El 33è Festival Internacional de Música de Cantonigròs se celebrarà del 16 al 19 de juliol de 2015, al teatre L’Atlàntida de Vic per quart any consecutiu. En aquesta edició, hi concursaran 1.100 participants de 33 grups, procedents de 19 localitats dels cinc continents, des d’indrets tan diversos com el Nepal, les Filipines, Mèxic, Israel, Noruega, Veneçuela o Bulgària. I més de 400 voluntaris contribuiran perquè aquesta trobada torni a ser un esdeveniment únic.
La cerimònia de benvinguda i obertura del Festival serà el mateix dia 16 de juliol, a les 19 hores, amb les actuacions del grup de dansa lituà Seltinis Dance Group, el Cor de Veus Blanques Lutiana d’Arbúcies (finalista del concurs Oh happy day de TV3) i el cor filipí University Philippines Corale. A les 20.30 hores hi haurà el concert inaugural a càrrec de grups de casa nostra: la soprano Ulrike Haller, la Coral Canigó de Vic, la Coral Càrmina de Barcelona i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya oferiran uns fragments de l’Oratori W 240 de C. Ph. E. Bach, l’Hymne nach Psalm 55 de F. Mendelssohn i l’estrena de l’obra Diàlegs de Lluís Vidal, tots sota la direcció de Manel Valdivieso. L’acte inaugural serà retransmès en directe per la televisió local El 9 TV.
Seguint la mateixa línia d’actuació, els cors i grups de danses d’enguany participaran en els diversos concerts i competicions del certamen: cors mixtos fins a 40 veus (competició 1); cors infantils fins a 40 veus (competició 2); cors femenins fins a 36 veus (competició 3); cors mixtos, femenins o masculins fins a 40 veus (competició 4), i grups de danses fins a 35 components (competició 5). El director artístic del Festival, Lluís Vila, destaca “la gran qualitat dels grups que es presenten aquest any”.
Pel que fa a les obres obligades d’aquesta edició, en la competició de cors mixtos els participants interpretaran un fragment de l’Oratori W 240 “Die Auferztehung und Himmelfahrt Jesu” de C. Ph. E. Bach –del qual també es podran sentir altres fragments en el concert inaugural del Festival–, amb motiu dels 300 anys del naixement del fill primogènit de Johann Sebastian Bach. En la competició de cors infantils s’interpretarà l’obra Xulufraia del compositor basc Xabier Sarasola (1960), membre de l’Orfeón Donostiarra, en homenatge a la gran tasca del País Basc envers l’educació musical, la seva cultura i la seva llengua. Finalment, per a la competició dels cors femenins s’ha escollit l’obra Balada del bes de Narcís Bonet (1933), un dels més importants músics catalans reconeguts arreu del món. El jurat del Festival està format per divuit membres de diverses nacionalitats i de prestigiós reconeixement internacional, com Lluís Vila, Òscar Boada, Marjeta Naglic, Christopher Horner, Francesc Casadesús o Katrin Allard.
Per primera vegada el Festival vol homenatjar tots els autors dels cartells del Festival amb una exposició que es farà del 15 de juliol al 23 d’agost al Temple Romà de Vic. S’hi podran veure, doncs, imatges gràfiques de Pilarin Bayés, Josep M. Coll Bardolet, Miquel Brossa, Enric Adserà, Mayte Burugera, Ramon Aguilar Moré, Roser Capdevila, Esther Boix, Montserrat Gudiol, Carme Solé, Manel Capdevila, Onèsim Colavidas o Perico Pastor, que han participat en el Festival aportant-hi creacions específiques.
El president del Festival, Josep Maria Busquets, remarca que la “novetat” d’aquest any “és la permanència del Festival durant 33 anys, tota una fita basada en una filosofia musical i social”. En aquest sentit, un dels objectius és difondre la cultura catalana: “incloure composicions catalanes en l’apartat d’obres obligades per a les competicions corals fa que aquestes acabin formant part del repertori de les corals participants, que les han divulgat per tot el món” i també destaca que “al llarg de 33 anys hem donat a conèixer una cinquantena d’obres d’autors catalans”.
D’altra banda, i amb la finalitat de fer extensible el Festival a totes les persones que, per les seves limitacions, no poden ser presents als actes, el certamen proposa per quart any l’Off Festival. Es tracta d’una programació d’actuacions dels mateixos participants, al marge de les competicions i els concerts oficials, en espais i residències de persones que no poden participar en directe de les diverses actuacions del Festival, així com en escenaris exteriors de la ciutat.
En el Festival col·laboren més de 400 voluntaris, alguns tot l’any i d’altres només durant la competició. A més d’aquests voluntaris, cal afegir també les 800 famílies dels diversos pobles que faciliten allotjament desinteressadament. El Festival té un pressupost aproximat de 230.000 euros, procedents d’ajuts públics i privats.
Les entrades per als quatre dies de concerts ja es poden comprar a les taquilles del teatre L’Atlàntida de Vic o bé a través de la pàgina web www.latlantidavic.cat.
Tota la informació a: www.fimc.es.