Subscriu-te

La Simfònica del Vallès busca complicitats en la literatura per a la temporada 2013-14 al Palau de la Música

L’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana
L’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana

La temporada 2013-14 de l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana, coproduïda per totes dues entitats, mostra en la seva divuitena edició la capacitat de buscar complicitats amb altres entitats i crear sinergies amb altres gèneres artístics per fer més atractiu el seu discurs artístic. La particular estructura organitzativa i corporativa de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) ha dut aquesta orquestra a convertir-se en un instrument musical en “permanent innovació” –en paraules de Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana–, a la recerca de noves formes d’expressió, que “no accepta el format convencional de concert” i amb un particular interès per la constant recerca d’un públic nou i diferent de l’habitual.

Fruit d’aquesta idiosincràsia, l’Orquestra Simfònica del Vallès, que ha patit –com totes les institucions musicals catalanes– una forta davallada de les aportacions públiques, ha aconseguit mantenir l’equilibri pressupostari –tancant els exercicis sense pèrdues–, a canvi d’un gran esforç econòmic i professional, i assolir la darrera temporada l’augment del públic i dels ingressos per taquillatge en els seus concerts. Jordi Cos, president de l’OSV, durant la roda de premsa de presentació de la temporada i del concert inaugural va instar les administracions públiques a fer “polítiques actives, sense complexos, perquè aquests models [amb referència als models similars als de l’OSV] es desenvolupin i es coresponsabilitzin del futur de la cultura”.

El director titular de l’OSV, Rubén Gimeno, encara la seva cinquena temporada al capdavant de la formació. © Ivo Rovira&Ana Ponce
El director titular de l’OSV, Rubén Gimeno, encara la seva cinquena temporada al capdavant de la formació. © Ivo Rovira&Ana Ponce

La nova temporada de l’Orquestra Simfònica del Vallès presenta una programació amb diversitat d’estils i propostes, que dialoga amb la literatura, el jazz, la sarsuela i grans obres del repertori simfonicocoral per bastir un cicle de deu concerts –més dos d’extraordinaris– que començarà el proper dissabte, 21 de setembre, i finalitzarà el 14 de juny de 2014. Aquesta temporada és paral·lela a la que l’OSV desenvolupa –en un format més reduït– al Teatre Principal i al Teatre Municipal La Faràndula de Sabadell, que enguany inclou sis programes. El director titular, Rubén Gimeno, encara la seva cinquena temporada al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Vallès fent-se càrrec de sis programes, entre els quals l’inaugural.

Victus 1714 és el concert que dóna peu a l’inici de la temporada. Un títol que parafraseja el títol de la novel·la d’Albert Sánchez Piñol sobre la desfeta de Barcelona l’11 de setembre de 1714, que es commemora cada any amb la tradicional Diada. Emmarcat en els actes commemoratius del tricentenari d’aquest fet històric, l’Orquestra Simfònica del Vallès ha desenvolupat un programa musical –una mena de “banda sonora” de la novel·la i del moment històric– amb obres contemporànies del 1714, tant de compositors catalans com europeus. El concert comptarà amb la participació del Cor Madrigal i l’actriu Mar Ulldemolins i Xavier Pomerol (membre de l’orquestra) com a narradors, en un concert-espectacle que alternarà la música amb fragments de la novel·la de Sánchez Piñol, confegits en un guió autoritzat per l’autor. En el concert sonaran músiques de compositors tan variats com Vivaldi, Bach, Caldara, Janequin, Lully, Corelli, Händel, Gluck i el català Francesc Valls.

En aquesta mateixa línia –que uneix música i literatura– cal destacar també el concert que, amb el títol de L’ombra del vent, protagonitzarà el novel·lista Carlos Ruiz Zafón –autor de l’obra del mateix títol, a més d’El Juego del Ángel i la recent El prisionero del cielo– en el seu vessant musical. Ruiz Zafón interpretarà al piano –amb arranjaments orquestrals a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès– la música que ell mateix ha creat al voltant del seu món literari i que, molt sovint, li ha inspirat –en paraules seves– la definició narrativa dels seus personatges. Al costat de la seva música –tot un descobriment per als seguidors d’aquest gran creador de renom internacional–, es podrà sentir Shéhérazade de Rimski-Kórsakov.

El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana serà un dels cors present en aquesta temporada de l’OSV. © Molina Visuals
El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana serà un dels cors present en aquesta temporada de l’OSV. © Molina Visuals

El repertori simfonicocoral estarà ben representat en aquesta temporada per dues grans obres del gran mestre del romanticisme germànic, Ludwig van Beethoven, de qui s’interpretarà la gran Missa en Do major –amb la participació de l’Orfeó Català– i la Novena Simfonia, en què participaran el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i la Polifònica de Puig-reig. Així mateix, es podrà sentir l’immens Rèquiem alemany de Johannes Brahms, en una producció que anirà de gira per diverses localitats de la geografia catalana, i que dirigirà Xavier Puig. Aquesta temporada finalitza també el cicle de les nou simfonies de Beethoven, que es completarà amb la interpretació de la Simfonia núm. 6, “Pastoral” i la ja esmentada Novena.

L’artista convidat d’aquesta temporada és el violinista i director italià Enrico Onofri. © F. Coletti
L’artista convidat d’aquesta temporada és el violinista i director italià Enrico Onofri. © F. Coletti

Com en altres anys, la figura de l’artista convidat també serà present. Aquesta temporada serà el violinista i director italià Enrico Onofri –membre fundador d’Il Giardino Armonico– qui orientarà els membres de la Simfònica del Vallès en el repertori barroc en un programa en què s’inclouen Les quatre estacions de Vivaldi, a més d’algunes obres de Pachelbel i Bach. Onofri serà també el director de la Pastoral de Beethoven, que anirà acompanyada del Concert per a dos pianos de W. A. Mozart –amb els guanyadors dels concursos Maria Canals (Tomoaki Yoshida) i Ricard Viñes (Jackie Jaekyung Yoo)– i la interpretació de Vent transparent de Ramon Humet, compositor convidat del Palau de la Música Catalana la temporada 2013-14. Així mateix, Antoni Ros Marbà –que dirigirà l’OSV en la interpretació de la Missa en Do Major de Beethoven– és l’autor dels arranjaments orquestrals per a cor de cinc de les cançons més belles del catàleg d’Eduard Toldrà –L’ombra del lledoner, Festeig, Maig, Menta i farigola i Cançó de comiat– que estrenarà amb l’Orfeó Català a l’octubre.

El pianista cubà Alfredo Rodríguez interpretarà la Rhapsody in Blue, en col•laboració amb el Festival de Jazz de Barcelona. © Chuck Gee
El pianista cubà Alfredo Rodríguez interpretarà la Rhapsody in Blue, en col·laboració amb el Festival de Jazz de Barcelona. © Chuck Gee

Una altra de les novetats és la col·laboració de l’Orquestra Simfònica del Vallès amb el Festival de Jazz de Barcelona, que permetrà sentir un altre repertori simfònic –innovador tant en el marc del Festival de Jazz com en el cicle de Simfònics al Palau– com és el de George Gershwin, de qui el pianista cubà Alfredo Rodríguez interpretarà la Rhapsody in Blue, i l’OSV, Porgy & Bess, symphony pictures. Rodríguez, la gran revelació del món del jazz, avalat per Quincy Jones –el seu representant–, estrenarà La jungla, una obra encarregada per la Filharmònica de Los Angeles i que al Palau de la Música Catalana s’escoltarà com a preestrena.

El violinista armeni Ara Malikian portarà al Palau el seu espectacle ‘Malikianini’, amb l’OSV
El violinista armeni Ara Malikian portarà al Palau el seu espectacle ‘Malikianini’, amb l’OSV

Un altre músic singular que visitarà la temporada de l’OSV és el violinista armeni Ara Malikian, que portarà al públic català el seu espectacle Malikianini. La temporada es complementa amb el tradicional concert de valsos i danses –que dirigirà Salvador Brotons, antic director titular de l’OSV–, un concert amb bandes sonores de cinema de John Williams, John Barry i Ennio Morricone, amb Jordi Brau (doblador d’actors com Tom Cruise i Kenneth Branagh) com a amenitzador i, en darrer terme, un concert de romances de sarsuela a càrrec de la soprano Carmen Solís i el tenor Carles Cosías.

Les entrades oscil·len entre els 13 i els 73 euros, amb una gran varietat de preus. Els abonaments presenten un 25% de descompte sobre el preu total de les entrades. Més informació a: www.palaumusica.cat.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter