A partir d’aquest mes de juny comença la seva activitat l’Atelier de l’Òpera, una nova iniciativa que vol ser com un centre d’alt perfeccionament liricoescènic a Barcelona. Amb la idea de crear una plataforma de formació i perfeccionament per a cantants lírics a través de projectes pedagògics i producció d’òperes de petit format, s’ha creat un nou espai en la vida cultural de la ciutat amb una programació estable al barri del Born. L’Atelier de l’Òpera té com a objectiu principal actuar com a pont entre la vida acadèmica i la professional d’un cantant líric, tot oferint una plataforma on formar-se, mostrar-se i créixer com a artista, sense limitació de formació prèvia o d’edat.
Com ells mateix es defineixen, “L’Atelier neix com a centre de formació, experimentació i pràctica. S’incidirà en la creació de l’artista a partir d’experiències pròpies de l’alumne-cantant per potenciar el seu talent, per fer emergir l’artista que cadascú porta dins des d’un punt de vista emocional, psicològic i físic, a través de la tècnica vocal i escènica i treballant sobre bloquejos i pors que la falta de tècnica i seguretat provoquen.” Així, a més d’aquestes propostes pedagògiques que suposen la columna vertebral de la iniciativa, aquesta té diferents línies d’actuació, com la creació de produccions pròpies que dotaran de contingut la programació estable, combinada amb la celebració de tot un seguit d’activitats complementàries, com conferències i exposicions. A més, el projecte ofereix altres possibilitats paral·leles, com la cessió d’instal·lacions i la creació d’una borsa de treball.
Amb la direcció artística i musical de la soprano i pedagoga Anna Belén Gómez i la direcció executiva de Claudina Vallés, l’Atelier de l’Òpera tindrà la seu al carrer dels Abaixadors, on ocuparà la planta principal d’un edifici del segle XVIII en ple barri del Born, a pocs metres de Santa Maria del Mar. Aquesta seu té tres espais diferents, que omplen els diversos eixos que defineixen aquest nou col·lectiu: la sala principal, denominada Sala Atelier, rehabilitada amb aire neoclàssic, que es complementa amb la Sala Foyer, a més d’una aula destinada a l’estudi o a les classes privades individuals, de superfície molt més reduïda, que funcionarà independentment de la resta d’espais.
Aquest projecte, que se sosté totalment amb inversió privada, comença la seva marxa el proper 31 de maig amb la posada en escena de La Traviata de Verdi en petit format amb acompanyament de piano, que es representarà els dies 31 de maig, 1 i 3 de juny i 5 de juliol, amb un preu de les entrades de 25 euros. Aquestes representacions s’alternaran amb diversos concerts de caràcter líric, a 10 euros. Les entrades es posaran a la venda pròximament i es pot consultar més informació sobre aquesta nova iniciativa al seu web: www.atelieropera.com.