Aquest diumenge 17 de novembre comença la cinquena temporada de concerts de música antiga, a l’església de Sant Felip Neri de Barcelona, de l’Orquestra Barroca Catalana, amb el concert “Camins paral·lels (Bach-Händel, 1685)”, que tindrà com a solistes convidats l’organista Juan de la Rubia i la mezzosoprano Lidia Vinyes-Curtis. Es tracta d’un programa dedicat a obres de dos compositors clàssics coetanis com van ser Bach i Händel i que comptarà amb la direcció compartida del mateix Juan de la Rubia i la violinista Farran Sylvan James, concertino de l’orquestra.
La temporada comprèn quatre concerts. Seran tots en diumenge, a les 19 hores: el 17 de novembre de 2019, el 22 de març i el 19 d’abril de 2020, mentre que el darrer concert a hores no té confirmada la data.
La cita del mes de març es titula “Concerts per vari instrumenti”, un programa instrumental centrat en el Quart Concert de Brandenburg de J. S. Bach, al costat d’Hipocondrie de Zelenka o els Concerts de Heinichen i Telemann per a diversos instruments, obres que es programen en poques ocasions. Manfredo Kraemer hi serà el concertino i director.
El tercer programa se centrarà en “Pergolesi 1736. Stabat Mater”, i s’hi oferirà aquesta obra amb les veus solistes de la soprano Elena Copons i la mezzosoprano Gemma Coma-Alabert, dirigida des del violí per Farran Sylvan James. Completaran el programa obres de Durante, Zelenka i Scarlatti.
Finalment, tot i que la data encara està per confirmar, és previst acabar la temporada amb el programa “L’esplendor del Barroc català”, que inclourà obres de tres grans compositors catalans del segle XVIII, com són Josep Pla, Anselm Viola i Domènec Terradellas. El dirigirà des del violí Manfredo Kraemer i tindrà la soprano Irene Mas Salom com a solista de l’Stabat Mater de Josep Pla –obra excepcional que l’orquestra va recuperar i enregistrar el 2011– i de la cantata D’all’Oriente non nace il Sole de Terradellas, obra que l’orquestra ha estrenat aquest any 2019. El fagotista Josep Borràs serà el solista del Concert per a fagot i orquestra de Viola.
L’Orquestra Barroca Catalana va néixer l’any 1993 amb la idea de divulgar i recuperar repertori dels segles XVII i XVIII, tant instrumental com operístic i religiós. Els seus membres, majoritàriament residents a Catalunya, són músics especialitzats en interpretació històrica. La formació, que habitualment col·labora amb director, músics i solistes de prestigi internacional, també es dedica a recuperar i programar obres poc interpretades, d’autors com ara Domènec Terradellas, Francesc Valls, Ferran Sor, Vicent Martín i Soler, Charles Desmazures, Alessandro Scarlatti, Angelo Ragazzi, Emanuele d’Astorga o Manuel i Josep Pla. Ha enregistrat i editat la integral de la música religiosa de Josep i Manuel Pla, per a veu solista i orquestra, gravació que va merèixer el Premi Enderrock Clàssica 2011.
Imatge destacada: Orquestra Barroca Catalana. © Marc Castañé (foto d’arxiu)