El proper dissabte, 26 de gener (19.30 h), el baríton menorquí Lluís Sintes comença la seva residència musical a l’Ateneu Barcelonès de la temporada de concerts 2012-13 . Sintes oferirà un programa de cançó catalana que amb el lema “Tribut a Emili Vendrell” (en commemoració del cinquantenari de la seva mort) repassarà el repertori modernista i noucentista, també interpretarà cançons de Longàs, Bou, Vives i Ventura que Emili Vendrell interpretà amb èxit, i reivindicarà el compositor Elisard Sala –en commemoració dels 100 anys del seu naixement– amb cançons a partir de poemes del mateix Emili Vendrell.
Concretament, i acompanyat al piano per l’eivissenc Pau Damià Riera, Lluís Sintes cantarà el cicle Cançons de carrer d’Enric Morera (poemes de Josep M. de Sagarra) – “Clavell del balcó”, “Ai, Marguerida”, “Abril”, “L’oreneta”, “La font” i “Estel del dematí”–; Les últimes roselles, Cançó de juliol i No t’ha trobat! de Lamote de Grignon (poemes d’Apel·les Mestres); dues cançons del cicle Mar i muntanya d’Elisard Sala (poemes d’Emili Vendrell) –“Cau la tarda dalt dels cims” i “Esclat primaveral”–; Cançó de taverna, Minuet i Confidència d’Apel·les Mestres (lletra i música); Cançó de traginers de Frederic Longàs (poema de Josep M. de Sagarra); Menta i farigola i Romanç de Santa Llúcia d’Eduard Toldrà (poemes de Josep Carner i Josep M. de Sagarra, respectivament); L’emigrant d’Amadeu Vives (poema de Jacint Verdaguer); Romiatge de Josep Garcia Robles (poema de Soler i Escofet); Per tu ploro de Pep Ventura (poema de Joan Maragall), i És la Moreneta d’Antoni Carcellé (lletra i música).
El cicle Residents 2012-2013 aplega vuit formacions i artistes catalans, de característiques i estils ben diferents, que oferiran un ampli ventall musical, amb un gruix de 3 a 5 concerts per formació, fins a arribar als 40 concerts. Les formacions participants són l’Alart Quartet (quartet de corda), el Crossinglines Ensemble (especialistes en música contemporània), el Teatre Instrumental (orquestra amb instruments antics), el Conjunt XXI (orquestra de cambra), el cor La Xàntria, la violinista Anna Urpina, el duo de guitarres Tàpies-Dordal i el baríton Lluís Sintes.
El baríton continuarà la residència els dies 9 de març, amb el programa “Els nostres contemporanis” –obres de Rodríguez Picó, Pascual, Gumí, Brotons, Solà i Vila i Miró–, i l’acabarà el dia 18 de maig, amb el programa “En català dalt dels escenaris”, un recull d’àries, romances i cançons d’òperes, sarsueles, musicals i teatre líric català –obres de Manén, Morera, Rosselló i Sintes, Martínez Valls, Mercadal, Cohí Grau, Parera Fons, Rodríguez Picó i Albert Guinovart.
Lluís Sintes no és només conegut per la seva extensa i reconeguda carrera professional internacional com a cantant, sinó que també desenvolupa una importantíssima tasca d’investigació, recuperació i reivindicació de patrimoni musical de l’àmbit català i balear. En aquest aspecte podríem destacar la recuperació d’obres sacres de diversos compositors menorquins del segle XIX –mestres de capella de l’església de Santa Maria de Maó–, com Jaume Alaquer, Benet Andreu, Joan Fuxà, Damià Andreu, Josep Maria Pons i Ramon Carnicer, que Lluís Sintes va presentar –adaptades a l’orgue– el 2009 amb l’organista també menorquí Tomé Olives, en edició de Columna Música.
Els concerts del cicle Residents 2012-2013 tenen una entrada general de 10 euros; per als socis de l’Ateneu Barcelonès l’entrada és gratuïta. Més informació a www.ateneubcn.org.