Subscriu-te

Paisatge, mil mans, ‘iurta’, un llargmetratge… tot ÉsDansa

Des del 2002, el festival de dansa d’arrel de les Preses balla en present indicatiu. ÉsDansa ha posat en relleu “la riquesa de la vivència”, tal com remarca el director del festival, Jordi Fosas, que ha seguit promovent les danses tradicionals i d’arrel, però també s’ha guanyat la complicitat del sector de la dansa contemporània, un objectiu que des de fa uns anys es palpa en la programació d’altres festivals i fires del país. El festival de les Preses tindrà lloc del 22 al 26 d’agost, i s’hi podran descobrir altres cultures a través de la dansa, mirar des d’una altra perspectiva la pròpia i gaudir de la dansa tradicional de noves maneres. Tot plegat sempre ballat i viscut en un entorn natural de luxe: la Garrotxa.

Contr@band@. © Josep Campos

La química creativa entre la creació musical i la dansa és un dels eixos de la programació d’enguany. Així doncs, ÉsDansa ha pogut oferir l’oportunitat de poder trobar-se o aprofundir en l’encontre artistes musicals i de dansa. De fet, l’espectacle inaugural Contr@band@ serà a càrrec d’un d’aquests tàndems: l’Esbart Sant Martí de Barcelona i La Lira Ampostina. Les havaneres de l’Espingari prendran cos i moviment amb la Factoria Mascaró, companyia que presentarà Silenci… dansa i Indiano sons i els passos perduts. Al seu torn, la cantant i autora de Folk souvenir, Joana Gomila, i la coreògrafa i ballarina de dansa contemporània Lali Ayguadé es retrobaran després d’un encontre a l’Auditori de Barcelona per presentar Sa mateixa.

A les portes de la tercera convocatòria del Premi Delfí Colomé, una iniciativa impulsada des de l’ÉsDansa per fomentar la creació contemporània a partir de l’arrel tradicional, Jordi Fosas es mostra molt satisfet amb l’acollida d’aquesta proposta. “Fa molta il·lusió que en el cas de la Raquel Viñuales i la Clàudia Gómez es tracti de la primera peça que creen”, comenta Fosas en relació amb Pilar de dos, la proposta guanyadora de la segona edició del Premi Delfí Colomé que s’estrenarà al festival aquest agost. En aquesta aventura per caçar la creativitat a través de la tradició, ÉsDansa ha trobat uns grans aliats que s’han sumat a la iniciativa: el Sismògraf d’Olot, la Fira Mediterrània de Manresa i el Graner amb el Mercat de les Flors i el Departament de Cultura de la Generalitat. Gràcies a aquesta bona resposta, Fosas sosté: “Ara ens podem plantejar amb naturalitat: per què no podem beure de la tradició per parlar del present?”.

Companyia Folklòrica Nacional de Mongòlia

La vessant internacional, de fet, ha estat un dels eixos més forts de la programació del festival de les Preses des que va néixer. ÉsDansa ofereix l’oportunitat d’explorar altres cultures a través de les danses tradicionals, això sí, posades en un context que no en desvirtuï el significat, i d’altra banda es procura que l’espectador també les pugui viure en primera persona. Del menú internacional, enguany en destaquen dues que són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, declarades per la UNESCO: la Dansa de les Mil Mans d’Indonèsia –una dansa cantada que es ballava per celebrar el naixament de Mahoma– i el Biyelgee, una dansa popular tradicional mongola, que s’inspira en la naturalesa i els animals, i especialment en els cavalls. ÉsDansa proposa unes activitats al voltant d’aquestes danses perquè l’espectador les visqui a la seva pròpia pell. Una “activitat experiència” consisteix en el repte d’aconseguir que mil mans ballin plegades, i l’altra proposta és descobrir la iurta o ger, l’habitatge típic d’aquesta cultura nòmada.

ÉsDansa, que proposa viure la dansa des del present d’indicatiu, també treballa per aprendre del passat i del llegat del país. L’any del centenari d’Aureli Capmany ha coincidit amb la mort recent de Manel Cubeles, “aquesta coincidència ens ha permès fer una retrospectiva sobre els principis del segle XX, quan l’Esbart Català de Dansaires es dedicà a la recuperació del folklore, i mitjans de segle, quan Cubeles amb l’Esbart Verdaguer van fer pujar les danses vives sobre l’escenari del Palau de la Música”. A partir d’unes conferències ballades que han anomentat “Parlem”, els espectadors podran descobrir les aportacions d’aquestes dues figures, fins i tot aquells que ja les coneixen. ÉsDansa té alguns asos amagats a la màniga, com un llargmetratge d’animació que està recuperant María Pagès.

Podeu veure aquí un vídeo promocional del festival.
Consulteu el web: www.esdansa.cat.

Imatge destacada: Bafochi (Xile, Illa de Pasqua)

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter