Subscriu-te
,

Martorell homenatja el compositor Joan Cererols en el quart centenari del seu naixement

Presentació dels actes de l’Any Cererols al Palau de la Música Catalana, el 6 de febrer de 2018. © www.noticies.martorell.cat

Jordi Savall, l’Escolania de Montserrat i un congrés internacional centren la programació de l’Any Cererols.

Amb el títol Cererols 400, l’Ajuntament de Martorell presenta el seu programa d’actes amb motiu del quart centenari del naixement del compositor martorellenc Joan Cererols i Fornells (1618-1680). Comissariat per Aleix Palau, amb el suport de Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, i Sergi Corral, regidor de Cultura, la programació del 400è aniversari del naixement del músic martorellenc inclou vuit concerts i tres activitats divulgatives al llarg dels propers mesos. Amb aquestes activitats, l’Ajuntament de Martorell vol aconseguir difondre la música i la figura del compositor Joan Cererols i Fornells, fer una programació de qualitat i accessible a tots els públics, consolidar Martorell com un municipi de referència en el camp de la música clàssica i promoure la implicació de la societat en la celebració mitjançant diverses entitats.

L’Escolania de Montserrat, protagonista del concert inaugural el divendres 23 de febrer a l’església de Santa Maria de Martorell

L’Escolania de Montserrat farà el concert inaugural –el proper divendres 23 de febrer a l’església de Santa Maria de Martorell– i serà el punt d’inici d’una programació per la qual passaran el contratenor Víctor Jiménez Díaz (9 de setembre, junt amb l’Ensemble Rigaudon), que ha recuperat música contemporània de l’època de Joan Cererols, d’autors com José Marín i Cristóbal Galán; el Conjunt Atria (13 de maig), que oferirà un homenatge a Telemann després que el 2017 se’n commemoressin els 250 anys de la mort; Dichos Diabolos (19 de maig), que oferirà obres de Cererols i contemporanis seus, com Mateo Romero, Carlos Patiño i Gabriel Manalt, i la soprano Carme Miró (16 de novembre), que farà un recorregut per la música europea del segle XVI acompanyada pel tiorbista Jordi Gironès. També hi haurà una actuació el 16 de juny del guanyador del Premi Joan Cererols del Concurs Palet que tindrà lloc properament i del músic Jordi Savall i la Jove Capella Reial de Catalunya, que interpretaran el 16 de desembre al teatre El Progrés la Missa de batalla i Missa pro defunctis de Joan Cererols, en un dels concerts més rellevants de la programació. Tancarà l’any la Coral Ars Nova, juntament amb el Cor A Tempo i La Caravaggia, tot interpretant villancets i la Missa de batalla el 26 de desembre a l’església de Santa Maria de Martorell.

Jordi Savall. © Antoni Bofill

En el camp de la divulgació, es comptarà amb una xerrada de la musicòloga Aura Porta, l’exposició “Inspiració Montserrat” i un congrés internacional centrat en la figura del músic entre el 14 i el 16 de novembre a Barcelona.

Redescobrir figures il·lustres de Martorell

L’any passat l’Ajuntament de Martorell va commemorar l’Any Palet, en homenatge al tenor català, amb la instauració d’un concurs de cant que enguany celebrarà la segona edició. “Amb l’Any Cererols volem redescobrir la seva figura amb una programació per a tota la gent de la ciutat”, va dir en roda de premsa l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, que va afegir que “volem que sigui el punt de partida per consolidar altres activitats”.

El comissari de l’any commemoratiu, Aleix Palau, va incidir en la importància que Joan Cererols “no és només el pare de l’escola musical montserratina, sinó també de la catalana. Per això, a més de sentir la seva música, buscarem el diàleg entre la seva producció i la dels altres compositors ibèrics i europeus”. Serà així com, durant tot aquest any, “sentirem molta música de Cererols, també d’un altre compositor martorellenc contemporani, Gabriel Manalt, així com obres que s’han trobat als seus manuscrits originals i que sonaran per primera vegada després de gairebé quatre-cents anys. Aquestes dialogaran amb obres de compositors espanyols, italians i alemanys, tant contemporanis de Cererols com posteriors. És el cas de Juan de Hidalgo, Giulio Caccini, Bach o Telemann”.

© www.noticies.martorell.cat

El musicòleg i especialista en música litúrgica Josep Maria Gregori va apuntar que “Cererols és una figura que ens ha fascinat a tots els músics sempre. Tot i les influències llunyanes, l’hem de considerar ben nostre, per l’acceptació que va tenir arreu del país. Hem localitzat partitures seves en molts fons, era una obra valorada i apreciada, de la qual es feien moltes còpies i és molt important portar la seva figura al lloc que mereix”.

La programació de Cererols 400 compta amb la participació de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. A més, hi participaran diverses entitats públiques i privades, com el Museu Frederic Marès de Barcelona, la Fundació Francesc Pujols de Martorell, la Societat Catalana de Musicologia, l’Institut d’Estudis Catalans i Joventuts Musicals de Martorell.

L’oferta divulgativa i dos concerts seran gratuïts, mentre que s’aplicarà un preu públic per a la resta de la programació, entre els 4 i els 15 €.

Joan Cererols i Fornells

Nascut a Martorell el 9 de setembre de 1618, Pere Joan Cererols i Fornells és el mestre més conegut de l’Escola de Montserrat i un dels compositors espanyols més importants del segle XVII. Escolà durant la infantesa, l’any 1636 va ingressar com a monjo al monestir de Montserrat.

Després d’una etapa a Madrid va ser mestre de música de l’Escolania i mestre de capella de l’abadia de Montserrat durant més de trenta anys. Instrumentista de gran habilitat, tocava l’arpa, l’orgue i el clavecí, entre altres instruments. Va ser un home d’una immensa cultura humanista i això va quedar plasmat en les seves composicions musicals. Va escriure música tant en llatí com en castellà, principalment de caràcter litúrgic, tot marcant un abans i un després en l’estil compositiu de l’àmbit del monestir de Montserrat. La reivindicació de la figura de Joan Cererols en el quart centenari del seu naixement posa de manifest la importància d’un músic excepcional que va portar la polifonia coral a les fites més altes i que és encara avui el principal ambaixador de Martorell al món.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter