“La cultura ha de ser un dret universal i ha de ser una realitat, no només un dret.” Amb aquestes paraules Sonia Gainza, directora del programa Apropa Cultura, presentava dilluns passat als mitjans de comunicació la segona setmana (del 24 al 30 d’octubre) d’aquest projecte que enguany celebra 10 anys d’accés universal a la cultura i destinat a col·lectius en risc d’exclusió social amb més de 200 activitats. Des del 2006 s’han fet possibles 132.500 experiències culturals per a les persones més vulnerables i s’han registrat al programa 1.573 entitats socials. Apropa Cultura fa 10 anys que treballa perquè les persones més vulnerables també tinguin accés a la cultura.
Actualment són 63 els equipaments culturals de Catalunya (auditoris, teatres, museus i altres espais culturals) que formen part del projecte Apropa Cultura. N’hi ha alguns de tan rellevants a Barcelona com l’Auditori de Barcelona (on va néixer la iniciativa), Gran Teatre del Liceu, Palau de la Música Catalana, Teatre Nacional de Catalunya, Teatre Lliure o Teatre Romea, als quals cal afegir equipaments de Badalona, Girona, Salt, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Olot, Reus, Sabadell, Tarragona, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Vic, Manresa, Viladecans, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.
Per a les persones que gaudeixen de les activitats d’Apropa Cultura, la dimensió social de l’experiència va més enllà del fet cultural i esdevé una teràpia que ajuda “a reconstruir la persona”, diu Sonia Gainza; motivació i il·lusió que els permet parlar d’altres coses i sentir-se, sobretot, part d’un grup. Els testimonis d’alguns usuaris així ho demostren, com Manuel Sahuquillo (de 54 anys i membre del Club Social de la Fundació Joia), que explica la seva il·lusió d’anar a un espectacle: “Hi anem en grup, parlem de coses, és una motivació, abans ens preparem, estem més desperts… Ens ho passem molt bé. La cultura és molt important per a tothom i per a nosaltres molt més.” Per la seva banda, Mercedes Veyler (de 88 anys, assistent a la Residència i Centre de Dia de les Corts) explica que gràcies a Apropa Cultura “he anat a llocs on no havia anat mai, com el Liceu o el Palau de la Música Catalana. He començat a sortir com si fos jove”. Apropa Cultura també afavoreix la realització d’activitats culturals als centres socials adherits. Cristina Benesey, educadora social del Centre de Serveis Socials de l’Ajuntament de Mataró, explica l’experiència dels tallers de teatre del Centre: “Descobrir les capacitats i mostrar-les en públic, transforma; l’art remou quelcom dins de la persona.” Per això, Sonia Gainza afegeix que cal “anar més enllà de la butaca”, promoure l’educació “cultural” i “educar els educadors per tenir eines per treballar als centres”.
Aquest any, amb motiu del desè aniversari d’Apropa Cultura, s’ha presentat Cruïlla Apropa, que consisteix en la visita dels artistes, directors i personal dels equipaments participants als usuaris del programa Apropa Cultura als seus centres socials. També cal destacar que a la roda de premsa corresponent van ser representades totes les institucions implicades en el programa: Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies; Laia Ortiz, tercera tinent d’alcalde de Barcelona i directora de l’Àrea de Drets Socials; Jaume Collboni, segon tinent d’alcalde de Barcelona i director de l’Àrea d’Empresa, Cultura i Innovació; Maite Fandos, diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona; i Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació “la Caixa”.
Respecte del futur d’Apropa Cultura, Sonia Gainza explica que es plantegen noves estructures, inversions i relacions, així com nous perfils “per preservar el que significa el projecte”. Gainza demana més implicació dels equipaments culturals públics i privats de manera continuada. Perquè, tal com diu el conseller Santi Vila, “la cultura és el millor instrument que tenim de promoció personal”.
El mateix dilluns 24 d’octubre al vespre hi va haver l’acte de celebració dels 10 anys d’Apropa Cultura a L’Auditori, conduït pel periodista cultural Toni Puntí, i en què es van lliurar els guardons a les entitats més compromeses durant aquests anys i es van bufar les espelmes d’un pastís, cortesia de Cal Tiana.