Subscriu-te

Música entorn de Rusiñol i Picasso al Born

El Mercat del Born, ara Born Centre Cultural. © Marçal Font
El Mercat del Born, ara Born Centre Cultural. © Marçal Font

L’ESMUC inicia, també, un cicle de concerts al Born

“Els nostres veïns: Rusiñol i Picasso al Born” és el títol del primer concert del cicle Els Modernistes a Barcelona, que s’oferirà demà dimecres, 2 d’octubre (21 h), a la Sala Moragues del Born Centre Cultural i que forma part de la nova oferta cultural d’aquest espai recuperat del barri de la Ribera. És un cicle que vol ser una mirada a la història per acostar la figura dels grans noms propis del corrent artístic d’avantguarda que es va desenvolupar a Catalunya a la primeria del segle XX.

El Born va ser un espai privilegiat per als modernistes. Santiago Rusiñol va néixer allà (al número 37 del carrer de la Princesa), Pablo Ruiz Picasso i Carles Casagemas van instal·lar-hi els seus tallers; molt a prop, Els Quatre Gats era seu d’accions modernistes i un punt de trobada d’artistes. La idea del cicle i del concert és mostrar els punts de contacte entre artistes, escriptors i músics mitjançant l’expressió musical, que els reunia en salons, en taules de treball per coincidir en cançons i obres de teatre que van donar vida a aquest moviment.

Les músiques que s’escoltaran en aquest concert són les que animaven els salons del Modernisme, d’una banda, la modernitat que arribava de París: Satie, Debussy… o l’afició wagneriana; i d’una altra, les que produïen els nostres músics tant per al saló com per al concert. La cançó catalana, estimulada pels treballs pioners de Francesc Alió, unia poetes i músics, i també les destacades intèrprets de l’època, com va ser María Pichot, casada llavors amb Joan Gay, col·laborador al teatre de Rusiñol en la música d’El jardí abandonat. Enric Morera va ser un altre animador d’aquells anys; i en un pla que ja mirava al concert i a l’escenari internacional, Granados i Albéniz.

La bohèmia i els llocs de trobada d’artistes, músics, escriptors, gent de teatre, van animar una producció que es feia de vegades sense més ambició que la de l’activitat diària, però que en figures com Picasso, aleshores molt jove, assoliren eco universal. París era la referència de la Barcelona modernista, i Rusiñol i Casas van assenyalar el camí –il·luminant la figura del jove Satie–, un camí que van seguir Picasso, el malaguanyat Carles Casagemas, la germana del qual era destacada compositora, i d’altres.

Així doncs, el programa de concert serà integrat per una selecció de les 10 Cançonetes de Joan Gay –Dedicatòria, Cançó de la Rosó (lletra de Josep Maria Jordà), Mariner i Cançó de maig (lletra d’Apel·les Mestres)–; un fragment de l’obertura de Tanhäuser de Richard Wagner (versió de piano de Liszt); una selecció de Gymnopedies d’Erik Satie; una selecció dels Valsos poètics d’Enric Granados (versió de piano); Quand je vois soufrir, Le Paradis rétrouvé i Granada (versió de piano) d’Isaac Albéniz; fragment de Bohemios d’Amadeu Vives (versió de piano); “Che gelida manina” de La bohème de Puccini; Enyorament (cançó) i Llàgrimes (piano) de Lluïsa Casagemas; “Cançó de Zaïra” de L’alegria que passa (Santiago Rusiñol) d’Enric Morera; les cançons C’est l’extase i Fantoche de Claude Debussy, amb lletra de Paul Verlaine; vals de L’alegria que passa (versió de piano) d’Enric Morera; i, finalment, el duo d’Estrella i Andreu d’Andreu el navegant d’Enric Morera-Josep Maria de Sagarra. Aquest extens programa serà interpretat per la soprano Elena Copons, el tenor Jordi Cortada, el pianista Manuel Ruiz i Oscar Intente com a narrador.

Els propers concerts del cicle seran “A l’entorn d’Apel·les Mestres” i “Del Born a… París”. La Sala Moragues es troba a l’esquerra de l’accés principal del Born Centre Cultural, per la plaça Comercial, i s’estén des del vestíbul fins al límit de l’edifici pel carrer de la Fusina. El preu de les entrades és de 5 euros.

L’Eclectic Colour Orchestra
L’Eclectic Colour Orchestra

D’altra banda, el Born Centre Cultural acull altres manifestacions musicals com el cicle organitzat en col·laboració amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). El primer concert d’aquesta proposta tindrà lloc aquest divendres, 4 d’octubre (21 h), amb la formació Eclectic Colour Orchestra (ECO), un projecte jove i innovador de graduats de l’ESMUC, liderat per Raúl Patiño, que representa la fusió de dos àmbits aparentment llunyans, com són el clàssic i el jazz. En aquesta ocasió el seu programa inclourà l’estrena d’una obra especialment dedicada al Mercat del Born.

La programació musical que ha dissenyat l’ESMUC per al Born Centre Cultural s’articula a través de tres línies d’activitats regulars: Divendres musicals, Noves arrels i Punt de música. Les dues primeres són cicles de concerts amb graduats i estudiants, i la tercera una proposta de tallers adreçats a nenes i nens de 6 a 12 anys. Aquesta oferta donarà a conèixer, al públic del Born, els resultats de la feina formativa i docent que desenvolupa l’escola.

Per a més informació sobre els diferents cicles musicals al Born Centre Cultural: www.bcn.cat/elborncentrecultural. Venda d’entrades a les taquilles del Born CC i del Palau de la Virreina o a www.elborncentrecultural.cat.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter