L’Auditori celebra el vint-i-cinquè aniversari amb una programació especial aquest mes de març, una exposició retrospectiva a l’exterior de l’edifici i altres activitats diverses que fan èmfasi en el futur de la societat, la sostenibilitat i l’aposta per situar l’usuari al centre de l’activitat.
El gran simfonisme, llavor fundacional de L’Auditori, hi estarà representat amb produccions del país, amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i la Banda Municipal de Barcelona liderades pel titular respectiu, així com concerts de destacades orquestres internacionals, amb directors com ara Teodor Currentzis o Ádám Fischer. Pel que fa a la creació musical catalana, s’hi programaran estrenes de quatre compositors del país.
Així, el 8 de març, l’OBC estrenarà Utopia d’Oriol Saladrigues. L’endemà la mateixa formació oferirà un concert gratuït, seguit d’un altre de Killin’ Cactuz, el duet format per Nao Albet i Adrià González, a l’espai de la Llanterna del mateix Auditori.
El 15 de març l’OBC i la mezzosoprano Fleur Barron oferiran un concert amb l’estrena mundial de Las constelaciones que más brillan de Raquel García-Tomás, encàrrec de L’Auditori, i obres de Maurice Ravel i Xavier Montsalvatge. Aquest mateix programa és el que l’orquestra portarà a l’Elbphilharmonie d’Hamburg i al Konserthuset d’Estocolm. Aquell mateix dia començarà la prevenda del primer disc físic del segell discogràfic de L’Auditori, amb la primera part de la integral de Maurice Ravel.
El 22 de març, dia en què s’escau el vint-i-cinquè aniversari, se celebrarà un concert commemoratiu amb el pianista Denis Kozhukhin i la soprano Anna Devin i l’OBC, amb un programa que inclou l’estrena mundial de Songs for Júlia de Josep Maria Guix, encàrrec de L’Auditori. Posteriorment a aquest concert, l’espai de la Llanterna acollirà un concert gratuït de Francesco Tristano. I el dia 24 la Banda Municipal de Barcelona, capitanejada pel titular, José R. Pascual-Vilaplana, estrenarà la Simfonia Gaudí d’Albert Guinovart.
Per il·lustrar la diversitat creixent del seu públic i la seva programació, L’Auditori estrenarà el nou festival Subsònic, de caràcter multidisciplinari i que explora la creació més enllà de l’electrònica. En la inauguració s’interpretarà la icònica obra de Steve Reich Music for 18 musicians. Subsònic acollirà artistes tan diversos com l’ensemble de música medieval Sollazzo, el duo de música electrònica b1n0, el col·lectiu d’artistes visuals Cube, els conjunts de música de nova creació Frames Percussion, Synergy Vocals, Contrechamps i CrossingLines, la companyia de dansa Mal Pelo, el grup vocal de música antiga Cantoría i l’escultor i performer francès Olivier de Sagazan.
Paral·lelament a aquesta programació, una exposició retrospectiva a la Llanterna explicarà la transformació urbana i la revolució cultural que va acompanyar la creació de L’Auditori al districte on es troba.
Els últims anys L’Auditori ha invertit més de set milions d’euros en projectes de millora de la sostenibilitat –renovació de la il·luminació, circuits d’aigua, climatització i instal·lació de plaques solars– que permetran reduir el consum energètic de l’edifici a l’entorn del vint-i-cinc per cent. Així mateix, també s’està fent una intervenció acústica a la Sala Pau Casals per millorar-hi les condicions d’escolta dels músics dalt de l’escenari.
Per la seva banda, el Museu de la Música i l’ESMUC també completaran aquesta celebració amb jornades de portes obertes i programació específica.