L’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, l’entitat que vetlla per la conservació i activitat de l’emblemàtic instrument barroc de la capital del Baix Penedès, va ser fundada el 23 d’abril de 1997 i celebra aquests dies el vint-i-cinquè aniversari.
L’orgue del Vendrell, construït el 1777 per l’orguener d’origen suís i establert a Valls Ludwig Scherrer, està situat a la parròquia de Sant Salvador, a la plaça Vella del municipi. Al llarg de la seva dilatada història, ha estat objecte de diverses restauracions, però en conserva l’estructura i la maquinària originals.
Un dels organistes titulars en va ser Carles Casals, pare del violoncel·lista Pau Casals, que, lògicament, també va conèixer l’instrument i, de fet, va impulsar-ne la restauració de l’any 1928, que es va acompanyar del trasllat de l’orgue des del balcó lateral al cor de la nau principal, amb l’objectiu de poder-lo fer sonar amb orquestra.
Ara fa vint-i-cinc anys es va crear l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell, que des del 2008 presideix Xavier Mercadé. Els orígens de l’entitat, però, es remunten al 1981, quan el Departament de Cultura de la Generalitat va organitzar la primera edició del cicle de concerts Els Orgues de Catalunya i va escollir l’instrument del Vendrell com un dels set amb què es van oferir audicions a fi de donar a conèixer el patrimoni organístic.
La reputada organista Montserrat Torrent va ser una dels intèrprets que va tocar al Vendrell en aquell cicle, durant el qual el mossèn Josep Maria Barenys, rector de la parròquia de Sant Salvador del Vendrell, va delegar en Jaume Güell i Salvador Guasch l’organització del concert i la posterior coordinació de l’ús de l’orgue, tant per a l’acompanyament dels cants litúrgics en les celebracions religioses de la parròquia com per a concerts.
La mort prematura de Güell va endarrerir aquestes tasques i la creació de l’Associació fins al 1997, amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell i amb Jordi Lluís Guitart, Josep Mitjans i Salvador Guasch com a fundadors. D’aleshores ençà, l’entitat vetlla per dinamitzar i consolidar les activitats entorn de l’orgue, així com per la conservació de l’instrument.
De fet, una de les activitats més destacades que ha dut a terme l’Associació al llarg d’aquests vint-i-cinc anys ha estat la restauració, l’any 2010 –així com les accions de captació de fons per finançar-ho–, que va culminar amb tres dies de concerts a càrrec dels organistes Jonatan Carbó, Jordi Vergés i Juan de la Rubia.
Actualment tots els concerts de l’orgue són retransmesos en directe per Televisió del Vendrell i es poden veure per streaming en directe a través de les xarxes socials. Així mateix, l’Associació organitza visites guiades a l’instrument, un concurs de composició i col·labora amb l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès en l’edició de llibres sobre músics vendrellencs, com el compositor Benvingut Socias i el graller Jaume Vidal o l’orguener Silvio Puggina.
El proper 27 d’abril, a les 20.15 hores, es durà a terme a l’església del Vendrell un acte per commemorar els vint-i-cinc anys de l’Associació d’Amics de l’Orgue i s’hi farà un reconeixement a les persones fundadores, a més d’interpretacions musicals, que seran a càrrec de músics vendrellencs o vinculats amb els organistes Jonatan Carbó i Salvador Guasch: el baríton Lluís Sintes, el tenor Joan Güell i el Cor Zóngora, dirigit per Montserrat Meneses.