Subscriu-te
,

L’OFF Concurs de Maria Canals omple de pianos Barcelona durant tot l’any

Nascut fa deu anys a l’òrbita del consolidat Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona, l’OFF Concurs celebra el desè aniversari plenament integrat a la vida urbana de la ciutat en col·laboració amb nombroses institucions socials, educatives i culturals.

La temporada 2018-19 l’OFF Concurs organitzarà més de 800 activitats educatives, divulgatives i socials amb la complicitat de més de 100 entitats públiques i privades i posarà 150 pianos de cua en espais públics.

Iniciat l’any 2008, l’OFF Concurs és el programa educatiu, social i divulgatiu de l’associació que organitza el Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona i té com a finalitat promoure la pràctica del piano i facilitar-ne l’accés entre el conjunt de la societat. En els seus deu anys d’existència, l’OFF Concurs s’ha convertit en un programa estratègic de l’Associació Maria Canals Barcelona que inclou totes les iniciatives que van més enllà del prestigiat concurs que té lloc cada any durant el mes de març. El projecte desenvolupa una tasca social molt destacada i promou la pràctica amateur en l’educació reglada i no reglada. L’Associació vol transmetre que l’exercici i el gaudi de la música són essencials per al desenvolupament personal de totes i tots.

L’OFF Concurs promou la idea que tothom hi pot accedir, i que amb voluntat, entusiasme i treball pot aconseguir gaudir de la pràctica del piano i arribar a tocar una peça o bé convertir el piano en una afició sense la pressió inherent a la professionalització. Les quatre línies d’activitat que s’inclouen a l’OFF Maria Canals són: El Maria Canals Porta Cua; El Maria Canals Educa; Em Toca! i Tu Hi Toques? Els projectes Em Toca! i el Maria Canals Porta Cua, amb implantació a diverses ciutats espanyoles des dels inicis, compten amb l’aliança de la Fundació Jesús Serra.

Per valorar la importància i el sentit d’aquestes activitats només cal fer una ullada a les dades recollides durant aquests primers deu anys d’existència. El Maria Canals Porta Cua, ideat inicialment per a la ciutat de Barcelona, on el primer any es van situar 10 pianos de cua al passeig de Gràcia, ja ha estat present durant aquests anys en 9 ciutats espanyoles (Madrid, Bilbao, Sevilla, Cadis, Salamanca, Toledo, Màlaga, València, i enguany, per primer cop, a Santiago de Compostel·la) i fins a 15 municipis catalans amb un total de més de 150 emplaçaments diferents. Les dades anteriors permeten estimar que al llarg de la temporada 2018-19 més de 35.000 persones tocaran els pianos de cua, mentre que les persones que interactuen amb els pianos de cua, ja sigui com a oients o simplement curiosos, assoleixen la xifra de 330.000 persones. La iniciativa també preveu la instal·lació permanent de 3 pianos de cua a l’Hospital Vall d’Hebron i a la Fundació Paliaclínic; al Centre Cívic Casal Font d’en Fargas i a l’Auditori Municipal de Sant Martí.

El Maria Canals Educa, que promou activitats de caire didàctic i educatiu, tant per a infants com per a adults, se centra sobretot en l’aspecte lúdic de la pràctica del piano, però sense oblidar-ne els fonaments tècnics, i intervindrà durant la temporada 2018-19 en 40 escoles d’ensenyament general, 31 escoles de música, conservatoris i centres superiors, amb més de 500 activitats i un total de més de 6.000 estudiants beneficiats. L’activitat inclou la iniciativa Piano als Patis, en què, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”, escoles de primària incorporen un piano de cua durant una setmana per oferir sessions d’iniciació que impulsin la creativitat i la pràctica musical entre els nens entre P3 a 6è de primària. Enguany el Maria Canals Educa estrena nou projecte: A Tota Tecla!, adreçat a estudiants de secundària, que s’implementarà a l’Institut Pau Claris. El projecte consisteix a fer classes de piano a alumnes de 3r i 4t d’ESO orientades a permetre que interpretin temes que els són propers en un primer moment, i així estimular després la creació de temes propis.

Em Toca! és un dels projectes organitzats conjuntament amb la Fundació Jesús Serra des de fa 4 anys; és el projecte amb més vocació social. Ofereix l’oportunitat de conèixer i aprendre a tocar el piano a nens i nenes que viuen en barris amb un alt percentatge de vulnerabilitat social; està adreçat a nens i nenes de 6 i 7 anys perquè puguin estudiar piano tot l’any de forma gratuïta. El projecte es desenvolupa a Barcelona (Ciutat Meridiana i la Verneda), Madrid (Distrito de Usera) i Sevilla (barri de la Macarena). Fins ara, un total de 95 nens han estat becats, hi han participat 21 escoles i s’han ofert 42 sessions d’introducció al piano a grups de classe al carrer.

Finalment, el projecte Tu Hi Toques? promou la participació entre les escoles de música, conservatoris i tots aquells que s’atreveixin a gravar un vídeo, per explicar per què toquen el piano i què és el que més els agrada de la pràctica, acompanyant-ho d’una breu interpretació musical. Els premiats al concurs tindran l’ocasió de tocar el piano de gran cua del Palau de la Música Catalana. La temporada passada van participar-hi 150 persones, entre amateurs i professionals, les propostes dels quals es poden veure a “La galeria dels tocats”, al web de l’entitat www.mariacanals.org.

En la presentació de la programació de l’OFF Maria Canals, Mariona Carulla, presidenta de l’Associació Concurs Maria Canals Barcelona, va remarcar “la importància de l’OFF Concurs per a l’Associació com a element estratègic i d’apropament a la ciutadania”. La jove artista Paula Valls, que va interpretar la cançó Monsters tocant també el piano, és un exemple clar del paper que l’OFF Maria Canals pot fer per a les persones. Valls va remarcar que el seu vincle amb l’OFF Concurs va començar fa anys, en el marc del Maria Canals Porta Cua a Manlleu: “El meu pare, que també és pianista, m’acompanyava sortint de l’escola i quedàvem meravellats de com la gent del carrer hi responia. Crec que és una gran iniciativa, que marca la diferència amb la resta de concursos que tenen un to únicament seriós”.  

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter