La formació ponentina vol reforçar el servei al públic i fer arribar la música arreu del territori lleidatà en aquests temps difícils, i, amb aquest objectiu, ha concebut una iniciativa única per mantenir viva la cultura i fer-la accessible com a bé essencial i irrenunciable.
El projecte inclou més de setanta activitats en una quarantena de poblacions i té en compte tots els protocols de seguretat establerts, tot i que és flexible per adaptar-se a qualsevol modificació de les condicions que es pugui produir.
Els concerts parteixen de la idea d’atomització de l’orquestra, fet que en permet una més gran mobilitat, i amb la intenció d’anar efectuant després formats com els concerts de cambra, fins a la transició final que ha de permetre reincorporar la formació simfònica.
Entre les formacions més petites integrades per músics de l’OJC, hi ha duos: Dos de Lis (violí i guitarra) i I Fiori Duo (violí i violoncel), trios: Violinis 3 (tres violins), Orfeu (violí, viola i violoncel), Meraki (dos violins i viola), Atrium Ensemble (dos violins i violoncel), quartets: Amoenus (flauta, clarinet, trompa i fagot), Teixidor (quartet de corda), Matisse (clarinet, violí, viola i violoncel) i el Pop Piano Quartet (violí, viola, violoncel i piano).
Amb més dimensió hi haurà dues formacions de cambra de mida mitjana que presentaran el Septet de Beethoven –a càrrec del VII Ensemble– o una mostra de repertori per a secció de vent de l’orquestra –per part d’Els Vents de l’OJC. L’orquestra completa presentarà una proposta inspirada en les danses que històricament s’han ballat al llarg del curs del riu Segre, versionades per Rafael Moreno. També hi haurà dos concerts de piano i caixa amb Laia Masramon i Juan Francisco Ruiz, respectivament.
Així mateix, i malgrat la previsió de fer els concerts preferentment de manera presencial, es té sempre en compte una o més alternatives, per poder retransmetre l’audició, si és necessari, en streaming en directe o bé enregistrar-la per emetre-la amb posterioritat. En aquest sentit, l’orquestra també treballa amb Lleida TV i la Xarxa de Televisions Locals en la realització i coproducció de càpsules de música de cambra –enregistrades al castell del Remei– i diversos reportatges de divulgació musical.
D’altra banda, seguint l’objectiu habitual d’arribar a totes les capes de la societat, l’orquestra no desatén els infants i joves, els nuclis i les poblacions de menor densitat ni els col·lectius especials, com gent gran, malalts i persones amb diverses discapacitats, per teixir una societat més justa i inclusiva.
Aquest projecte rep el suport institucional de la Paeria i la Diputació de Lleida i els Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Imatge destacada: (c) Igor Studio.