Subscriu-te
,

Liceu Aprèn presenta l’òpera participativa ‘El monstre al laberint’

El Gran Teatre del Liceu presentarà del 24 de març al 4 d’abril El monstre al laberint, una òpera participativa i coral de Jonathan Dove, dirigida per Paco Azorín. Aquest projecte està integrat al Liceu Aprèn, el nou servei educatiu del Teatre, i esdevé una experiència artística global que permet desenvolupar un projecte de formació integral, de creació col·lectiva i de presa de consciència de problemàtiques actuals amb la implicació de diversos àmbits de coneixement, des de l’artístic i musical fins al social, lingüístic, físic o digital.

Aquest Monstre és el resultat de la creació col·lectiva de més de vuit-cents joves cantaires provinents de vint centres educatius de Barcelona i Catalunya i professionals de la música i les arts escèniques. Paco Azorín trasllada el mite de Teseu i el Minotaure a la realitat actual de les persones refugiades i ho fa amb una òpera 360° que empra l’escenari i el pati de butaques per generar una experiència immersiva. La producció compta amb les videocreacions de Pedro Chamizo, que traslladaran els espectadors als moviments migratoris contemporanis.

Un assaig d’escena

El programa artístic i educatiu del Gran Teatre del Liceu impulsa aquesta producció que promou la passió per les arts entre els estudiants de secundària i fomenta la participació i creació col·lectiva d’una òpera. Així, 823 alumnes d’ESO i batxillerat de més de vint centres educatius han treballat durant mesos la preparació musical de l’òpera, la posada en escena i el procés de creació amb professionals del moviment i l’escena (Carlos Martos), el cant (Buia Reixach) i amb els professors de música dels seus centres. Una participació activa que ha fet que els joves s’amarin millor, tant de la música i la interpretació com del compromís col·lectiu i l’aprenentatge transversal.

Un assaig musical amb Manel Valdivieso

Els joves participants seran diferents a cada funció i compartiran escenari amb la Coral Càrmina i el Cor Bruckner, a més dels solistes Roger Padullés (Teseu), Gemma Coma-Alabert (mare), Toni Marsol (Dèdal) i l’actor Marc Pujol (rei Minos). Tots seran dirigits pel mestre Manel Valdivieso i acompanyats per l’Orquestra del Conservatori Superior de Música del Liceu. El projecte va començar a gestar-se el gener del 2019, tindrà un recorregut durant les temporades vinents i pretén acostar l’òpera, la música, la interpretació, el moviment, la reflexió i el compromís a centenars d’estudiants de Catalunya.

Monster in the maze (El monstre al laberint) va ser un encàrrec de la London Symphony Orchestra, la Berliner Philharmoniker i el Festival d’Ais de Provença al compositor Jonathan Dove, amb llibret d’Alasdair Middleton, que van demanar una creació contemporània que pogués ser representada per un repartiment mixt, amb cantants professionals i aficionats, i que deixés espai també a joves intèrprets dels diferents països on es representés. L’obra ja es va presentar a Barcelona el 15 de juliol de 2018 al Grec Festival, interpretada pels cors del Palau de la Música Catalana i la JONC, en coproducció amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

Instant de la roda de premsa del projecte El monstre al laberint. D’esquerra a dreta, Buia Reixach i Feixes, directora coral; Valentí Oviedo, director general del Liceu; Paco Azorín, director i escenògraf, i Manel Valdivieso, director d’orquestra

En aquesta ocasió, El monstre al laberint s’emmarca en el projecte Liceu Aprèn, el nou servei educatiu del Gran Teatre del Liceu que té el repte d’adaptar el seu programa al moment actual, tot innovant en la creació d’espectacles i en l’oferta formativa per continuar-se consolidant com una referència cultural, tant pel que fa a l’òpera com a les altres arts. Liceu Aprèn treballa en tres grans línies: en la creació i producció d’espectacles adreçats als infants i joves; en un programa de formació ampli i divers quant a destinataris, continguts i formats, i en vincles de col·laboració amb diferents institucions amb finalitats d’inclusió, col·laboració, formació, recerca i innovació. El Liceu ha emprès una docusèrie que permetrà seguir des del web i des del canal de Youtube com tots aquests nens i nenes han treballat col·lectivament per muntar l’òpera i pujar per primer cop a l’escenari del Gran Teatre del Liceu. Podeu veure’n el primer capítol aquí.

Imatge destacada: un assaig amb Buia Reixach (captura de pantalla)

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter