La temporada 2016-17 de la Xarxa de Músiques a Catalunya, el circuit de concerts de Joventuts Musicals de Catalunya, presenta un total de setze propostes repartides en cinc categories: clàssica, jazz, arrel, en família i JMcrea, dedicada aquesta darrera a propostes transversals. Aquestes setze propostes podran actuar arreu de Catalunya a través del circuit que formen les quaranta entitats locals de Joventuts Musicals repartides pel territori. En la línia de les darreres temporades, en què el volum de concerts ha viscut un increment molt destacat, s’han programat més de cent concerts arreu del país.
Pel que fa a la música clàssica, que continua essent el gènere principal de la Xarxa, inclou deu propostes: el Cosmos Quartet, guanyador del Concurs Internacional Carl Nielsen; la pianista Karla Martínez, guanyadora del Concurs de Joves Intèrprets de Piano organitzat per JM de Vilafranca del Penedès; el guitarrista Ferran Talarn, millor intèrpret català del Certamen Miquel Llobet; el Dúo Degas, un dels integrants del qual, Ander Tellería, fou guanyador del Premi JM de Catalunya del concurs El Primer Palau; el grup de música antiga Mos Azimans; el duo de viola i piano d’Agnès Mauri i Bendek Horváth, guardonat a El Primer Palau; l’Accentus Trio; el Limnos Quartet de saxòfons, que interpretarà l’obra guanyadora del Concurs Internacional de Composició Frederic Mompou 2016; el pianista Albert Cano Smit, proposat pel Concurs Internacional Ricard Viñes de Lleida, i el duo de mezzosoprano i piano format per Cristina Segura i Josep Surinyac, proposat pel Conservatori Superior de Música del Liceu.
D’altra banda, la categoria de jazz inclou els conjunts: Xavi Torres Trio, Grup de l’Any dels Premis de l’Associació de Música de Jazz i Música Moderna de Catalunya, i Saphie Wells & The Swing Cats, a proposta del Taller de Músics. En músiques d’arrel, els seleccionats han estat el conjunt flamenc Juan Antonio López Sextet, proposta de l’ESMUC i del Fringe Festival de Torroella, i Roba Estesa, guanyador del concurs Sons de la Mediterrània. Com a espectacle familiar s’ha seleccionat Setze cordes del Quartet Qvixote, com a proposta de l’Auditori de Barcelona. Finalment, l’apartat JMcrea ha escollit l’espectacle Revisiting Zarathustra del Joan Vidal Sextet, a proposta de l’Auditori de Barcelona.
Aquesta selecció constitueix un bon aparador dels millors artistes emergents del nostre país en cadascun dels gèneres representats. Així, dels 53 músics que hi participaran, 49 són catalans o residents a Catalunya, en una clara aposta per la promoció dels talents autòctons, però sense tancar-se als millors joves intèrprets internacionals. Les propostes s’han seleccionat per mitjà de les complicitats i els acords que Joventuts Musicals de Catalunya teixeix amb els diversos agents culturals del país. D’aquesta manera la Xarxa es reafirma com un aparador de la vitalitat musical de Catalunya, tant pels intèrprets seleccionats com per les institucions que hi participen.
També, per segona temporada, la Xarxa de Músiques comptarà amb un compositor en residència, en el marc del Premi de Composició Reina Sofía i com a fruit d’un acord de col·laboració amb la Fundació de Música Ferrer-Salat. Enguany serà el compositor Miquel Oliu, guanyador del Premi Reina Sofía 2015, que compondrà, i estrenarà, dues obres escrites expressament per a dos artistes de la Xarxa 2016-17, el duo Agnès Mauri i Bendek Horváth, i el pianista Albert Cano Smit.
Trenta anys de Xarxa de Músiques
La Xarxa de Músiques és el circuit de concerts que organitza la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya, que enguany compleix trenta anys i que des del 1995 presenta una selecció de les millors propostes musicals produïdes al nostre país. Aquestes propostes van de gira per tot Catalunya gràcies a la xarxa d’entitats locals de Joventuts Musicals que les contracten. Les quaranta entitats locals de Joventuts Musicals constituïdes legalment i presents per tot el territori fan de la Xarxa de Músiques l’únic circuit musical estable de Catalunya.
Joventuts Musicals de Catalunya és una federació territorial independent adscrita a la Confederación de Juventudes Musicales de España, però amb entitat legal i projectes propis i diferenciats. Forma part, per tant, del moviment internacional de Jeunesses Musicales, qualificat per la Unesco com el “moviment cultural juvenil més important del món”.