Amb quinze categories, els premis s’atorgaran cada any i reconeixeran l’excel·lència i els valors artístics, culturals i socials de la música catalana.
L’Acadèmia Catalana de la Música ha presentat els Premis Alícia, de caràcter anual, amb l’objectiu de promocionar la música produïda a Catalunya, sense distinció de gèneres o estils, i ressaltar aquells projectes o propostes que destaquin per la seva excel·lència i fomentin els valors artístics, culturals i socials de la música, i que tinguin una certa atemporalitat que els posicioni al marge de les dinàmiques del mercat i/o del negoci.
Els premis inclouen quinze categories, entre les quals destaquen La Trajectòria, La Innovació, El Projecte Social i El Projecte Educatiu, fonamentats en la música. La resta de categories són: L’Autoria o Composició, La Interpretació, El Talent Emergent, La Interdisciplinarietat, La Internacionalització, La Producció Discogràfica i/o Audiovisual, El Periodisme Musical, La Recerca, El Directe, La Mediterraneïtat i mencions o premis especials. Els guardons es lliuraran anualment en una gala al voltant del Dia Mundial de la Música (21 de juny).
Els acadèmics i les entitats associades a l’Acadèmia, que presideix Gerard Quintana, seran els encarregats de proposar persones, entitats o projectes que, segons el seu criteri, donin prestigi o hagin contribuït a donar prestigi a la cultura musical del país. El Consell Acadèmic, òrgan electe i, per tant, representatiu de l’Acadèmia, actuarà com a comitè de garanties per supervisar que les candidatures proposades siguin coherents amb els valors i objectius que promou l’Acadèmia. D’altra banda, vetllarà per garantir uns criteris transversals en totes les propostes, basats fonamentalment en la qualitat i/o l’excel·lència, la igualtat i/o l’equilibri de gèneres i les bones pràctiques en matèria de relacions laborals, contractuals, jurídiques o de gestió de projectes.
Amb el nom d’Alícia, l’Acadèmia vol “compartir amb el conjunt de la societat una reflexió sobre la necessitat de feminitzar el sector cultural i treballar sense prejudicis de gènere ni concepcions patriarcals”, alhora que també “ens condueix cap aquell imaginari ple de creativitat i fantasia, alhora surrealista, crític i intel·ligent que conforma l’obra Alícia al país de les meravelles i que connecta amb la voluntat de l’Acadèmia de subratllar el poder evocador, creatiu, artístic i social de les arts musicals”. Alícia també “és el nom d’una de les intèrprets catalanes més universals: Alícia de Larrocha. D’aquesta manera retem homenatge a la seva persona i a la seva carrera artística”.
Imatge destacada: Gerard Quintana va presentar els Premis Alícia el 13 de setembre passat en el marc del Mercat de Música Viva de Vic