El festival de lied LIFE Victoria-Barcelona arrenca, en la segona edició, reprenent el format d’èxit amb què va sortir a la llum l’any passat, però ara amb una nova ubicació, el recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, recentment obert al públic, on tindran lloc els concerts.
LIFE Victoria, que va néixer com a un festival de lied en homenatge a una de les grans liederistes del panorama musical català, la soprano barcelonina Victoria de los Ángeles, ha omplert un buit present des dels darrers anys a Barcelona, com és l’absència d’un festival de lied de referència, i pren així el relleu d’altres iniciatives d’èxit com l’enyorada Schubertíada de Barcelona. El festival tindrà lloc a Barcelona entre els dies 3 i 11 d’octubre.
LIFE Victoria, però, és molt més que un festival, com ja va demostrar en la primera edició. En una setmana, Barcelona s’omple de recitals de lied, però a més es transforma per uns dies en centre neuràlgic d’un seguit d’activitats al voltant d’aquest gènere que va eclosionar al Romanticisme i que inclouen masterclasses, conferències i taules rodones. En col·laboració amb l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), el LIFE Victoria programa enguany unes masterclasses amb un dels referents britànics de la interpretació liederística, el tenor anglès Adrian Thompson, i el pianista especialista en lied Iain Burnside, ambdós professors de la Guildhall School of Music de Londres. Així, en paraules d’Enric Martínez-Castignani, director artístic d’aquest festival, es compleix un dels objectius que es persegueixen: establir relacions periòdiques entre els alumnes de l’ESMUC i el professorat d’altres escoles superiors de prestigi internacional, en el marc d’una LIFE Akademie paral·lela al festival. En aquesta direcció, els alumnes assistents a les masterclasses tindran l’ocasió d’oferir un recital conjunt en finalitzar el curs, el dia 10 d’octubre, a les 20 h, a l’ESMUC.
El tenor anglès Adrian Thompson, artista convidat en aquesta oportunitat i un dels eixos del festival, també oferirà una conferència en el marc de la LIFE Akademie, glossant la figura del compositor anglès Benjamin Britten, des del punt de vista de la seva coneixença i tracte personal, tot permetent un acostament únic a aquesta gran figura de la composició anglesa. La conferència tindrà lloc el dilluns 6 d’octubre, a les 19 h, a l’ESMUC. La col·laboració del tenor anglès i el pianista escocès (Iain Burnside) culminarà en el concert de cloenda del festival, l’11 d’octubre, a les 20 h, al recinte modernista de Sant Pau, amb la programació d’una peça clau del repertori de Benjamin Britten que no s’interpreta gaire sovint per l’exigència i la necessitat de quatre cantants, piano, trompa i arpa: The Canticles. El tenor anglès interpretarà aquesta obra magna del catàleg de Britten amb la col·laboració específica dels tres cantants escollits enguany en el marc de les New Generation Artists: Hugo Bolívar (contratenor), Cristina Segura (mezzosoprano) i Jordi Sabata (baríton).
Els tres cantants escollits pel festival com a becats a les masterclasses i que tenen la possibilitat, a més, d’oferir un breu recital de 20 minuts a mode de teloners abans de tres dels recitals programats oficialment, són: el contratenor d’Osca Hugo Bolívar, estudiant de cant antic a l’ESMUC; la mezzosoprano Cristina Segura –que ha estudiat al Conservatori del Liceu i a l’Escola Superior de Música de Ginebra–, i el baríton català Jordi Sabata, estudiant a l’ESMUC. Així doncs, aquestes joves promeses faran el seu debut al festival LIFE Victoria com a teloners dels grans cantants programats per a aquesta edició.
El concert inaugural tindrà com a protagonista el baríton alemany Roman Trekel, que interpretarà els Dichterliebe de Robert Schumann i una selecció de lieder del cicle Schwanengesang de Franz Schubert, acompanyat al piano per Ulrich Eisenlohr, el 3 d’octubre, a les 20 h, al recinte modernista de Sant Pau, i amb Cristina Segura com a telonera i Necj Lavrenčič al piano.
Dos dies més tard, el diumenge 5 d’octubre, a les 12 h, tindrà lloc un particular recital-aperitiu amb la mezzosoprano i professora de cant antic a l’ESMUC Marta Almajano, acompanyada al clavicèmbal per Dani Espasa, en un viatge musical a través de l’univers d’El Greco i Juan Hidalgo –commemorant el seu 400 aniversari. El seu teloner serà el contratenor Hugo Bolívar, acompanyat al llaüt per Stanislas Germain.
L’apartat musical el completa la mezzosoprano canària –nascuda a Veneçuela– Nancy Fabiola Herrera, que oferirà un concert homenatge a Anton García Abril el 8 d’octubre, a les 20 h, acompanyada al piano per Rubén Fernández Aguirre, en un programa que inclourà també cançons d’Isaac Albéniz, Eduard Toldrà i Joan Comellas (contemporani de Xavier Montsalvatge i autor d’unes cançons d’inspiració antillana). El seu teloner serà el baríton Jordi Sabata, acompanyat per Quim Cornudella al piano.
El compositor aragonès Anton García Abril serà present a Barcelona en el marc de la LIFE Akademie en una trobada amb la cantant Nancy Fabiola Herrera i el pianista Rubén Fernández Aguirre que tindrà lloc el 7 d’octubre, a les 19 h, a l’ESMUC, per dialogar sobre la seva obra en una activitat oberta al públic –com ho són totes les activitats de la LIFE Akademie– i gratuïta –excepte les masterclasses per als alumnes actius. Dues activitats més completen la programació d’aquesta acadèmia paral·lela al festival: una conferència de Miquel Peralta al voltant de la cantant Victoria de los Ángeles, “Diàleg amb les muses” (9 d’octubre, a les 19 h) i una taula rodona que porta com a títol “La relació text-música en la composició”, amb la presència de l’escriptor Rafael Argullol i el compositor Benet Casablancas (coautors d’una òpera que s’ha d’estrenar en un futur proper al Gran Teatre del Liceu), el poeta Miquel Desclot i el compositor Albert Guinovart. Aquesta activitat tindrà lloc el 10 d’octubre, a les 18 h, a l’ESMUC i forma part d’un conveni amb el Màster de Música com a Art Interdisciplinari de la Universitat de Barcelona.
El festival LIFE Victoria té un pressupost global de 44.000 euros i és possible gràcies a la col·laboració de diversos patrocinadors privats, com el recinte modernista de Sant Pau, el grup hoteler ONA i la Fundació Anna Serra, així com el Consolat General de la República Federal d’Alemanya, la Fundació Goethe i el Consolat General d’Àustria, que aporten un 55% del pressupost total. El festival compta amb un 25% de subvenció pública i la resta de pressupost són ingressos propis.
Enguany el LIFE Victoria continuarà donant una gran importància a la seva presència als mitjans i a les xarxes socials i tornarà a comptar amb la fila Twitter, i, tot esperant-ne la confirmació, s’està estudiant de tornar a retransmetre en streaming gran part de les activitats de la LIFE Akademie. Les entrades dels concerts estan a la venda a través del web www.lifevictoria.com i tenen un preu de 34 euros (entrada general) i 15 euros (estudiants i menors de 26 anys) en el cas dels concerts de Trekel i Thompson; 29 euros (15 euros l’entrada reduïda) per al concert de Nancy Fabiola Herrera, i 25 euros (12 euros l’entrada reduïda) amb aperitiu inclòs per al concert de Marta Almajano.