La «Revista Musical Catalana» ha estat guardonada amb el premi al millor disseny editorial, en la categoria Revista, “per la capacitat de la direcció d’art per aprofundir en el personatge entrevistat creant un ambient amb la imatge fotogràfica”, tot donant visibilitat a la publicació que va iniciar una nova etapa de l’època moderna el 2019, amb una periodicitat quadrimestral, nova direcció a càrrec d’Albert Torrens i un redisseny que segueix vigent actualment. També han estat guardonats amb el premi el portal Tempsarts.cat («El Temps de les Arts») en la categoria Digital, i «El Periódico» en la categoria Premsa.
Els premis s’entregaran el dimarts 30 de novembre a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona (19.30 h) en el transcurs de la 21a edició de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català que organitza l’Associació d’Editors de Revistes i Digitals en Català (APPEC) des del 1999 i que s’ha convertit en l’acte institucional de referència del sector. L’esdeveniment reconeix la tasca i la trajectòria de les publicacions –en format físic i digital– dels Països Catalans amb el lliurament d’uns premis que ja arriben a la vint-i-unena edició. L’acte serà presentat per l’escriptor Màrius Serra i també serà retransmès en directe a través del canal de Youtube de l’APPEC..
La resta de premiats són: premi al millor reportatge, a «Cavall Fort» (categoria Revista), «Som Garrigues» (categoria Premsa) i el web Adolescents.cat (categoria Digital), i premi a la millor publicació, a «Camacuc» (categoria Revista), Fosbury.cat (categoria Digital), «L’Eco de Sitges» (categoria Premsa No Diària) i «Diari de Girona» (categoria Premsa Diària). El premi a la millor portada, en les categories de Premsa i Revista, serà decidit a través de votació popular dels assistents a la Nit; els tres finalistes de cada categoria són «Diari de Terrassa», «Nova Tàrrega» i «Segre», i «Dialogal», «Sàpiens» i «Saó», respectivament. Els premis especials atorgats per la Junta de l’APPEC han estat concedits al periodista Gustau Alegret (categoria Comunicació), l’empresa Bon Preu-Esclat (categoria Societat) i a la professora de lingüística Carme Junyent (categoria Cultura). Finalment, el reconeixement a la trajectòria, per a publicacions que celebren 25 o 50 anys, l’han rebut les revistes «El Ter» i «Penell» (25 anys) i «Estris» (50 anys).
Els premis que s’atorguen en cada edició són escollits per un jurat de prestigi. En aquesta edició, el jurat està presidit pel poeta, lingüista, traductor i escriptor Carles Duarte; i en formen part: Germà Capdevila, president de l’APPEC; Carme Paltor, vicepresidenta de l’ACPC; Fèlix Noguera, director general d’«El Periódico» i president de l’ACED; Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat; Ignasi Genovès, director general de Difusió; Vinyet Panyella, presidenta del CoNCA; Mònica Gallardo, assessora de Cultura a la Diputació de Barcelona; Carmina Ruiz, directora de Comunicació de l’ICUB; Eugeni Cabanes, periodista, i Quim Moreno, professor de l’Elisava.
La Nit s’ha convertit en el principal acte que, any rere any, congrega el sector comunicatiu del país, amb el lliurament de premis a revistes i premsa comarcal, i enguany es consolida amb la incorporació dels premis a la premsa diària. Els Premis són organitzats conjuntament per l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC) i, en aquesta edició, s’hi incorpora l’Associació Catalana d’Editors de Diaris (ACED). Així mateix, es compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el patrocini de RENFE. L’APPEC agrupa i representa les més de 200 revistes i mitjans digitals dels Països Catalans, i des del 2016 Germà Capdevila n’és el president.