Aquest matí s’ha presentat a la Biblioteca de Catalunya la programació del Bicentenari Wagner, una iniciativa a la qual s’han sumat la gran majoria d’entitats culturals que, en major o menor mesura, tenen a veure amb el món de la música i que té l’Associació Amics del Liceu com a coordinadora. Així, un total de 25 entitats culturals retran un homenatge conjunt al gran compositor germànic.
L’any 2013 se celebren els dos-cents anys del naixement de Richard Wagner (1813-1883), el compositor alemany de forta vinculació amb Catalunya arran de l’efervescència que generà la seva obra entre la intel·lectualitat catalana de finals del segle XIX i principis del segle XX.
A més a més, els anys 2012 i 2013 coincideixen amb dues celebracions wagnerianes d’especial significació a Catalunya. En primer lloc, els 150 anys de la primera audició de música de Wagner a Catalunya; el 16 de juliol de 1862 s’interpretà per primera vegada la marxa de Tannhäuser cantada pels obrers de la coral d’Anselm Clavé i les veus femenines del cor del Liceu. En segon lloc, la presentació de Parsifal al Gran Teatre del Liceu. A les 11 de la nit del 31 de desembre de 1913 –aprofitant la diferència horària amb Alemanya– es va estrenar al Liceu Parsifal, quan l’obra va a passar a ser de domini públic i Bayreuth deixava de tenir-ne el privilegi.
Els actes i les activitats programades al llarg dels anys 2012 i 2013 per commemorar aquest bicentenari es divideixen en cinc línies d’actuació: les exposicions, la programació musical, les activitats acadèmiques, la música i el cinema, i les activitats “Wagner al carrer”. A més a més, s’ha creat una pàgina web www.bicentenariwagner.cat en què es pot consultar tota la programació generada entorn d’aquest aniversari, amb un calendari i informació detallada. Una pàgina web que vol continuar sent útil un cop passat l’aniversari, aportant documentació i dades d’interès sobre la relació entre Wagner i Catalunya.
Respecte de la primera línia d’actuació, hi ha previst organitzar una exposició a l’Arts Santa Mònica durant el mes de maig de 2013, en la qual s’aplegarà la documentació que totes les entitats puguin aportar a propòsit de Wagner i Catalunya, incloent-hi els panells d’Adrià Gual que decoraven l’Associació Wagneriana a Barcelona, actualment en dipòsit a la Biblioteca de Catalunya. L’exposició serà comissariada per Lourdes Jiménez, autora d’una tesi doctoral sobre la recepció de Richard Wagner en les arts plàstiques a Espanya. Altres mostres seran les impulsades pel Palau de la Música, l’Institut del Teatre o el Museu de la Música.
La programació musical dóna el tret de sortida amb la vinguda dels cossos estables del Festival de Bayreuth a Barcelona aquest proper mes de setembre. A banda d’això, institucions com L’Auditori, el Palau de la Música, el Liceu o alguns festivals, com la Schubertíada a Vilabertran o el Festival de Peralada, també inclouran Wagner en les seves programacions.
A nivell acadèmic, el Conservatori del Liceu convocarà un simposi el febrer de 2013 que tractarà sobre la figura de Richard Wagner des de diversos punts de vista i per a un públic ampli, tant estudiants com professionals o amateurs interessats en la seva figura i obra. També es farà un taller de dramatúrgia (a l’Institut del Teatre) i diversos tallers de música coral (coordinats per la FCEC), a més de cursos i conferències orientats a un públic ampli, coordinats per diferents institucions.
La figura de Wagner sortirà al carrer amb la cantada de corals arreu de Catalunya prevista per al diumenge següent a la data en què es commemora el naixement del compositor, el 22 de maig, i amb les activitats coordinades per la Fundació Tot Raval.
Per acabar, la Filmoteca de Catalunya ha preparat un cicle de cinema de caràcter wagnerià, amb grans clàssics i obres actuals del setè art, en què Wagner està present, ja sigui com a personatge o bé la seva música. Es podrà veure, per exemple, la còpia restaurada de la pel·lícula Els nibelungs de Fritz Lang, amb la banda sonora en directe interpretada per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.
Per a més informació: www.bicentenariwagner.cat