Continua el cicle integral de les cantates de Bach en format participatiu.
El projecte Bach Zum Mitsingen (BZM) ha presentat la programació d’aquest any 2016, en què se celebra el cinquè aniversari del projecte, que fins ara gairebé acumula quaranta cantates d’aquest immens cicle dedicat a J. S. Bach. El BZM consisteix a preparar de manera intensiva i en format participatiu la interpretació de la integral de les cantates de Johann Sebastian Bach en el marc eclesiàstic i en la data litúrgica escaient. El projecte continua oferint la possibilitat d’apropar-se a la música de Bach, interpretada sempre amb instruments barrocs i criteris històrics, i respectant alhora la data litúrgica per a la qual Bach va escriure cada obra. La interpretació de les cantates tindrà lloc enguany en àmbits com el Festival Bachcelona i en esglésies emblemàtiques de la ciutat de Barcelona, com són Santa Maria del Pi i Santa Anna, entre altres espais culturals i religiosos.
Els set programes del 2016 inclouen les cantates: BWV 158, Der Friede sei mit dir, que ja va tenir lloc els dies 5 i 6 de febrer passat, amb una masterclass i concert compartit amb Stephan MacLeod (ESMUC i Recinte Modernista Sant Pau); BWV 182, Himmelskönig, sei willkommen (19 i 20 de març, commemoració del cinquè aniversari del projecte BZM, església Evangèlica de Parla Alemanya i CaixaForum); BWV 12, Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen (16 i 17 d’abril, commemoració del cinquè aniversari del projecte BZM, cantata participativa, basílica de Santa Maria del Pi); BWV 211, Schweigt stille, plaudert nicht (4 de juny, Beca Bach, capella de l’Esperança); BWV 94, Was frag ich nach der Welt (23 i 24 de juliol, Festival Bachcelona, cantata participativa i Beca Bach, basílica de Santa Maria del Pi); BWV 102, Herr, deine Augen sehen (5 i 6 de novembre, cantata participativa, església de Santa Anna), i, finalment, es clourà l’any amb el Magnificat, en Re major, BWV 243 (3 de desembre, cantata participativa, basílica de Santa Maria del Pi).
Per les característiques del projecte (el treball intensiu i la dificultat de les obres que proposen), el BZM va adreçat a persones amb experiència coral i formació musical. Es pot trobar tota la informació i la manera com participar-hi en aquest enllaç.
El projecte Bach Zum Mitsingen és una iniciativa que Daniel Tarrida i Pau Jorquera van endegar l’any 2011 i en el qual han participat, a hores d’ara, més de 900 persones, tot gaudint de l’experiència de cantar Bach en format participatiu. Per fer-ho possible, des del 2011 s’ha rebut la col·laboració de més de 300 músics i solistes professionals. L’estructura principal inclou el Cor BZM i la BZM Ensemble, que assumeix l’acompanyament instrumental de totes les cantates amb instruments barrocs i criteris històrics.