L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), l’Ajuntament de Sabadell i el Palau de la Música Catalana van presentar ahir 22 de maig a Sabadell la 17a temporada del cicle Concerts Simfònics al Palau i la 26a temporada del cicle Concerts Simfònics a Sabadell. En un acte a la seu de l’OSV (carrer de Narcís Giralt, 40), prèviament a la presentació de la temporada es va poder assistir a un assaig de l’orquestra, sota la direcció del seu titular Rubén Gimeno, per preparar el concert del dissabte 26 de maig, que serveix de celebració del 25è aniversari de l’OSV i també de l’emissora de ràdio Catalunya Música i en el qual se celebrarà el concurs de fanfares convocat per commemorar les noces d’argent de l’orquestra i en el qual també participarà Christian Lindberg, artista resident de la temporada actual.
Sota la titularitat de Rubén Gimeno per quart any consecutiu, l’Orquestra Simfònica del Vallès ha consolidat un so i un projecte artístic que es vertebra en una programació madura, reflex d’aquest bon moment musical. Gimeno, que ha estat reconegut per la crítica i el públic aquests darrers anys, dirigirà set de les deu propostes de la temporada. Enrico Onofri dirigirà el concert inaugural de la temporada 2012-13 amb el Requiem de Mozart, Andrew Gourlay (guanyador del Concurs Internacional de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués 2010) el segon concert i Xavier Puig el tradicional concert de valsos i danses que té lloc pels volts de Nadal.
Amb l’objectiu d’arribar a nous públics, enguany l’orquestra comptarà amb la col·laboració de la companyia Comediants com a artista resident, que treballarà l’actitud escènica dels músics i incidirà en l’escenografia de tres concerts del cicle: el Requiem de Mozart, el Requiem de Fauré i una selecció d’El trencanous. En aquesta mateixa línia, s’oferirà el popular Festival de valsos i danses, i clourà la temporada l’estrella més jove del panorama jazzístic català, Andrea Motis, juntament amb Joan Chamorro.
La temporada de l’Orquestra Simfònica del Vallès està marcada per un repertori arriscat i variat i per la intensa presència catalana entre els seus solistes: els cantants Marta Mathéu, Gemma Coma-Alabert, David Alegret, Pau Bordas, Josep-Ramon Olivé, Andrea Motis, Joan Chamorro i el seu grup de jazz, el Trio Ludwig i els cors del Palau de la Música –Orfeó Català i Cor de Cambra del Palau de la Música–, a més de la participació dels pianistes Gabriela Montero, Ingolf Wunder, Behzod Abduraimov, la cantaora Paula Domínguez, el guitarrista Juan Manuel Cañizares i els guanyadors dels concursos de piano Maria Canals 2012 i Ricard Viñes 2012.
Pel que fa al repertori, l’OSV oferirà peces emblemàtiques com el Concierto de Aranjuez, el Concert Emperador i el Triple de Beethoven, i els conegudíssims Concert per a piano i orquestra núm. 1 de Txaikovski i de Chopin. En la revisió d’obres de la literatura universal, l’Orfeó Català oferirà el Requiem de Mozart en el concert inaugural de la temporada, mentre que el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana presentarà el Requiem de Fauré. A més, l’OSV completarà la integral de Simfonies de Beethoven amb la interpretació de la Primera, Tercera i Vuitena.
Però la Simfònica del Vallès també es compromet amb la creació contemporània catalana, i estrenarà una obra de Benet Casablancas, compositor de Sabadell amb una forta vinculació amb la Simfònica, i es presentaran dues obres de Joan Guinjoan, compositor resident del Palau de la Música Catalana, Archipiélago i Fanfara. A més a més, s’hi podran sentir obres innovadores com The flower is a key (A Rap for Mozart) de Sergio Cárdenas i obres d’Aaron Copland, Alberto Ginastera, Gabriela Montero i Francis Poulenc, en una agosarada mostra de compositors del segle XX i XXI.
Finalment, aquesta temporada també es mantindran trets distintius de la Simfònica com són les Cadires de la Simfònica, que ofereixen l’emocionant experiència al públic de seure enmig dels músics durant un concert. També es manté en els programes de mà la secció Música de Paraules, en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes, en què diversos escriptors construeixen una ficció inèdita prenent la música com a matèria primera, i el Sabies que…, en què es descobreixen aquells detalls que sovint passen desapercebuts: interioritats dels compositors i de les obres que potser no es veuen a primera vista.
La temporada de concerts al Teatre Municipal La Faràndula i al Teatre Principal de Sabadell oferirà enguany sis dels deu programes que configuren la temporada al Palau de la Música de Barcelona. Seran els concerts que inclouen el Requiem de Fauré, el Festival de valsos i danses, el Concierto de Aranjuez i El amor brujo, l’Emperador de Beethoven, el Triple concert de Beethoven i El trencanous de Txaikovski.
El públic que s’aboni a la temporada Concerts Simfònics al Palau, gaudirà un any més d’un descompte del 25% sobre el preu de les entrades (el període de nous abonaments comença el proper 13 de juny). A banda del descompte, els abonats tenen com a avantatges la possibilitat de canviar les entrades i recuperar una gran part de l’import si no es pot assistir al concert, un descompte d’un 15% per als concerts extraordinaris, la recepció gratuïta de la «Revista Musical Catalana» en format digital i informació sobre promoció i ofertes de concerts per correu electrònic. Així mateix, i per primera vegada, es podran adquirir packs d’entrades perquè qui ho vulgui pugui organitzar un itinerari propi en funció de les seves preferències. En aquest sentit, s’oferiran descomptes segons el nombre d’entrades: 10% de 5 a 9 entrades, 15% de 10 a 15 entrades, i 25% per a packs de més de 15 entrades.