El fundador de la Schubertíada a Vilabertran, Jordi Roch, començava la roda de premsa de presentació de la XX edició dient que es tracta gairebé d’un “fet exòtic” i d’un acte de passió i de poesia haver arribat a les vint edicions d’un tipus de manifestació musical tan particular com són les Schubertíades, i en un lloc tan particular com és la canònica de Santa Maria de Vilabertran.
Per celebrar una fita històrica com aquesta, l’organització de la Schubertíada a Vilabertran –Joventuts Musicals de Figueres i l’alma mater del festival, Jordi Roch– ha confegit un programa ambiciós, de primera categoria, amb un pressupost exemplar que no sobrepassa els 120.000 euros –amb un cinquanta per cent d’aportació pública–; la mateixa xifra establerta l’any anterior però amb la qual han aconseguit programar més concerts que l’edició passada.
Enguany, en el programa destaca novament l’aposta per veus fidels al festival –el recital de lied és el format estrella d’aquest festival– ja consagrades, com les de Matthias Goerne o Ofèlia Sala, i la programació de la integral dels quartets de corda de Schubert a càrrec del Quartet Casals, en cinc concerts destinats a la commemoració de l’aniversari de les dues dècades de la Schubertíada a Vilabertran.
Un total de dotze concerts donen forma al cartell de la Schubertíada de l’estiu 2012, que tindrà lloc a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran entre el 16 d’agost i el 8 de setembre. Obrirà el festival el Quartet Casals, que va acarar la seva primera integral dels quartets de Schubert a l’Auditori AXA de L’illa Diagonal, quan encara no eren una formació reconeguda, per iniciativa de Jordi Roch. Enguany, el quartet radicat a Barcelona oferirà novament aquesta integral, a Vilabertran en exclusiva a Espanya, per bé que l’oferirà també en cites importants, com la Schubertíada de Schwarzenberg (Suïssa), al Wigmore Hall de Londres i a França.
El retorn del baríton Matthias Goerne és una altra de les fites importants del festival. El cantant alemany –descobert per Jordi Roch, que li va donar una de les seves primeres oportunitats–, hi torna després de dues edicions sense presentar-s’hi, i ho fa amb un recital de lied –acompanyat al piano per Alexander Schmalcz– amb obres de Schumann i Mahler. El fil conductor del recital és la dramatúrgia dels textos poètics als quals els autors posen música, i en el recital se sentiran cançons dels Knaben Wunderhorn de Mahler i poesies de Goethe, Rückert, Reinick i Heine, entre d’altres, musicades per Schumann.
També torna a la Schubertíada la mezzosoprano Christianne Stotjin –acompanyada al piano per Julius Drake–, amb un programa amb obres de Rakhmàninov, Grieg i Mussorgski i farà el seu debut a Vilabertran –després d’haver estat convocada a la Schubertíada a L’illa Diagonal de Barcelona– la soprano Liesbeth Devos, acompanyada per Francisco Poyato.
Fidel a la seva voluntat de donar suport als joves talents i descobrir valors i artistes per al present i el futur, enguany la Schubertíada presenta la soprano Roxana Herrera, amb un recital amb lieder de Guastavino, Ravel, Strauss i Schubert, que actuarà acompanyada de la pianista catalana Anna Creixells. També serà el debut a Espanya del pianista Ievgueni Bojanov –premiat als concursos Sviatoslav Richter de Moscou, Reina Elisabeth de Brussel·les i Van Cliburn de Texas–, amb un recital amb obres de Liszt i Schubert. El violoncel·lista Fernando Arias –guanyador del concurs permanent de Joventuts Musicals d’Espanya i del Premi El Primer Palau– actuarà en duo amb el pianista Luis del Valle, amb qui interpretarà sonates de Brahms i Schubert i la Polonesa brillant de Chopin.
La clausura anirà a càrrec de la Camerata de la Schubertíada, sota la direcció del jove talent Clemens Schuldt i amb la col·laboració d’Ofèlia Sala, que interpretarà el Salve Regina de Schubert i sis cançons d’Eduard Toldrà. El programa es completa amb la Simfonia per a cordes núm. 1 de Felix Mendelssohn i l’Apollon Musagète d’Stravinsky.
Més informació a: www.schubertiadavilabertran.cat