Amb una programació extensa que va començar el 25 de maig passat, el cicle Clàssica Jove de L’Atlàntida de Vic proposa fomentar la cultura musical entre el públic jove, d’acord amb el projecte que en aquest mateix sentit s’està portant a terme a l’Escola de Música de Vic.
Per això, i seguint aquesta idea, el compositor W. A. Mozart encapçala el cartell del Clàssica Jove 2018, en el qual, a banda dels concerts amb formacions i solistes joves, estan previstes tot un seguit d’activitats a l’entorn del geni musical austríac.
En paraules de Joan Magrané, compositor i president de Joventuts Musicals de Catalunya, “en art no val quedar-se quiet. No ens serveix, la inèrcia. És per això que confiar en els joves –que no vol dir ni menys profunds ni res de res– com a intèrprets i com a públic és un camí que cal emprendre tant sí com no per contribuir a fer possible el futur de la música clàssica”. Per això el cicle Clàssica Jove està centrat bàsicament a donar oportunitat de presentar-se en un format professional a tots aquells joves músics catalans que estan despuntant en la seva etapa formativa, però renunciant, això sí, i reprenent les paraules de Magrané, a la “grandiloqüència i els cerimonials”, per poder “apropar la música. Buscar la proximitat sempre”.
En aquesta línia, el cicle es reprèn el dia 16 de juny amb una activitat popular a la plaça del Pes de Vic amb la posada d’un piano perquè tothom qui vulgui el pugui tocar i fer música i, l’endemà, diumenge, 17 de juny, amb un concert de l’Orquestra de Cambra de Vic sota la direcció de Gerard Pastor, amb el jove pianista Eudald Buch com a solista. Buch s’ha format a l’Escolania de Montserrat, al Conservatori de Vic i a la Chetham’s School of Music, a Manchester. Actualment és alumne de Vladislav Bronevetzki a l’ESMUC. El concert tindrà lloc a la Sala Joaquim Maideu de L’Atlàntida, a les 18 h.
Dimarts 26 de juny, a les 20 h, la Sala Joan Anglada de L’Atlàntida acollirà el recital pianístic de la francesa Charlotte Goulaud, guanyadora del Premi Internacional de Piano 2017 de la Barcelona Piano Academy. La jove pianista interpretarà obres del pare Soler, Isaac Albéniz i Robert Schumann. L’endemà, 27 de juny, als Jardins de L’Atlàntida es farà una sessió de cinema a la fresca amb la projecció de la pel·lícula Amadeus de Milos Forman, una ficció basada en la vida de W. A. Mozart que va popularitzar la llegenda de la rivalitat entre Mozart i Salieri. Dijous 28 de juny serà el torn dels alumnes de l’Escola Municipal i Conservatori de Vic guardonats amb el Premi Aula de Música Puig-Porret que el curs vinent realitzaran l’últim curs de nivell elemental.
Dissabte 30 de juny el violoncel·lista tortosí Joan Rochet, guanyador del Premi Vivace-Beca d’Estudis Musicals Ciutat de Vic 2017, oferirà un concert acompanyat al piano per Joan Ramon Salamó Labat, en què faran un recorregut musical que comprèn diversos segles, des de Bach, amb la Suite per a violoncel sol núm. 4, fins a Dvořák i Mayuzumi, destacat compositor japonès del segle XX.
Dimarts 3 de juliol tindrà lloc un dels concerts més interessants de cicle, realitzat amb la col·laboració de Joventuts Musicals de Catalunya. Es tracta del concert de la violinista Anna Urpina, intèrpret de violí barroc i modern, acompanyada al clavecí i piano per Dani Espasa. Tots dos oferiran un programa contrastat per mostrar les diferències i evolucions entre els instruments i la interpretació entre l’època barroca i l’actual, tot interpretant obres de Biber, Händel i Corelli i també obres de Brotons, Martín-Quintero i Anton Webern. La violinista natural de Vic s’ha format a Madrid, a la Universitat de Madison-Wisconsin i al Conservatori de Brussel·les i ha estat concertino i solista de la JONC i la JONDE i també membre de la Gustav Mahler Jugendorchester, entre d’altres. Dani Espasa és fundador i director de l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí i és professor d’improvisació i música de cambra a l’ESMUC.
Divendres 6 de juliol la JONC celebrarà el vint-i-cinquè aniversari de la formació amb la interpretació de la Primera Simfonia de Gustav Mahler, sota la direcció de Manel Valdivieso. Serà a la Sala Ramon Montanyà, a les 20.30 h, i hi haurà una conferència prèvia a càrrec d’Albert Gumí. Les aules de l’EMVIC s’ompliran de tallers per a totes les edats al voltant de la figura de Mozart el dimarts 10 de juliol, entre les 11 i les 20 h, amb inscripció gratuïta prèvia. Els tallers estan pensats per a infants de 0 a 14 anys.
El cicle Clàssica Jove es clourà els dies 12 i 13 de juliol amb dos concerts en què s’interpretaran alguns dels Quartets de Beethoven. Al primer, dijous 12 de juliol, hi intervindran el Quartet Gerhard i els alumnes de l’Acadèmia Internacional de Quartet i interpretaran, entre d’altres, el Quartet núm. 7 en Fa major, op. 59/1, “Razumovski”. Al segon, divendres 13 de juliol, el Quartet Casals i els alumnes de l’Acadèmia Internacional de Quartet interpretaran els dos altres Quartets Razumovski i l’opus 135 de Beethoven.