El proper 29 de març l’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili havia d’oferir un dels concerts de celebració del vintè aniversari. Malauradament les circumstàncies han obligat a ajornar-lo, però l’efemèride continua sent un bon moment per recordar-la.
L’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili va néixer la temporada 1999-2000, sota la direcció de Markus Schikora, formada per membres de diversos col·lectius de la institució. “A la Universitat ja existia una coral de nivell i trajectòria molt remarcables, i un grup de músics amb inquietuds vam convèncer el rector Lluís Arola per crear l’Orquestra”, explica el professor Xavier Correig, únic membre fundador que continua tocant-hi i en actiu.
La majoria dels integrants, però, eren i són estudiants de diverses disciplines posseïdors del grau professional d’instrument, els quals es reuneixen un cop a la setmana per assajar a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències Jurídiques del Campus Catalunya. La formació inicial, només de vents, es va convertir al cap de gairebé deu anys amb l’arribada de Tomàs Grau –coincidint amb un relleu en la direcció–, en una orquestra simfònica completa.
D’aleshores ençà l’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili ha interpretat tot tipus de repertori, sempre amb una atenció especial a peces de compositors i intèrprets del país. “D’aquella època, en tinc un gran record”, continua Xavier Correig, “perquè vam interpretar grans obres, com la Cinquena Simfonia de Beethoven o el seu Concert per a violí, la suite Peer Gynt de Grieg, etcètera”. Així mateix, l’any 2015 va estrenar la Primera Simfonia de Joan Guinjoan.
El tercer director titular a passar pel podi de l’orquestra va ser Marcel Ortega, que ha estat substituït, des del gener del 2019, per Miquel Massana. Ell ha estat l’encarregat d’organitzar la celebració del vintè aniversari que, malauradament, s’ha vist bruscament interrompuda. “La celebració s’estén al llarg de tot aquest curs acadèmic, i el tret de sortida va ser amb el darrer Concert de Nadal, que vam fer conjuntament amb la coral de la Universitat”, explica Massana; va escollir per a l’ocasió un repertori d’obres pròpies d’un concert de Cap d’Any de compositors que també celebren alguna efemèride el 2019 o el 2020: Léhar, Suppé, Offenbach i Strauss, entre d’altres.
Després d’un segon concert amb aquest mateix repertori, la segona estació del recorregut havia de tenir lloc el proper 29 de març, i el programa, en aquest cas, feia una picada d’ullet a l’efemèride per antonomàsia, l’Any Beethoven. “Per aquest motiu, estàvem preparant amb molta il·lusió la Setena Simfonia i el Concert per a piano núm. 3, al costat del pianista Albert Guinovart”, recorda Massana. A més, el programa s’hauria completat amb alguna altra obra d’autor del país: “Teníem clar que volíem que hi hagués algun altre compositor del país i, precisament amb motiu d’altres efemèrides, estàvem pensant en alguna de les dues sardanes de Robert Gerhard per a cobla arranjades per a conjunt de vents o potser Empúries de Toldrà”, afegeix el director de l’orquestra.
“La cancel·lació del concert i, de fet, tota la situació que l’ha provocat, és letal, perquè portàvem un ritme d’assajos molt bo i ara què podem fer? És clar que podem estudiar a casa, però no és el millor escenari”, es lamenta Xavier Correig. Sortosament, Miquel Massana s’atreveix a posar una nova data a aquest espectacle: “Ho tinc bastant lligat i crec que podrà ser el primer cap de setmana de juny, en què coincideixen tant la nostra disponibilitat com la del solista i la de l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca”.
A més, Massana va més enllà i ja anuncia dos projectes més: una col·laboració amb la cantautora tarragonina Anna d’Ivori per gravar algunes peces del seu segon disc i un concert al costat de la coral de la Universitat de Girona –que dirigeix Martí Ferrer– el dia 13 de juny, en què s’interpretarà El Mirador de Josep Vila i Casañas, a més d’obres de Beethoven i Toldrà.
Així, si tot va bé, s’arrodonirà el vintè aniversari d’aquesta formació, que s’emmarca en l’Aula de Música de la universitat a la qual pertany, que també inclou una coral i un orfeó. A banda de la mateixa institució, l’Orquestra de la Rovira i Virgili actua cada any en diversos municipis de l’àmbit natural de la Universitat, que són totes les comarques tarragonines, especialment on compten amb els anomenats centres de l’Antena de Coneixement, on s’organitzen tant activitats científiques com culturals. També ha actuat a l’Auditori de Barcelona, però encara no s’ha presentat mai a l’estranger: “S’ha plantejat, però està essent complex i encara no ho hem fet”, explica Xavier Correig, “perquè els mesos de maig i juny els estudiants tenen exàmens i al juliol molts ja no són a Tarragona”. Una assignatura pendent, doncs, per a una orquestra de brillant expedient acadèmic.
Imatge destacada: L’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili, dirigida per Miquel Massana. (c) URV.