Subscriu-te
,

Olivier Vernet inaugura el VI Festival Internacional d’Orgue de Montserrat

© Ula Serra
© Ula Serra

El Festival oferirà quatre concerts gratuïts: els dissabtes 25 de juny, 16 de juliol, 13 d’agost i 10 de setembre, amb programes innovadors en què també l’orgue serà protagonista al costat d’un conjunt instrumental de metall, un cor anglès i dialogant amb el saxòfon.

El VI Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam (FIOM) comença dissabte que ve, 25 de juny, amb l’actuació d’Olivier Vernet, organista titular del recentment renovat gran orgue de la catedral de Mònaco. Considerat un dels intèrprets d’orgue més innovadors de l’actualitat, Vernet oferirà un programa amb obres de J. S. Bach, Nicolaus Bruhns, Dietrich Buxtehude, Felix Mendelssohn i del compositor no gaire conegut Niels Gade. El P. Jordi-Agustí Piqué, director artístic del FIOM, destaca la presència d’aquest “gran improvisador” i “un dels intèrprets més dinàmics d’aquest instrument de l’àmbit europeu”.

Olivier Vernet. © O. Bindi
Olivier Vernet. © O. Bindi

Aquesta sisena edició del FIOM comprèn quatre concerts, que sempre tindran lloc en dissabte; seran quatre propostes que segueixen la línia artística eclèctica de les darreres edicions. Així doncs, el primer concert de Vernet amb orgue sol serà seguit (el 16 de juliol) per la producció pròpia amb la Música aquàtica i la Música per als reials focs artificials de G. F. Händel. Es tracta d’unes adaptacions per a orgue i grup de metall format per sis instrumentistes i percussió, amb el mestre organista Arnau Reynés, titular de l’orgue de la basílica de Sant Francesc de Palma de Mallorca, que ompliran l’espai sonor de la basílica de Santa Maria de Montserrat per recrear la impressió acústica volguda per Händel en les seves conegudes obres. El programa també inclourà una obra del compositor “oblidat” Miquel Capllonch, i de Robin Dinda i Louis Vierne. El grup instrumental estarà format per Gonzalo Álvarez, Nicola Barreca i Helio Garcia, trompetes; Guillem Domingo, trombó; Rubén Chordá, trompa; Mario Torrijo, tuba, i Juan Francisco Ruiz, percussió.

Saint Bride’s Choir
Saint Bride’s Choir

El tercer concert (13 d’agost) presenta una proposta “nova i agosarada”, un “programa totalment britànic” que acull el prestigiós Saint Bride’s Choir, cor de l’església de Saint Bride’s de Londres, amb el seu director titular, Robert Jones, i l’organista Matthew Morley. En versió de concert, recrearan un evensong, és a dir, l’ofici de vespres i completes, amb la particular polifonia anglesa alternada amb peces d’orgue. La qualitat de les veus d’aquest cor professional i el seu nivell interpretatiu fan d’aquest concert un moment singular. El mateix cor també participarà activament amb els seus cants en la missa conventual del diumenge 14 d’agost (11 h).

Fabio i Stefano Faggioni. © Claude B. Tenot-“Blandice's room”
Fabio i Stefano Faggioni. © Claude B. Tenot-“Blandice’s room”

Finalment, el Festival es clourà (el 10 de setembre) amb un concert en què l’orgue dialogarà amb el saxòfon; el protagonitzaran els germans italosuïssos Fabio i Stefano Faggioni (saxo i orgue, respectivament). Els intèrprets hi presentaran un programa nou i suggeridor que inclou obres de Guy de Lioncourt, Denis Bedard, J. S. Bach, Giorgio Paris, Alarich Wallner i obres anònimes de cant medieval sacre armeni.

El P. Jordi-Agustí Piqué explica que el FIOM “vol presentar una oferta equilibrada per atreure un públic variat i aconseguir fidelitzar-lo. Per això intentem que hi hagi una alternança de repertori i, sense baixar el nivell, oferir programes interessants i agradables per al públic i que potenciïn l’orgue com a instrument”. Des del 2011, l’estiu a Montserrat té so d’orgue i molts artistes d’arreu del món han pogut tocar aquest instrument inaugurat l’abril del 2010. El FIOM, doncs, completa l’oferta cultural de l’Abadia de Montserrat, que també acull un cicle de misses polifòniques i les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat, entre d’altres.

El FIOM és patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae (de Caixa Penedès) i enguany compta amb la col·laboració de Reale Seguros; projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué, compta també amb l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom administrador de l’Abadia de Montserrat.

© Ula Serra
© Ula Serra

El VI Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge a la memòria del pare abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició a l’orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional.

Els concerts també es podran seguir en directe a través de Montserrat Ràdio (dial 100,6 FM, www.montserratradio.cat) i de Montserrat TV (www.montserratcomunicacio.cat). Els concerts dels dies 16 de juliol i 13 d’agost s’emetran en directe a través de les televisions de La Xarxa de Comunicació Local. Catalunya Música dóna suport al FIOM i també enregistrarà algun dels concerts, que emetrà més endavant.

Tots els concerts (amb visita guiada a l’orgue abans del concert) se celebraran a la basílica de Santa Maria de Montserrat (amb cabuda per a 800 persones assegudes), a les 21 h, amb entrada i aparcament gratuïts. Més informació a www.abadiamontserrat.net.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter