Subscriu-te

L’ESMUC celebra 20 anys amb una programació de concerts especial

En aquest curs acadèmic 2021-22 es compleixen els vint anys de la creació de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), centre de referència on al llarg d’aquest temps s’han graduat 2.500 alumnes, en les seves diverses especialitats, i més de 1.500 als màsters.

En el transcurs del seu recorregut acadèmic, l’alumnat ha participat activament en el projecte Grans Conjunts. Per això, i amb motiu d’aquest vintè aniversari, el divendres 21 de gener s’iniciarà una programació especialque serà protagonitzada per les formacions que integren els Grans Conjunts i que mostrarà la riquesa dels universos musicals del projecte global de l’ESMUC: música simfònica, òpera, música tradicional, jazz, música antiga i banda.

Així, aquest divendres 21 de gener, la Sala 2 de l’Auditori de Barcelona acollirà la primera cita amb el Gran Conjunt Simfònic, dirigit per Francesc Prat, que interpretarà les Danses concertants d’Igor Stravinsky, l’estrena mundial del Doble concert per a guitarra flamenca i clavicèmbal del compositor i professor del centre Eduard Resina, així com tres estrenes a Catalunya de tres compositores alumnes de l’ESMUC: Ariadna Alsina (Flocking), Marina Ortega (Pyry) i Núria Giménez (L’ombre du rêve). El concert mostra una veritable declaració d’intencions d’un relat orquestral a favor de la música de nova creació i la música canònica del segle XX, així com també de la progressiva inclusió a les programacions simfòniques de la creació de dones compositores.

L’endemà, dissabte 22 de gener, el Centre Artesà Tradicionàrius presentarà el Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’ESMUC, dins el Festival Tradicionàrius, amb un concert titulat Lliure albir. Sota la direcció de Marçal Ramon, gairebé la totalitat d’estudiants d’instruments d’arrel de l’ESMUC, junt amb altre alumnat provinent d’altres departaments del centre, oferiran un repertori centrat en el ball català (vuitcentista i esporògen) de manera desacomplexada, amb peces de ball, majoritàriament creades per compositors contemporanis, singularment arranjades per Dani López i adaptades per a aquesta ocasió per Marçal Ramon; la base d’aquest projecte es basa en el disc homònim, enregistrat el 2019, pel conjunt Aires del Montseny.

El dimarts 25 de gener, l’ESMUC Jazz Project presentarà una nova edició de Noves Visions, dins el cicle Sessions de L’Auditori. Aquest projecte, que tradicionalment ret homenatge a l’obra d’autors contemporanis, commemora el vintè aniversari de l’ESMUC canviant el focus i donant protagonisme als intèrprets. La formació presentarà cinc obres per a solista i ensemble de cinc autors que són professors de l’ESMUC: Lluís Vidal, Joan Díaz, Joan Sanmartí, Joan Monné i Francesc Capella. Cinc obres escrites per a cinc solistes alumnes que ja formen part de l’escena catalana i internacional: Xavier Torres, Carola Ortíz, Pablo Selnik, Santi de la Rubia i Óscar Latorre, que compartiran treball i escenari amb altres alumnes.

El mateix dimarts 25, a la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona es reprendrà el cicle Vespres d’Antiga, que impulsa el Departament de Música Antiga de l’ESMUC, amb el seu l’ensemble vocal i instrumental, sota la direcció de Manfredo Kraemer. Amb el títol De profundis, (De Profundis. Parens nostrae musicae modernae: Heinrich Schütz) s’interpretaran obres del Barroc germànic de compositors com Heinrich Schütz, David Pohle i Mathhias Weckmann.

Per la seva banda, el projecte La Bottega d’Opera de l’ESMUC presentarà el 21 de gener a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca i el 23 de gener al Centre Parroquial Sant Pere de Ribes l’òpera Cendrillon de Pauline Viardot. Tancarà aquesta programació especial, el divendres 28 de gener, el Gran Conjunt de la Banda, que, sota la direcció de Salvador Brotons, interpretarà obres de Leonard Bernstein, Marc Migó, Ottorino Respighi i del mateix Brotons.

Finalment, cal afegir que els Grans Conjunts d’aquest curs oferiran, els mesos vinents, altres projectes nous a càrrec de l’Ensemble Contemporani XX-XXI, Big Band, Gran Conjunt Flamenco, Cobla, Camerata Casals, així com una nova producció de La Bottega d’Opera amb Il filosofo di Campagna de B. Galuppi (versió Wolf-Ferrari), amb direcció musical de Dani Espasa i escènica de Sergi Belbel.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter