Els barítons Josep-Ramon Olivé, Simon Keenlyside, Christopher Maltman, Benjamin Appl, les sopranos Kate Royal i Carine Tinney, les mezzosopranos María José Montiel i Cristina Faus, el contratenor Jakub Józeb Orliński, i els pianistes Simon Lepper, Graham Johnson i Malcolm Martineau, principals noms de la sisena edició del LIFE Victoria.
Amb el lied com a centre, disset recitals, tres sèries de masterclasses i activitats complementàries formen una programació de gran varietat i alt nivell que tindrà lloc durant dos mesos, entre el 24 de setembre i el 23 de novembre, i amb un concert extraordinari de caire benèfic el 12 de desembre.
Més life que mai, més viu que mai, aquest podria ser també el lema del Festival de Lied Victoria de los Ángeles (LIFE Victoria 2018), que enguany arriba a la sisena edició recolzant-se en els seus tres pilars bàsics, que són els mateixos que els de la Fundació Victoria de los Ángeles: l’excel·lència en la qualitat artística, la formació i el suport al talent jove i la reivindicació de la figura de Victoria de los Ángeles com a referent liederístic.
Enguany amb una programació que inclou més recitals i activitats complementàries que mai (disset recitals, tres sèries de masterclasses, una exposició i diverses activitats complementàries), la imatge del Festival ens dona moltes pistes sobre la programació. Pren un pes especial el repertori liederístic per a duets, que Victoria i Dietrich Fischer-Dieskau interpretaven junt amb Gerald Moore al piano. És per això que s’ha escollit la imatge que serveix de portada a l’emblemàtic enregistrament de duets protagonitzat per tots tres cantants, poc temps abans del sonat comiat dels escenaris de Gerald Moore en què també va participar la soprano Elisabeth Schwarzkopf. Inspirat en aquest disc de duets, la soprano Kate Royal –que dedicà el seu primer disc a Victoria–, el baríton Benjamin Appl –últim alumne de Fischer-Dieskau– i Graham Johnson –deixeble de Gerald Moore– oferiran un recital el 23 de novembre al Sant Pau Recinte Modernista com a clausura de l’edició del 2018. A més, Benjamin Appl participarà al Festival en una altra ocasió, ja que oferirà un recital, també junt amb Graham Johnson, al Cercle del Liceu el 21 de novembre amb motiu de la presentació dels Amics de la Fundació.
També de duets serà el recital de la soprano Irene Mas Salom, la mezzosoprano Helena Ressurreiçao i la pianista Neus Garcia Puigdollers, LIFE New Artists de la passada edició i enguany en un recital en solitari en clara aposta del Festival pel talent jove (Galeria Carles Taché, 27 d’octubre, 12.30 h). A més a més, els duets també seran presents en la majoria dels recitals, interpretats entre els LIFE New Artists i els artistes principals.
Debuts de Simon Keenlyside i Malcolm Martineau, artista resident 2018
Enguany el Festival presenta per primer cop la figura de l’artista resident, que aquest any és el pianista Malcolm Martineau, que oferirà tres recitals al costat de tres barítons i una sèrie de masterclasses. Martineau participarà en el concert inaugural, el 25 de setembre, acompanyant per primer cop el baríton Josep-Ramon Olivé, que fou el primer LIFE New Artist al primer recital del Festival el 2013 i que ara hi torna després d’haver guanyat la Medalla d’Or de la Guildhall School de Londres i escollit ECHO Rising Star. Martineau també acompanyarà Simon Keenlyside en l’esperat debut al Palau de la Música Catalana del baríton anglès i que suposa la primera col·laboració entre aquesta institució i el Festival (10 d’octubre de 2018). Finalment, el 20 de novembre Malcolm Martineau acompanyarà un altre baríton de referència en el camp del lied, Christopher Maltman, que oferirà un programa de cançons inspirades en els animals. Complementant aquesta residència artística, Martineau oferirà unes masterclasses per a duets –obertes al públic– del 26 al 28 de setembre a l’Escola Superior de Música de Catalunya.
Nous talents internacionals i intèrprets nacionals
En la línia de suport al talent jove, en l’edició del 2018 debutaran dos cantants que estan prenent força en l’àmbit internacional. El contratenor polonès Jakub Józef Orlinski oferirà un recital, junt amb Michal Biel, el 19 d’octubre a Sant Pau, en el seu debut a Barcelona abans de debutar amb l’òpera Agrippina de Händel al Gran Teatre del Liceu al costat de Joyce DiDonato la primavera del 2019. Orlinksi oferirà un programa centrat en peces del seu país, Polònia, en el centenari de la seva independència; un programa que ofereix aquest mes de juny al Wigmore Hall de Londres. D’altra banda, el guanyador del prestigiós concurs del Wigmore Hall del 2017, el baríton Julien van Mellaerts, oferirà un recital el 24 d’octubre seguint la tradició més clàssica del lied, acompanyat al piano per Simon Lepper, que també impartirà una tanda de masterclasses del 22 al 25 d’octubre.
La mezzosoprano María José Montiel i el pianista Rubén Fernández Aguirre, dos intèrprets molt vinculats a la Fundació Victoria de los Ángeles, es presentaran el 29 de setembre a Sant Pau en un recital centrat en el redescobriment de la cançó espanyola i francesa de José Padilla, compositor que la història ha portat a ser recordat només per La violetera o el seu pasdoble Valencia. Per la seva banda, la també mezzosoprano Cristina Faus, junt amb l’arpista José Antonio Domené proposen una immersió en l’univers de la cantant Maria Malibran, amb un programa diferent centrat en obres de la Malibran i en compositors belcantistes, com Vincenzo Bellini o Gioachino Rossini, del qual enguany es commemoren 150 anys del traspàs (Sant Pau, 16 de novembre).
La soprano Cristina Toledo –l’única guanyadora del premi a millor intèrpret d’òpera francesa del Concurs Francesc Viñas– oferirà un programa amb peces del compositor francès Claude Debussy, a més de cançons de Reynaldo Hahn i cançó espanyola. Serà amb Aurelio Viribay al piano, en el format innovador de recital aperitiu, a la Galeria Carles Taché, el 20 d’octubre (12.30 h). També en format aperitiu, la soprano Natalia Labourdette i Irune Liberal retornen al Festival després del seu debut l’any passat com a LIFE New Artists; serà el 13 d’octubre.
El LIFE Victoria inaugura col·laboració enguany no només amb el Palau de la Música Catalana, sinó també amb el festival Bachcelona, amb el qual el LIFE Victoria coprodueix un recital centrat en la cançó abans del lied, de Bach a Schubert, amb la soprano Carine Tinney i l’acompanyament pianístic de Daniel Tarrida (Sant Pau, 9 de novembre, 20 h).
Tast de lied i Akademie
Continuant la iniciativa iniciada fa dues edicions i per donar continuïtat al seguiment dels joves talents que proposa el LIFE Victoria a través dels seus diferents formats i en edicions successives, el format exprés del Tast de Lied a Jorquera Pianos –trenta-cinc minuts de música seguits d’una degustació gastronòmica– presenta enguany Violeta Alarcón i Èric Varas (3 d’octubre), Judit Muñoz i Enric Roda (17 d’octubre) i Sara Bañeras i Marc Serra (14 de novembre). En l’apartat de l’Akademie, la mezzo Ketevan Kemoklidze impartirà unes masterclasses del 6 al 8 de novembre, que se sumen a les de Malcolm Martineau i Simon Lepper. S’oferiran prèvies, a càrrec de Jaume Radigales, Ramon Gener, José Antonio Domené i Albert Ferrer-Flamarich i també dues jam sessions de lied, coordinades per Mercedes Gancedo, el 24 de setembre a Sant Pau amb motiu de La Mercè i el 29 de setembre a la Galeria Carles Taché amb motiu del Gallery Weekend, d’accés obert i gratuït.
El LIFE social
Un cop acabat el Festival al novembre, l’església de Santa Anna acollirà un gran recital col·laboratiu el 12 de desembre, a les 19 h, de caire benèfic. Hi participaran músics vinculats a la Fundació Victoria de los Ángeles, com són David Alegret (tenor), Ferran Bardolet (violoncel), Fiorenza Cedolins (soprano), Carlos Chausson (baix), Anna Crexells (piano), Mercedes Gancedo (soprano), Albert Guinovart (piano), Ketevan Kemoklidze (mezzosoprano), Marta Mathéu (soprano), Stefano Palatchi (baix), Pedro Pardo (piano), Francisco Poyato (piano), Ofèlia Sala (soprano), Marc Serra (piano), Josep Surinyac (piano) i Mireia Tarragó (soprano). Tots els beneficis d’aquest recital –entrada consistent en donació voluntària– aniran destinats a l’hospital de campanya que, per mandat del Papa Francesc, s’ha establert a l’església de Santa Anna i que ofereix assistència a dues-centes persones al dia.
Amics de la Fundació i nous preus per a joves
Amb l’objectiu de diversificar les fonts de patrocini de la Fundació, s’ha creat un nou organisme, els Amics de la Fundació Victoria de los Ángeles, en què persones físiques i jurídiques podran col·laborar amb els objectius de la Fundació amb diversos formats: Amic Jove (50 euros anuals), Amic (100 euros anuals), Amic Protector (300 euros anuals), Amic Benefactor (1.000 euros anuals) i Amic Mecenes (3.000 euros anuals). En una voluntat d’atracció del públic jove s’inicia la campanya #FollowtheLieder amb què els menors de 18 anys poden comprar entrades per a tots els recitals a 2 euros i els menors de 30 fer-ho a 10 euros, a més a més d’un abonament jove a mida en què en funció del pressupost de què es disposi s’elaborarà un abonament adequat a cada cas.
Exposició “Victoria de los Ángeles. La veu que sorgí de la Universitat”
Des del dimarts 12 de juny, i fins al 23 de setembre, la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona (c/ Francesc Layret, 78-82) acull l’exposició “Victoria de los Ángeles. La veu que sorgí de la Universitat”. Comissariada per la Fundació Victoria de los Ángeles, aquesta exposició ret homenatge a una de les cantants més importants de la lírica del segle XX per mitjà d’imatges i objectes que en retraten la personalitat i trajectòria professional. Tots els materials exposats són propietat de la Fundació Victoria de los Ángeles i es troben dipositats a les entitats col·laboradores.
Més informació a www.lifevictoria.com
Imatge destacada: imatge del festival LIFE Victoria 2018, que correspon l’enregistrament In Duets de Dietrich Fischer-Dieskau i Victoria de los Ángeles, amb Gerald Moore al piano (Angel Records)