Subscriu-te

L’Orquestra Simfònica del Vallès celebra 30 anys i presenta una nova temporada del cicle Simfònics al Palau

imatge_Simfònica_OK

El proper dissabte, 23 de setembre (18.30 h), comença la 22a temporada del cicle Simfònics al Palau que protagonitza l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana. Enguany és un any molt especial per a la Simfònica del Vallès, ja que compleix el seu 30è aniversari. I obrirà la temporada la immortal Simfonia núm. 9 de Beethoven. El cicle, en coproducció amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, ha assolit identitat pròpia: innovació, proximitat i qualitat són els seus valors. Any rere any la programació aposta per apropar la clàssica a nous públics i innovar en formats escènics. Un camí que ha donat els seus fruits: 16.954 persones assistents a la sala modernista la darrera temporada, amb una mitjana de 1.304 espectadors per concert, dada que significa una ocupació mitjana del 65%.

Enguany el cicle presenta dotze concerts més un d’extraordinari, amb obres del gran repertori simfònic al costat d’obres simfonicocorals en col·laboració amb formacions corals del territori i companyies d’altres disciplines artístiques; igualment, continua la línia de la música de cinema que tan bona acceptació té entre el públic els darrers anys. L’horari dels concerts canvia i s’avança 30 minuts, tot començant a les 18.30 h.

Una Novena de Beethoven com no l’has escoltada mai inaugura la temporada

Aquest concert és especial per molts motius: és el començament d’una nova etapa a l’OSV, amb James Ross al capdavant, que assumeix la direcció com a titular per un període de tres anys. La Novena de Beethoven és un cant a la humanitat que la Simfònica té previst programar cada any fins al 2024 (any del bicentenari de l’estrena). Una Novena ben propera, cantada en català, bastida en els versos de Joan Maragall interpretats per unes de les veus solistes i corals amb més talent del país: Núria Vilà (soprano), David Alegret (tenor), Jordi Domènech (contratenor), Carles Pachón (baix), Cor de Cambra de Granollers i Cor Lieder Càmera. A la primera part, una peça que molt poques vegades es poden escoltar en un auditori: el Concert per a piano, batucada i orquestra de Ricardo Llorca, amb Rosa Torres Pardo (piano) i Brincadeira, la companyia de percussió i ritme que va néixer fa dotze anys als carrers de Barcelona.

Cites imprescindibles amb temàtica pròpia

Si hi ha un àmbit en què la Simfònica es troba molt a gust i, per tant, continua explorant any rere any, és la música de cinema: De pel·lícula! (18/11/17), proposta dirigida per Rubén Gimeno, és la proposta d’enguany. Comptarà amb la col·laboració de dos dels actors de doblatge més importants de la indústria: Jordi Brau (Tom Hanks, Robin Williams, Roberto Benigni…) i Lluís Posada (Leonardo DiCaprio, Johnny Depp…). S’hi oferiran les millors bandes sonores i una posada en escena que combinarà música, veu i imatge. Altres programes amb incursió a la música de cinema són Del piano de Nyman al ‘Bolero’ de Ravel (17/03/18): un programa que s’endinsa en el concepte de “repetició”. Dirigit per James Ross, comptarà amb la participació d’Enrique Lapaz, pianista guanyador del Premi Ricard Viñes, que interpretarà la Suite per a piano i orquestra ‘The Piano’ de Michael Nyman i el Concert per a piano en Sol major de Maurice Ravel. L’obra central del programa és el Bolero de Ravel, i també s’hi interpretarà la partitura The chairman dances de J. Adams. Per últim, el cinema s’inclou així mateix en el concert que clourà la temporada: Txaikovski vs Dr. Zhivago (9/06/18), dirigit novament pel titular de la Simfònica, James Ross; a més de la Suite del ‘Dr. Zhivago’ de M. Jarre, es comptarà a l’escenari amb el luxe que suposa un dels solistes de violoncel més cèlebres del continent, Wolfgang Emanuel Schmidt interpretant el Concert per a violoncel núm. 1 en Mib major, mentre que la Petita Rússia de Txaikovski tancarà aquest programa final.

Imatge de la roda de premsa de presentació de la temporada. D’esquerra a dreta: Albert Guinovart, James Ross i Albert Beorlegui (presentador de l'acte).
Imatge de la roda de premsa de presentació de la temporada. D’esquerra a dreta: Albert Guinovart, James Ross i Albert Beorlegui (presentador de l’acte)

Una programació amb noms propis

El cicle d’enguany convida grans figures internacionals i persisteix en la voluntat de continuar experimentant formats. Així, l’OSV presenta Mozart i Peer Gynt (20/01/18) amb la col·laboració del flautista solista de la Filharmònica de Berlín Mathieu Dufour, que interpretarà el Concert per a flauta núm. 1 en Sol major de Mozart. La peça de Grieg comptarà amb una versió semiescenificada. Sergey Malov és una altra cita imprescindible de la temporada. Virtuós en tots els instruments que toca, farà reviure Les quatre estacions de Vivaldi (28/04/18) amb diversos instruments, com el violí i el violoncel da spalla. Altres cites destacades del cicle són La ‘Segona’ de Mahler (7/10/17), amb la participació de la soprano María Espada, conduïda per Víctor Pablo Pérez i que suposarà la continuació del minicicle Mahler que va iniciar l’OSV la temporada passada amb la Quarta. Víctor Pablo Pérez tornarà a dirigir la formació amb Beethoven: l’‘Heroica’ i ‘l’Emperador’ (19/05/18) en un concert amb el prestigiós pianista Paul Lewis. Cal destacar també la col·laboració amb el nou compositor resident del Palau, Albert Guinovart, en el programa De Gershwin a Guinovart (2/12/2017), un concert dirigit per James Ross que repassarà la gran trajectòria del compositor amb musicals d’èxit com Mar i cel, Flor de Nit, Scaramouche i Gaudí, entre d’altres. A més, Guinovart interpretarà Gershwin amb el Concert per a piano en Fa major. El programa es complementa amb My fair lady de Frederick Loewe. Enguany torna el Concert de valsos i danses, conduït aquesta vegada pel director titular, James Ross, que presentarà una proposta ben diferent d’aquest tradicional concert en dates nadalenques (23/12/17); seran polques, masurques i altres peces d’autors d’arreu del món. I també torna l’espectacle familiar ‘Pere i el llop’ amb Brodas Bros (3/2/18), després de l’èxit de la temporada passada. És la producció extraordinària del cicle i se’n faran dues funcions (17 i 19 h), amb un aforament reduït per tal que totes les localitats tinguin bona visibilitat.

Finalment, les propostes simfonicocorals tindran una marcada presència, i a més del concert inaugural, podrem gaudir del Requiem de Mozart (10/02/18), dirigit per Esteve Nabona i amb la participació del Cor Jove de l’Orfeó Català. Per al concert final de gira de Setmana Santa, l’OSV proposa la Passió segons sant Joan de Bach (7/04/18), que realitzarà sota la batuta del mestre Xavier Puig i amb la participació de diferents cors del territori. Podeu veure el vídeo promocional de la temporada aquí.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter