El concert acull la presentació del Cor del Montsalvat, dirigit per Lluís Vilamajó
Aquest divendres, 12 de setembre, l’Orquestra del Montsalvat (OM), dirigida per Francesc Prat, oferirà la seva nova producció a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona (21.30 h), un programa que inclou el Requiem en Do menor de Luigi Cherubini i la Cinquena Simfonia de Beethoven. En aquest concert, que forma part del programa oficial dels actes del Tricentenari amb motiu de la Diada, es produirà la presentació oficial del Cor del Montsalvat, dirigit per Lluís Vilamajó.
El concert té com a objectiu aprofundir en els conceptes i continguts desenvolupats en el primer projecte de l’Orquestra del Montsalvat: heroïcitat i heroisme –el seu primer concert va tenir lloc el 14 de març passat, a les ruïnes del Born com a escenari–, ara amb un concert d’homenatge als defensors de Barcelona que ajudi l’imaginari col·lectiu a tancar simbòlicament els fets de la caiguda de Barcelona de 1714. El concert tindrà la col·laboració de l’actor Pere Arquillué, que recitarà uns versos.
El programa de concert, amb una forta càrrega simbòlica, ofereix el poc freqüent Requiem de Cherubini (dedicat a Lluís XVI, monarca pertanyent a ladinastia borbònica guanyadora de la Guerra deSuccessió), amb la voluntat d’homenatjar –en forma de missa de morts–, honrar i passar amb la litúrgia adient el dol dels màrtirs anònims de la defensa catalana. Aquesta obra –un dels èxits més importants de l’italià Luigi Cherubini, fincat a França– va viure una polèmica amb les autoritats religioses parisenques per l’ús d’un cor mixt, amb presència de dones; per tant, amb les seccions de sopranos i contralts –i no pas de nens, com era habitual encara a la primera meitat del segle XIX–, l’obra va acabar alçant-se com una de les grans composicions, no només del catàleg cherubinià, sinó de tot el segle XIX, en ser una missa que va acabar marcant les pautes de les misses de difunts del Romanticisme.
Amb la interpretació del Requiem de Cherubini, doncs, el projecte del Montsalvat ha crescut i ha creat la seva pròpia formació coral: el Cor del Montsalvat, que està integrat per 28 solistes vocals amb una alta solvència i prestació professional, escollits pel seu director, Lluís Vilamajó, alguns procedents de diverses formacions de prestigi, com el RIAS Kammerchor, el Collegium Vocale de Gant, La Capella Reial de Catalunya o el Cor de Cambra de Namur, entre d’altres.
En aquest concert homenatge, però, l’OM vol traspassar el marcat caràcter fúnebre i tancar simbòlicament el cercle iniciat fa 300 anys, per aixecar el vol i començar a il·luminar el “nou temps” just l’endemà de la Diada. Aquest nou temps, carregat de la corresponent incertesa i commoció espiritual, agafa la forma d’una lluita amb el destí. I si hi ha una obra que materialitza la lluita contra el fat advers amb la sobirana decisió de sobreposar-se a les desventures per assolir l’alliberament és la Cinquena Simfonia de Beethoven.
Nous projectes
“Estem acabant el projecte fundacional de l’Orquestra del Montsalvat i la idea és vincular-lo a un cicle de concerts que es dirà Vespres de l’Origen i que tindrà com a seu el recinte modernista de Sant Pau”, explica Oriol Pérez Treviño, mànager general i director artístic del projecte del Montsalvat. Així, està en cartera la preparació de La Creació de Joseph Haydn, en versió de cordes, obra que es presentarà el proper 12 de desembre. Prèviament, el 20 de juny passat va tenir lloc (a la Sala Pau Gil de l’Hospital de Sant Pau) un concert de la secció de cordes de l’orquestra, que va interpretar “Representació del caos” de La Creació de Haydn, i la Simfonia Pastoral de Beethoven en la versió per a sextet de cordes.
D’altra banda, i no menys important, a l’orquestra, explica el seu director, Francesc Prat, “volem construir projectes i també construir una formació amb un so base, amb una manera concreta de treballar, amb una tècnica pròpia i, en definitiva, una dinàmica que ens identifiqui particularment”. Aquesta filosofia també és extensible al Cor del Montsalvat. “Amb aquesta primera producció del cor volem crear maneres de treballar i de cantar, i ser un cor de referència professional”, diu el seu director, Lluís Vilamajó. També, i com ja es va fer amb el primer concert de l’OM al Born el març passat, d’aquest concert a Santa Maria del Mar s’editarà un DVD.
Les entrades per al concert del Tricentenari es poden adquirir a través del web www.orquestradelmontsalvat.cat i a la mateixa basílica de Santa Maria del Mar a partir del dia 8 de setembre. El preu únic de la localitat és de 30 euros.