Subscriu-te

L’OBC celebra el 70è aniversari amb grans obres simfonicocorals

Pablo González, director titular de l’OBC. © Assumpta Burguès
Pablo González, director titular de l’OBC. © Assumpta Burguès

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya presenta nova temporada, la quarta del seu director titular Pablo González, amb diverses línies d’actuació i programació i una fita principal per commemorar: el 70è aniversari. L’Orquestra Municipal de Barcelona (actual OBC) va néixer el març de 1944, guiada per Eduard Toldrà, com una formació que havia de servir per incentivar la vida musical d’una Barcelona que passava per moments de dificultat, especialment en tot allò referent a la cultura catalana, a causa de la dictadura franquista.

Setanta anys més tard, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) continua en creixement constant, que se sosté en tres pilars: col·laboració amb solistes i directors de gran nivell, més presència a les plataformes multimèdia i als mitjans audiovisuals i, en darrer lloc, més visibilitat de l’OBC a la ciutat de Barcelona, al país i a Europa. Aquest darrer pilar es va veure especialment treballat la temporada passada, en què l’OBC va incrementar la seva presència ciutadana –Concert de les Festes de la Mercè– i internacional, gràcies a la gira per Àustria, Eslovènia i Croàcia, amb molt bona resposta de públic.

La temporada 2013-14 també se centra en diversos eixos artístics. D’una banda, la programació de grans obres simfonicocorals, en què cal destacar l’espectacular Vuitena Simfonia de Mahler, coneguda com la Simfonia dels Mil pels nombrosos efectius musicals que demana la partitura, que supera les exigències de qualsevol altra obra simfònica, i l’oratori L’enfance du Christ de Berlioz. L’espectacularitat simfònica també estarà present amb altres obres, com la Simfonia Alpina d’Strauss, Els planetes de Holst o la Simfonia Fantàstica de Berlioz, o propostes simfonicocorals com el Requiem de Brahms o el de Mozart.

L’obra de Benjamin Britten serà un dels eixos de la programació de la temporada 2013-14 de l’OBC
L’obra de Benjamin Britten serà un dels eixos de la programació de la temporada 2013-14 de l’OBC

Un altre dels eixos importants és la commemoració del centenari del naixement de Benjamin Britten, que s’allarga també durant la temporada 2013-14; es programaran obres tan rellevants del seu catàleg com el Concert per a violí, la Simfonia da Requiem, la Serenata per a trompa i tenor o la Simple Symphony, junt amb altres obres de compositors anglesos del segle XX com George Benjamin o Edward Elgar. Anglaterra serà igualment protagonista amb la programació d’obres inspirades en Shakespeare, des de Txaikovski o Bernstein al català Benet Casablancas. Se sentiran obres com West side story de Bernstein, el Somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn, el Romeu i Julieta en les versions de Prokófiev i Txaikovski, The Boys from Siracuse de Rogers i Hart o The dark backward of time (la tempesta) de Casablancas.

Emmanuel Krivine serà el director convidat principal a partir d’aquesta temporada
Emmanuel Krivine serà el director convidat principal a partir d’aquesta temporada

La fórmula dels retrats d’artista torna una temporada més per descobrir el compositor Benet Casablancas –en una col·laboració que ha de durar dos anys–, els violinistes Nicolaj Znaider i Janine Jansen, el violoncel·lista Jean-Guihen Queyras i el pianista Josep Colom. Però la temporada 2013-14 de L’Auditori tindrà molts altres solistes de trajectòria internacional, com la violoncel·lista Natalia Gutman, els violinistes Franck-Peter Zimmermann i Isabelle Faust, les pianistes Katia i Marielle Labèque, la soprano María Espada o el tenor Werner Güra, a més de directors de renom, com el mestre Emmanuel Krivine, que serà el director convidat principal a partir d’aquesta temporada i que, al costat del director titular Pablo González, contribuirà al desenvolupament artístic de l’orquestra. Krivine té un contracte de tres anys en una relació que l’implica en dos o tres programes per temporada. L’OBC comptarà, un cop més, amb batutes tan destacades i fidels com Kazushi Ono, Stéphane Denève, Jakob Hrusa, François-Xavier Roth i Antoni Ros Marbà.

La presència del repertori català en la temporada de l’OBC estarà representada en la 2013-14 per obres d’Antoni Parera Fons, Xavier Benguerel, Robert Gerhard, Joan Manén, Ricard Lamote de Grignon, Manuel Oltra, Enric Granados i Joaquim Homs, a més del ja esmentat Benet Casablancas, protagonista del retrat de compositor.

La violoncel•lista Natalia Gutman protagonitzarà el concert inaugural de la temporada
La violoncel·lista Natalia Gutman protagonitzarà el concert inaugural de la temporada

Les cites més destacades de la temporada seran el concert inaugural, amb Natalia Gutman (violoncel) i la direcció de Pablo González, i un programa rus al voltant de Romeu i Julieta (Txaikovski i Prokófiev) i el Concert per a violoncel de Xostakóvitx; la presentació d’Emmanuel Krivine com a director convidat amb la Simfonia Gran de Schubert i Bertrand Chamayou interpretant Burleske per a piano i orquestra d’Strauss; l’oratori L’enfance du Christ de Berlioz amb els cors Madrigal i Lieder Càmera; la Simfonia Alpina d’Strauss i November Steps de Takemitsu amb Kazushi Ono a la batuta; la Simfonia Fantàstica de Berlioz novament amb Krivine, La consagració de la primavera d’Stravinsky amb Pablo González en un concert que inclourà dos Concerts per a violí de Mozart interpretats per Frank-Peter Zimmermann i la Simfonia núm. 8 de Mahler amb l’OBC, l’actuació de l’orquestra de l’ESMUC i un conjunt de cors catalans que inclouen els Madrigal, Lieder Càmera i Orfeó Català, entre d’altres. A més, l’Orchestre National du Capitole de Tolosa de Llenguadoc i el seu titular Tugan Sokhiev visitaran novament L’Auditori per interpretar en versió de concert Boris Godunov de Mussorgski.

El director titular de la formació, Pablo González, que encara la seva quarta temporada amb l’OBC (té contracte fins al juliol de 2015), va destacar, en relació amb la commemoració del 70è aniversari de l’orquestra, tres eixos en què aquesta vol interactuar amb la societat i el país, i que es posaran particularment en pràctica en tres setmanes consecutives de finals de març a mitjan abril, amb tres projectes de diverses característiques. D’una banda, el projecte social Et Toca a Tu, que treballa amb nens amb particular risc d’exclusió social i que la propera temporada estrenarà una obra d’Octavi Rumbau concebuda per a l’ocasió; d’una altra banda, el programa Orquestra’t, de caire educatiu, i, en tercer lloc, el projecte artístic, que tindrà com a màxima manifestació la interpretació de la Vuitena Simfonia de Mahler, amb més de 250 músics damunt l’escenari i la participació del Cor Madrigal, Lieder Càmera, Orfeó Català, Cor de Cambra del Palau i Cor Infantil de l’Orfeó Català.

La integració al territori, amb concerts com els de l’11 de setembre i el de les festes de la Mercè a la catedral; la col·laboració per primer cop amb el TNC per la programació del Rèquiem per Salvador Espriu de Xavier Benguerel –amb direcció escènica de Xavier Albertí–; la col·laboració amb el Mercat de les Flors; els concerts a Sant Cugat, Granollers i Manresa, com també els projectes de futur que l’uneixen al sud de França i Portugal, són algunes de les novetats d’una temporada en què s’ha apostat amb fermesa per la centralització de l’activitat de L’Auditori en l’OBC i la seva internacionalització. Un primer pas, el canvi dels concerts de divendres, de 21 a 20.30 h, per “europeïtzar” l’horari.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter