Subscriu-te

La setena edició del Festival Espurnes Barroques girarà a l’entorn de les ‘Sonates del Rosari’ amb una vintena de propostes

De l’11 de maig al 9 de juny, la setena edició del festival Espurnes Barroques programa una quinzena de concerts -vuit de producció pròpia-, a més d’altres activitats, en 23 municipis de la Catalunya central pertanyents a sis comarques, dues de les quals -la Noguera i el Berguedà- s’incorporen enguany per primera vegada a la cita.

Així, sota el lema “goig / dolor / glòria”, el festival s’estén com és habitual durant quatre caps de setmana, amb una aposta pel talent jove i alhora amb dimensió internacional gràcies a la presència de conjunts de referència. El fil narratiu en el qual s’articulen les propostes de la programació són les Sonates del Rosari de Heinrich Biber, que Lina Tur interpretarà íntegrament l’últim cap de setmana -8 i 9 de juny- davant dels retaules del Roser de Ponts (La Noguera) i La Molsosa (Solsonès).

Els tres caps de setmana previs s’articulen a partir dels conceptes de goig, dolor i glòria. D’acord amb cada un d’aquests conceptes, cada cap de setmana hi haurà un jove violinista com a protagonista que desgranarà cada un dels cicles de les sonates, fusionades amb manifestacions complementàries, de caire popular, homfònic i vocal del sud d’Europa.

Així, el cicle de goig s’interpola amb el cantu a tenore sard; el cicle de dolor amb flamenc, i el de glòria amb música a veus popular catalana. Tots aquests concerts dedicats al Rosari també tindran lloc a davant de retaules del Roser (Salelles, Correà i Matamargó) i, per tant, permetran recórrer cinc joies del patrimoni barroc català.

Entre el conjunt de la programació, destaquen especialment una instal·lació i performance poètica encarregada als poetes Felipe Cussen i Víctor Sunyol, que es podrà visitar fins el 24 de maig al Consell Comarcal del Solsonès, i el segon concert de l’Orquestra del Miracle, dirigida per Juan de la Rubia i impulsada per la Fundació Espurnes Barroques, que interpretarà el Gloria de Händel i un motet de Francesc Valls de recuperació patrimonial, entre altres.

Amb la intenció de contribuir a la visibilització de tots els llenguatges artístics, el festival continua apostant per la dansa –que hi serà en dues propostes–, l’art plàstic –amb un encàrrec a Joan Villaplana– i, per primer cop, hi incorpora la poesia, amb l’obra encarregada al poeta, músic i professor xilè Felipe Cussen en diàleg amb el poeta vigatà Víctor Sunyol.

Totes les activitats comptaran amb tastos gastronòmics de proximitat. Precisament, aquesta aposta per la gastronomia ha permès que enguany Espurnes Barroques hagi obtingut un ajut que han impulsat conjuntament els Departaments de Cultura, Empresa i Acció Climàtica.

A banda d’aquestes activitats públiques, el festival ha programat una cinquantena d’accions socials i educatives per apropar la cultura a col·lectius sensibles que es desplegaran des del mes de març fins a mitjan de juny.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter