Subscriu-te

Música per a tots els públics: nou projecte educatiu del Palau

Un instant del taller “Zig zag, passets al Palau”

Ahir al matí es va presentar en roda de premsa el nou Projecte Educatiu del Palau de la Música Catalana, que té com a objectiu fonamental fer de la música un fet participatiu i fàcil d’entendre per tots els públics, per tal de generar nous públics com a garants del futur de la música com a esdeveniment cultural, més que com a pur entreteniment.

Amb aquesta premissa principal, el Palau de la Música Catalana ha concebut un projecte global que propicia la interacció amb altres disciplines i amb la programació del Palau, la potenciació del patrimoni artístic i l’edició de materials didàctics i complementaris i sessions formatives.

El nou Projecte Educatiu és un dels eixos vertebradors del Pla Estratègic que el director general del Palau de la Música Catalana, Joan Oller, va presentar fa un any als mitjans de comunicació, i que respon a la idea que, en el futur, “els equipaments culturals seran educatius i socials, o no seran”, tal com ja va dir al seu moment.

El Projecte Educatiu, dirigit per Gemma Canadell, pren com a base el fet de voler situar la dimensió educativa com a centre de la programació del Palau. Així es respon a l’objectiu d’accedir a tot tipus de públic i a la voluntat de generar nous públics que fins ara no s’havien plantejat acostar-se a la mena de propostes musicals que fa el Palau de la Música Catalana pel fet de considerar-les difícils de comprendre. Aquest objectiu es complementa amb d’altres: generar experiències significatives que transformin les persones; cercar el contacte intergeneracional; afavorir la confluència de diferents disciplines artístiques; fer interactiu el patrimoni artístic històric del Palau amb la programació, així com les forces actives com són l’Orfeó Català i el Cor de cambra del Palau i, per últim, generar materials interactius i complementaris que puguin ajudar a completar el caràcter formatiu de les propostes.

Cor de Cambra del Palau de la Música @josepmolina.net

Amb aquests criteris el Palau de la Música Catalana presenta dos nous espectacles: Kantikipugui al Palau, en què els 22 cantats del Cor de Cambra del Palau fan una proposta atrevida i divertida per gaudir de la immensa capacitat expressiva de la nostra veu i el cant coral –tal com van exemplificar en una breu actuació al final de la roda de premsa– i Cobla 2.0, una nova proposta escenicomusical amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, per oferir una visió moderna i contemporània que trenca amb alguns dels estereotips tradicionals vinculats a aquesta agrupació instrumental.

La nova temporada del Servei Educatiu ofereix també sis nous tallers de producció pròpia, el primer dels quals s’estrena aquest diumenge, 18 de novembre (dues úniques sessions, a les 11 h i a les 16.30 h): Abans de néixer al Palau, dirigit a embarassades i acompanyants en què es fa un viatge sonor vers l’univers auditiu del nadó abans de néixer, tot fomentant el vincle amb el futur nadó.

Els altres tallers són Visitem i experimentem el Palau, Connecta amb l’Orquestra Simfònica (amb la col·laboració de l’Orquestra Simfònica del Vallès), Digitopia al Palau, Crea la teva música al Palau i Músic x 1 dia al Palau.

La programació es complementa amb la programació d’espectacles anteriors, dedicats a famílies i escoles, com per exemple, En Jan Titella, Jazz en viu… Swing!, Trencadís de cançons, La volta al món amb 80 instruments de percussió, La veu del món, Visitem el Palau i escoltem l’orgue, i Bim Bom, nadons al Palau i Zig Zag, passets al Palau.

També es consoliden i amplien iniciatives com el “Parlem de música” del cicle Palau 100 amb l’edició de materials educatius de seguiment i d’aprofundiment, l’adhesió i participació activa a projectes del barri i de la ciutat, com el Big Draw, o la participació i el compromís d’artistes habituals del Palau, que faran accions prèvies als concerts buscant la complicitat dels assistents.

El pressupost del Servei Educatiu per a la temporada 2012-13 és de 492.000 euros (s’ha mantingut igual que el de la temporada 2011-12). D’aquests, 142.000 euros són aportacions de patrocini i la resta ingressos propis. Es preveu que els assistents en aquesta temporada siguin 48.000 (superant en 12.000 els assistents a la programació del 2011-12). En total, hi haurà 206 activitats, 102 de les quals són concerts i 104 tallers, mentre que la temporada passada les activitats es van limitar a un total de 81 sessions, majoritàriament concerts.

 

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter