Aquest diumenge, 4 de març (Sala de Concerts, 17 h, preu únic 15 euros), tindrà lloc al Palau de la Música Catalana la II Festa de la Música Coral. Un esdeveniment que recupera la idea original que l’Orfeó Català va promoure entre el 1904 i el 1922: una celebració musical que, prenent com a model els Jocs Florals de poesia organitzats per l’Ajuntament de Barcelona, va impulsar durant uns quants anys la composició musical d’autoria catalana. Amb la intenció d’incrementar el catàleg coral d’autors actuals d’arreu, la Festa de la Música Coral del segle XXI posa a disposició dels creadors un terreny adobat perquè puguin donar a conèixer les seves composicions corals, i incentivar alhora la nova creació.
Així, el diumenge s’estrenaran les obres premiades del II Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”, que es va fallar el mes de maig de l’any passat. Les obres premiades en el certamen s’estrenaran juntament amb les guardonades en els VII Premis Catalunya de Composició Coral 2017, que promou la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC).
La Festa de la Música Coral, de caràcter biennal, constitueix una celebració conjunta de tota la família coral catalana i, per això, l’Orfeó Català, que enguany actuarà com a amfitrió del concert, convida altres cors catalans a participar d’aquesta celebració. Enguany, els cors convidats són la Coral Sant Jordi, que dirigeix Oriol Castanyer, i el Cor Infantil L’ARC, dirigit per Ester Bonal, que actuaran a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana al costat de l’Orfeó Català, dirigit per Pablo Larraz, i el Cor de Noies de l’Orfeó Català, dirigit per Buia Reixach.
L’acte, conduït pel periodista Albert Torrens, comptarà amb la presència dels compositors, que recolliran els premis després de l’estrena de les seves obres.
CONCERT – FESTA DE LA MÚSICA CORAL
En la Festa de la Música Coral s’estrenaran les obres premiades al II Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”:
-El Cor Infantil L’ARC (dir.: Ester Bonal) estrenarà Paó (lletra de Pere Quart i música de Gerard López Boada). Premi a la millor composició coral per a cor infantil del II Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”, convocat per l’Orfeó Català el 2017.
-El Cor de Noies de l’Orfeó Català (dir.: Buia Reixach) estrenarà Poema del bosc IV de Carles Prat Vives. Premi a la millor composició coral per a veus iguals del II Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”, convocat per l’Orfeó Català el 2017.
-L’Orfeó Català (dir.: Pablo Larraz) oferirà l’estrena de les dues obres premiades ex aequo amb el Premi Maria Font Bernaus, a la millor composició coral per a cor mixt del II Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”, convocat per l’Orfeó Català el 2017: Llum de Llorenç Balsach i She walks in beauty de Carles Prat Vives.
-La Coral Sant Jordi (dir.: Oriol Castanyer) estrenarà Si anessis lluny i Quina grua el meu estel, del poemari La rosa als llavis de Joan Salvat-Papasseit, amb música de Josep Alarcón. Menció especial per a la millor obra sobre text català del II Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”, convocat per l’Orfeó Català el 2017.
La Coral Sant Jordi també estrenarà les dues obres premiades als VII Premis Catalunya de Composició Coral 2017, de la FCEC: Abril de Bernat Giribet Sellart, premi a la millor composició de música coral a cappella sobre un text en llengua catalana, per a veus mixtes de nivell de dificultat interpretativa mitjà/baix; i El testament d’Amèlia de Bernat Giribet Sellart, premi a la millor harmonització a cappella de cançons tradicionals dels territoris de parla catalana, per a veus mixtes de nivell de dificultat interpretativa mitjà/baix.
El concert inclourà altres cançons d’autors catalans, com Josep Ollé, Josep Vila i Casañas i Pau Casals, així com peces d’Anton Bruckner i Ola Gjeilo. En acabar, tots els cors interpretaran conjuntament El cant de la Senyera, himne de l’Orfeó Català, amb música de Lluís Millet i text de Joan Maragall.