La Fundació Victoria de los Ángeles impulsa un nou festival dedicat al lied amb la figura de la cantant catalana com a model d’un gènere que va tenir molt de predicament al llarg de la seva carrera i que és molt estimat pel públic del país malgrat no existir gaires iniciatives programadores en aquesta direcció.
És per aquest motiu precisament que neix LIFE Victoria –que inclou concerts, una acadèmia, noves iniciatives en l’àmbit de les xarxes socials i suport als joves talents–, gràcies a la iniciativa de la directora de la Fundació, Helena Mora, i l’entusiasme del baríton català Enric Martínez Castignani, un cantant molt actiu també en l’àmbit de la comunicació digital. El nou festival LIFE Victoria vol omplir un buit en la programació musical de Barcelona, on l’oferta de recitals de lied és ben escassa, i es vol situar al marge de les grans institucions per mantenir la seva pròpia idiosincràsia i desenvolupar el seu costat més innovador.
El festival LIFE Victoria 2013 tindrà lloc a Barcelona entre el 9 i el 14 de desembre en diferents espais emblemàtics de la ciutat, com la Pedrera, la Capella de Santa Àgata (Museu d’Història, MUHBA) o l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i inclou 4 recitals de lied, una acadèmia amb masterclasses, conferències i taules rodones i un programa per a joves intèrprets amb beques per participar a les masterclasses de forma gratuïta i fer un concert al festival abans de l’inici dels concerts programats. El festival també vol donar suport a les noves generacions mitjançant la recerca de complicitats a diferents nivells per trobar sinergies entre els col·laboradors i els interessats en el món del lied i de la música en general. Per això obre un servei de voluntariat per a tots aquells estudiants de gestió cultural que vulguin formar part d’un equip i conèixer de prop l’organització i els artistes del festival. D’altra banda, s’ha creat una Fila Twitter, que consisteix en un espai reservat a tuitaires i bloguers perquè puguin seguir gratuïtament tot el desenvolupament del festival –concerts inclosos– i expressar en directe per les xarxes socials quina és la seva experiència. Així mateix, el festival té previst retransmetre’n en streaming algunes de les activitats, com les masterclasses.
La programació musical inclou tres recitals de lied, el primer a càrrec de la soprano valenciana Ofèlia Sala, acompanyada del prestigiós pianista Helmut Deutsch (concert inaugural, el 9 de desembre a l’Auditori de la Pedrera), amb obres de Schubert, Schumann, Granados i Wolf; el segon, a càrrec de la soprano alemanya Ruth Ziesak acompanyada per Francisco Poyato (12 de desembre a la Capella de Santa Àgata), amb obres de Clara i Robert Schumann i Alma i Gustav Mahler, i el tercer a càrrec de la soprano madrilenya (nascuda a Munic) Ángeles Blancas, acompanyada per Giovanni Auletta (14 de desembre a la Capella de Santa Àgata), amb obres de Brahms, Mahler i Vaughan-Williams. A més, entre el 10 i el 13 de desembre tindrà lloc la LIFE Akademie, una sèrie de masterclasses per a duos (veu i piano) sota el mestratge del pianista alemany Ulrich Eisenlohr, que culminarà el mateix 13 de desembre amb un concert dels participants a la masterclass a l’ESMUC. Paral·lelament, tres cantants i tres pianistes becats pel festival faran un recital de vint minuts de durada previ als tres concerts oficials, en una oportunitat única per poder ser escoltats pels professionals i el públic assistent al concert. Enguany, els escollits són el baríton Josep-Ramon Olivé i la pianista Maria Mauri (concert d’Ofèlia Sala), la soprano Maria Ponsatí i el pianista Samuel Scott (recital de Ruth Ziesak) i la soprano Viviana Rojas i el pianista Marc Serra (concert d’Ángeles Blancas). El festival inclou també una conferència sobre el vessant liederístic de Victoria de los Ángeles a càrrec de Jorge Binaghi (10 de desembre, ESMUC) i dos debats sobre “La història del segle XX al nostre país a través de les seves cançons”, amb Xavier Albertí i Xosé Aviñoa, i “La composició per a l’instrument vocal”, amb Miquel Ortega i Alberto García Demestres, emmarcats en la LIFE Akademie.
El festival disposa d’un pressupost global de 50.000 euros, un 49% dels quals són subvencions públiques, un 20% prové de patrocinis privats i un 30% d’ingressos propis. A part, el festival ha iniciat un projecte de micromecenatge a la plataforma Verkami per impulsar la participació del públic en la formació de les noves generacions i la vinculació activa amb el festival, amb vistes a finançar els costos de la LIFE Akademie.
Una de les recompenses que podran aconseguir els mecenes serà el nou volum de 2 CD editat per Columna Música, Pau & Victoria, Historical recordings, que recull enregistraments de Victoria de los Ángeles i Pau Casals inèdits, amb rareses com un enregistrament de Pau Casals interpretant al piano i acompanyant Victoria de los Ángeles en diversos lieder de Brahms. El segon disc presenta diversos joves intèrprets, la majoria graduats per l’ESMUC becats per la Fundació Victoria de los Ángeles, que han col·laborat per donar vida a diverses cançons de Pau Casals. Aquesta obra discogràfica es va enregistrar a l’ESMUC i va comptar amb l’assessorament i la col·laboració in situ de Marta Casals, vídua del mestre, que va transmetre als cantants i instrumentistes convocats l’expressivitat i l’execució necessària que els textos de Casals requereixen. Els joves intèrprets participants en aquesta obra discogràfica són: Núria Vinyals, Maria Mauri, Christina Koch, Marc Serra, Aina Martín, Pedro Beriso, Josep-Ramon Olivé, Sheila Grados, Ferran Barrios, Anabel Pérez, Marga G. Cadena, Júlia Sesé i Laia Puig.