Subscriu-te
,

Neix una nova temporada d’òpera a Sarrià

Imatge de la producció de La serva padrona que es podrà veure al Teatre de Sarrià al mes de maig
Imatge de la producció de La serva padrona que es podrà veure al Teatre de Sarrià al mes de maig

Al barri de Sarrià, abans vila independent de Barcelona fins a l’any 1921, hi ha un petit teatre a la italiana construït els primers anys del segle XX, el Teatre de Sarrià, que acaba d’obrir portes totalment rehabilitat. Amb un aforament de 340 localitats, aquesta petita bombonera, que pertany a la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, és gestionada per una associació que ha permès la restauració i el condicionament de l’espai per a ús en condicions òptimes. Se n’ha renovat el fossat per als músics –hi caben una vintena–, la caixa escènica i l’estructura –amb insonorització de les parets i pintada de nou–, i s’hi ha instal·lat un nou sistema de calefacció i refrigeració, a més de renovar-ne les butaques, gràcies al patrocini individual dels donants, majoritàriament gent del barri.

Imatges (aquesta i la següent) del nou Teatre de Sarrià
Imatges (aquesta i la següent) del nou Teatre de Sarrià

Aquest espai, ideal per a obres teatrals i operístiques de petit format, va ser descobert ja fa uns anys pel tenor argentí fincat a Barcelona Raúl Giménez, propietari juntament amb el violinista italià Assunto Nese de l’Academia Concertante, una escola de música situada també al barri de Sarrià on imparteixen diverses disciplines musicals, entre les quals destaca evidentment el cant líric, amb el mateix Raúl Giménez com a professor, i un altre il·lustre mestre, el baix Carlos Chausson. L’historiador Roger Alier, la pianista Joana Pons –filla del baríton menorquí–, el clarinetista Lorenzo Coppola o el director coral Andrés Maspero són altres membres del professorat d’una escola que és la base del projecte operístic que Raúl Giménez va començar a gestar fa uns anys, però que amb la restauració del Teatre de Sarrià pren autèntica volada.

Teatre_de_Sarrià

Així, amb Raúl Giménez, Assunto Nese i la nova incorporació a la junta del tenor barceloní Marc Sala, l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sarrià farà la seva posada de llarg el proper dissabte 31 de gener amb una gala lírica al nou Teatre de Sarrià, avalada per una llarga llista de cantants que s’han volgut afegir a la iniciativa: el baríton Joan Pons, els baixos Carlos Chausson i Stefano Palatchi, els tenors Raúl Giménez, Marc Sala i Juan Francisco Gatell, la mezzosoprano Marisa Martins i la soprano Montserrat Martí són algunes de les veus que trepitjaran el llustrós nou escenari de Sarrià per donar la benvinguda a aquesta associació que té com a objectiu principal dotar d’una temporada d’òpera de petit format el barri, però també la ciutat de Barcelona.

Participants a la gala d’inauguració, el 17 de gener passat. © www.facebook.com/TeatredeSarria
Participants a la gala d’inauguració, el 17 de gener passat. © www.facebook.com/TeatredeSarria

“Aquesta temporada no pretén competir ni amb la temporada del Gran Teatre del Liceu ni amb la dels Amics de l’Òpera de Sabadell, perquè el nostre repertori és ben diferent d’aquestes iniciatives”, matisa Marc Sala, director executiu de l’Associació. “Tenim la sort de comptar amb Raúl Giménez com a ànima del projecte, que vol transmetre els seus coneixements i experiència de tota una vida als escenaris a través d’aquest projecte”, fet que permetrà a l’Associació establir col·laboracions internacionals amb altres festivals, com per exemple el Festival Rossini de Wildbad, a Alemanya, amb el qual coproduiran l’òpera de Manuel García Le cinesi, no gens coneguda a Catalunya, que el tenor rossinià nascut a Sevilla va escriure només amb acompanyament pianístic. “Manuel García, tenor rossinià predilecte del compositor de Pesaro, i pare de les grans dives Pauline Viardot i Maria Malibran, és un gran oblidat al seu país d’origen i nosaltres el volem reivindicar amb la programació d’aquesta òpera”, diu Raúl Giménez, tot incidint en el fet que aquesta temporada operística té un doble vessant d’interès: el fet de programar òperes poc o no gens conegudes de petit format –fet pel qual tampoc no s’acostumen a programar, en no haver-hi els espais adients– i el fet de fer servir l’associació i el teatre com a opera studio per a joves cantants en procés pedagògic o de professionalització.

De moment, la temporada operística de gener a juny inclou la gala lírica anunciada –per a la qual ja s’han esgotat les localitats– i quatre títols operístics: L’occasione fa il ladro de Rossini, que es representarà els dies 21 i 22 de febrer, El màgic elixir –adaptació pedagògica de l’òpera L’elisir d’amore de Donizetti–, de la qual es faran dues funcions matinals per a escolars i famílies, els dies 20 i 22 de març; Le cinesi de Manuel García –11 i 12 d’abril– i finalment La serva padrona de Pergolesi, els dies 16 i 17 de maig. Els cantants per a aquestes funcions seran escollits en part gràcies a les audicions convocades per l’Academia Concertante, i en part es comptarà amb intèrprets professionals que puguin servir de model en el procés de gestació de l’òpera, en el marc de l’Opera Studio. El vessant instrumental serà a càrrec de l’orquestra de l’Academia Concertante, formada per alumnes i professors de l’escola. Una proposta musical i educativa que supera absolutament l’àmbit local, cosa que desperta la sorpresa en no tenir vinculació amb cap centre o institució pública com són els conservatoris superiors de la ciutat de Barcelona o el mateix Gran Teatre del Liceu, que ni tan sols té quelcom de semblant en la seva activitat.

La inauguració del nou Teatre de Sarrià van comptar amb la presència de diferents autoritats. D’esquerra a dreta: el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el rector de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, Mn. Manuel Valls, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, la presidenta del Centre, Montserrat Morera, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. © www.facebook.com/TeatredeSarria
La inauguració del nou Teatre de Sarrià van comptar amb la presència de diferents autoritats. D’esquerra a dreta: el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el rector de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, Mn. Manuel Valls, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, la presidenta del Centre, Montserrat Morera, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias. © www.facebook.com/TeatredeSarria

Els Amics de l’Òpera de Sarrià ofereixen també una sèrie de conferències a la Casa Orlandai, situada a pocs metres del Teatre de Sarrià, en què, conduïdes per Marc Sala, es tracta de diversos temes relacionats amb el gènere operístic, es convida artistes destacats del món operístic i volen servir també de complement de la temporada operística de cambra organitzada per l’associació que lidera Raúl Giménez.

Perquè aquesta iniciativa es pugui dur a terme i sigui sostenible en el temps, l’Associació necessita sumar un bon nombre de socis, ja que no rep cap tipus de subvenció pública. És per això que en els diversos formats d’associació s’ofereixen paquets molt adequats i amb contraprestacions importants. Els socis menors de 30 anys tindran un abonament a la temporada operística, accés gratuït a les conferències, descompte en la compra d’entrades complementàries, preus de promoció en altres productes vinculats, tot per només 40 euros a l’any. El soci ordinari només ha de pagar 50 euros per tenir els mateixos avantatges –amb entrades a la zona A del teatre–, i a partir de 200 euros el soci pot convertir-se en benefactor, amb l’adquisició de dos abonaments. Altres opcions són esdevenir soci prèmium (500 euros) o soci mecenes (1.000 euros).

Per fer-se soci només cal emplenar el formulari del seu web.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter