Subscriu-te

Òpera a Catalunya inaugura temporada amb ‘L’elisir d’amore’

'L'elisir d'amore' (assaig general). © Amics de l'Òpera de Sabadell

Per RRMC

Aquest dimecres 19 d’octubre comença a Sabadell (a La Faràndula) la 24a edició del cicle Òpera a Catalunya i la 30a temporada d’Òpera a Sabadell amb L’elisir d’amore de Gaetano Donizetti. Dos títols més, Aida i Roméo et Juliette, i un concert dedicat a la sarsuela, donen forma a aquesta temporada que l’any vinent celebrarà els 30 anys de creació dels Amics de l’Òpera de Sabadell. Totes les representacions comptaran amb la participació del Cor Amics de l’Òpera de Sabadell –que dirigeix Daniel Gil de Tejada– i l’Orquestra Simfònica del Vallès, formacions titulars d’Òpera a Catalunya.

El primer títol, L’elisir d’amore, que no es representava al cicle des del 1999, serà protagonitzat pel tenor català Albert Casals, debutant en el paper de Nemorino. L’acompanyaran en el repartiment Elisa Vélez (Adina), Carles Daza (Belcore), Toni Marsol (Dulcamara) i Eugènia Montenegro (Gianetta). L’orquestra és dirigida pel seu titular, Rubén Gimeno; la direcció d’escena és de Carles Ortiz, i l’escenografia, de Jordi Galobart. L’elisir d’amore es representa a Sabadell els dies 19, 21 i 23 d’octubre; a Reus (Teatre Fortuny), el dia 25; a Manresa (Teatre Kursaal), el dia 26; a Sant Cugat del Vallès (Teatre-Auditori), el dia 28; i ja al novembre, a Viladecans (Atrium), el dia 4, i a Vic (Teatre L’Atlàntida), el dia 6.

El concert “Homenatge a la sarsuela” –que per segon any substitueix la producció d’una sarsuela– tindrà lloc a Sabadell els dies 25 i 27 de novembre i a Sant Cugat l’11 de desembre. Els cantants hi seran la soprano Saioa Hernández, el tenor Carles Cosías i el baríton Ismael Pons; el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès seran dirigits per Daniel Gil de Tejada. S’hi escoltaran romances, duos i tercets de sarsueles de Chapí, Soutullo i Vert, Penella, Vives i Bretón, entre d’altres.

Ja el 2012 serà el torn d’Aida de Giuseppe Verdi. Defensaran els rols principals Yannick-Muriel Noah (Aida; la soprano canadenca nascuda a Madagascar ha estat guardonada en el Concurs Internacional Jaume Aragall), Ji Myung Hoon (Radamès), Sanya Anastasia (Amneris) i Ismael Pons (Amonasro). La direcció d’orquestra anirà a càrrec d’Elio Orciuolo, la d’escena serà a càrrec de Carles Ortiz i amb escenografia a càrrec de Jordi Galobart. Aida serà a Sabadell els dies 15, 17 i 19 de febrer, i rodarà per Lleida (La Llotja, 23 de febrer), Girona (Teatre Municipal, 26 de febrer), Reus (28 de febrer), Sant Cugat del Vallès (2 de març), Vic (4 de març), Manresa (7 de març), Viladecans (9 de març) i Granollers (Teatre Auditori, 11 de març).

El darrer títol, Roméo et Juliette de Charles Gounod, serà protagonitzat novament per Albert Casals (Roméo) i Maite Alberola (Juliette), Àlex Sanmartí (comte Capulet), Ángel Jiménez (pare Laurent) i Toni Marsol (Mercutio), en els papers principals. L’orquestra i cor tornaran a ser dirigits per Daniel Gil de Tejada, mentre que Pau Monterde en signarà la direcció d’escena, i l’escenografia serà d’Elisabet Castells. Roméo et Juliette s’oferirà a Sabadell els dies 25, 27 i 29 d’abril, i al maig girarà per Vic (dia 6), Manresa (dia 9), Sant Cugat del Vallès (dia 11) i Granollers (dia 13). També hi haurà la funció a càrrec dels alumnes del 16è Curs de Professionalització per a Joves Cantants el 26 d’abril a Sabadell.

La satisfacció de Mirna Lacambra, presidenta i fundadora dels Amics de l’Òpera de Sabadell i artífex del cicle d’òpera i de l’Escola d’Òpera de Sabadell, va ser més que evident –en la roda de premsa de presentació d’aquesta temporada, el passat 11 d’octubre– en destacar i constatar que “molts joves valors han pogut demostrar la seva vàlua en el nostre cicle i els ha ajudat a iniciar una carrera internacional”. També va agrair el patrocini de la Fundació Banc Sabadell i les institucions públiques (Ajuntament de Sabadell, Generalitat de Catalunya i Ministeri de Cultura). Tot i l’evident retallada de l’ajut de la Generalitat, de l’ordre del 47%, Mirna Lacambra va assegurar que “se segueix oferint la màxima qualitat artística, tant de l’orquestra, el cor i els cantants, en totes les produccions. I també gràcies a la col·laboració de tots els implicats, tant a nivell artístic com a nivell tècnic, que han rebaixat els seus caixets, podrem acabar l’any 2011 sense dèficit”. Respecte de la crisi econòmica, Mirna Lacambra va manifestar la voluntat d’encarar-la amb el simbolisme de l’òpera Aida. “Potser pequem de massa agosarats, però hem volgut començar a celebrar el nostre 30è aniversari posant un toc de coratge dintre del context de tanta crisi.”

Així, doncs, començarà l’any 2012, l’any del 30è aniversari dels Amics de l’Òpera de Sabadell. El dia 22 de febrer de 1982 tingué lloc la fundació de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell i el 7 d’octubre del mateix any es va representar la primera òpera, Madama Butterfly de Giacomo Puccini. Es va crear el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, l’Orquestra Simfònica del Vallès, diversos concursos, el cicle Òpera a Catalunya, i l’Escola d’Òpera de Sabadell. Des del inicis s’han fet més de 670 representacions d’òpera a tot Catalunya. Tot això ha cimentat la base d’una iniciativa que avui dia continua essent un gran referent cultural a tot Catalunya i una part importantíssima del patrimoni cultural de Sabadell. Les celebracions previstes del 30è aniversari són començar la propera temporada 2012-13 amb Madama Butterfly i diversos actes especials durant el mes de novembre.

D’altra banda, pel que fa al circuit d’òperes, aquesta temporada es mantenen totes les ciutats (Girona, Granollers, Manresa, Reus, Sant Cugat del Vallès, Viladecans, Vic i Lleida) excepte Figueres, i no a totes es veuran els tres títols operístics. “Efectivament, la crisi s’està notant i en alguns teatres només s’hi veuran un o dos títols. A Vic, Manresa i Sant Cugat del Vallès es faran les tres òperes”, comenta Mirna Lacambra. “Per contra, aquesta temporada ha augmentat el nombre d’abonats a Sabadell, i el preu de les entrades es manté.”

Més informació: www.aaos.info

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter