estiu al Palau estarà dedicat al piano. Hi haurà un recital de piano tots els dimarts del mes (6, 13, 20 i 17) i també el diumenge 11 (Sala de Concerts, 20 h), tots protagonitzats per joves pianistes de sensibilitats diferents, per gaudir del teclat a la sala modernista tot unint música i arquitectura en un entorn únic i privilegiat. Uns concerts dels quals es pot gaudir conjuntament amb l’abonament especial Agost de Piano que s’ofereix per segon any.

El primer d’actuar-hi serà el català Víctor Braojos (6 d’agost), pianista destacat habitualment per les seves interpretacions poètiques, intenses i originals. Proposarà un programa amb la Sonata núm. 32, en Do menor, op. 111 de Beethoven i també Tres Intermezzi, op. 117 de Brahms i Preludi, coral i fuga, op. 21 de Franck. Braojos ha estat guanyador de diversos premis en concursos d’àmbit nacional i internacional, com el premi al millor pianista espanyol de la 68a edició del Concurs Internacional de Piano Maria Canals (2023), el primer premi del Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya (2017) o l’accèssit d’El Primer Palau 2019.

L’armènia Sofya Melikyan (11 d’agost), pianista que destaca per una musicalitat sensible i una tècnica impecable, presentarà el seu CD Présence lointaine, del qual interpretarà Quatre hommages pour le piano de Ricard Viñes, “El fandango del candil”, de Goyescas d’Enric Granados, una selecció de Miroirs, M. 43 de Ravel i En Languedoc de Séverac.

El portuguès nascut a les illes Açores Rafael Kyrychenko (13 d’agost) interpretarà Quadres d’una exposició de Mussorgski al costat de Six moments musicaux, op. 16 (núm. 1, 3 i 4) de Rakhmàninov i Deux poèmes, op. 32 de Skriabin. Mereixedor del tercer premi al 66è Concurs Maria Canals el 2021, les seves actuacions traspuen una personalitat expressiva i mostren la vàlua i un altíssim nivell interpretatiu.

La basca Judith Jáuregui, considerada una de les pianistes més destacades i emocionants del panorama musical actual i aclamada per la crítica internacional, protagonitzarà el penúltim concert (20 d’agost) amb un programa eminentment romàntic: Widmung (Liebeslied) de Schumann (dedicada a Clara Wieck), Ständchen de Schubert (transcripció de Liszt), Liebestraum, núm. 3 de Liszt, Balada núm. 1, en Sol menor, op. 23 de Chopin, Sonata per a piano, en Mi menor, op. 7 de Grieg, i també una selecció d’Impressions íntimes de Frederic Mompou.

Finalment, tancarà l’Estiu al Palau 2024 la gironina Maria Canyigueral (27 d’agost), descrita com una pianista de gran personalitat que ha inspirat col·laboracions amb destacats compositors contemporanis. Oferirà un programa en què combinarà set Preludis i fugues de Bach i Xostakóvitx, al costat de la Balada núm. 4, op. 52 de Chopin, la Xacona de Sofia Gubaidulina i la Sonatine pour Yvette de Xavier Montsalvatge.

Paquet Visita + concert

Amb l’objectiu de gaudir plenament del Palau de la Música Catalana, temple de la música i l’arquitectura, s’ofereix en tots aquests concerts el paquet Visita + concert, adreçat al públic que vulgui gaudir d’una visita (18.30 h) prèvia al concert (20 h), per conèixer la història i construcció de l’única sala de concerts modernista declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO i per entendre la màgia del que és no només un monument, sinó una sala viva. Igualment, la resta de visites que ofereix el Palau amplien el seu horari durant l’estiu.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter