Per Ana María Dávila
Tot i que el món de la cultura travessa un dels moments més difícils que es recorden, encara es poden produir esdeveniments esperonadors. Només així es pot rebre la notícia de la irrupció al panorama musical català d’una nova formació orquestral, jove i amb esperit d’innovació, compromís social i vinculació al territori. Es tracta de l’Orquestra de Cambra del Penedès (OCP), que sota la direcció de Màrius McGuinness comença a caminar com a formació resident de l’Auditori de Vilafranca del Penedès.
Integrada per uns 35 músics, entre 20 i 32 anys, la nova formació és una reconversió del ja conegut Conjunt XXI, que ara troba aixopluc i nou impuls a la capital penedesenca, ciutat que ja té establerts convenis de residència amb altres formacions, com el Cor Madrigal.
“Cal sumar esforços per dignificar la cultura. El nostre objectiu és potenciar aquest tipus d’accions perquè com a Ajuntament no volem ser només receptors, sinó productors d’espectacles”, assenyala el cap del Servei Municipal de Cultura, Àngel Hom, que considera que aquest nou projecte permetrà “dinamitzar la vida musical de la vila i desenvolupar un treball conjunt amb el teixit cultural i musical local, com l’Escola Municipal de Música, de manera que els alumnes trobin en l’orquestra un referent on emmirallar-se i aprendre”.
El director de la formació, Màrius McGuiness, també creu que Auditori i vila ofereixen “un potencial de desenvolupament molt fort” i aposta decidit per “la creació de nou públic”. Amb aquests propòsits, el director planteja el treball des de tres perspectives: qualitat –“tenim una plantilla jove, però amb una trajectòria professional de primer nivell”–, proximitat –“no venim només a fer-hi concerts, sinó a establir vincles amb els joves músics de la comarca”– i projecció exterior –“intentarem portar les nostres produccions en gira fora de Catalunya”. Amb aquestes premisses, l’OCP farà la seva presentació oficial el proper 28 d’octubre, amb un concert que inclourà la Setena Simfonia de Beethoven i Le tombeau de Couperin de Ravel, i en el qual està prevista la presència d’alguns alumnes avançats de l’Escola Municipal de Música.
Aquesta primera temporada de l’OCP es completarà amb tres audicions més: un concert de caràcter pedagògic, al febrer/març de 2013; una actuació conjunta amb el Cor Madrigal, a l’abril, i un darrer programa, amb una prestigiosa figura de l’àmbit de la música antiga com a convidat, el mes de maig.
Per dur a terme aquestes iniciatives, l’OCP ha previst un pressupost de 25.000 euros, dels quals una tercera part corresponen a aportació municipal i la resta a recursos propis i patrocinis. L’Obra Social de la Caixa Penedès hi aporta 10.000 euros, en el marc d’un conveni que permetrà a l’OCP desenvolupar projectes de caire social, per apropar la música a col·lectius de discapacitats de la comarca. D’altra banda, Màrius McGuinnes assenyala que Conjunt XXI “no desapareix” i no descarta que darrere aquest nom la formació pugui oferir “algun programa esporàdic, això sí, amb un repertori completament diferent”.