Subscriu-te

Raimon oferirà al Palau de la Música Catalana dotze recitals el maig de 2017 que significaran el seu comiat dels escenaris

© Ray Molinari
© Ray Molinari

El cantant i compositor Raimon s’acomiadarà dels escenaris el proper mes de maig amb dotze recitals al Palau de la Música Catalana. Tindran lloc durant els quatre caps de setmana del mes de maig de 2017 (5, 6 i 7; 12, 13 i 14; 19, 20 i 21, i 26, 27 i 28) i significaran el comiat definitiu del cantant de Xàtiva després de més de cinquanta anys de carrera. Raimon oferirà les cançons més conegudes del seu repertori i d’altres que al llarg dels anys ha anat component, així com d’altres més recents i alguna novetat. A més, els concerts dels dies 13, 14 i 28 de maig inclouran unes actuacions de benvinguda del Cor de Noies de l’Orfeó Català (amb els temes Veles e vents i Parlant-me de tu), el Cor Mitjans de l’Orfeó Català (amb els temes Diguem no i Al vent) i el Cor Infantil de l’Orfeó Català, respectivament.

Nascut a Xàtiva el 2 de desembre de 1940, Raimon és un dels cantants més reconeguts dins i fora del país. Amb més de cinquanta discos editats –entre directes i enregistraments d’estudi– i sis llibres publicats, és un artista que, pel seu compromís social, ha depassat l’àmbit cultural i musical. Les seves primeres cançons mantenen una vigència que fa que la gent les continuï cantant. Per a Raimon la cançó és també un vehicle expressiu de la poesia.

Raimon a l’Institut Químic de Sarrià (1966). © Puvill
Raimon a l’Institut Químic de Sarrià (1966). © Puvill

Els concerts de Raimon són exemples rellevants d’una possible autobiografia col·lectiva, des dels recitals en plena època de la dictadura franquista fins avui mateix, i amb concerts històrics com el que va oferir a l’Institut Químic de Sarrià de Barcelona el 1966 o el seu debut en solitari al Palau de la Música Catalana (1967), entre altres actuacions per Catalunya i en auditoris internacionals. Des de llavors, Raimon ha ofert 44 concerts al temple modernista del Palau. La dotzena d’actuacions que oferirà aquest mes de maig seran una nova i darrera oportunitat perquè el públic es retrobi amb aquest artista universal.

Sobre Raimon

Començà a cantar en públic el 1961, quan encara era estudiant a la Universitat de València, on es llicencià en història. Cantà per primera vegada a Barcelona al Fòrum Vergés l’any 1962. La seva música, les paraules, la seva manera de cantar, produïren una gran sorpresa en l’ambient artístic dels primers anys seixanta. Al vent, la seva primera cançó, va tenir un èxit immediat. Punt de referència en la lluita per la democràcia i contra la dictadura, Raimon és un cantant i poeta que aporta una veu pròpia i personal, lluny de les modes i dels circuits habituals de la música pop. El significat i la vocació internacional de Raimon queden palesos amb l’edició de discos i la celebració de recitals a diferents països arreu del món.

Des que va cantar a l’Olympia de París, el juny del 1966, amb un concert enregistrat en directe i publicat en LP (editat a França per CBS) i premiat amb el Grand Prix Francis Carco de l’Académie Française du Disque, les seves actuacions també han tingut ressò a la premsa internacional: «Le Monde», «The New York Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» i al diari japonès «Akahata», entre d’altres. El juny del 2006 Raimon va tornar per quarta vegada a l’Olympia de París per celebrar els quaranta anys de la seva primera actuació en aquest teatre.

Primer recital de Raimon en solitari al Palau de la Música Catalana (1967). © Puvill
Primer recital de Raimon en solitari al Palau de la Música Catalana (1967). © Puvill

Barcelona i Madrid han estat en repetides ocasions escenaris de concerts multitudinaris. Ha fet nombroses actuacions internacionals a diferents països. Destaquen dues gires al Japó, el 1977, amb 28 concerts, i el 1992 amb 10 actuacions; una gira per dotze universitats als Estats Units el 1995; una gira per tres universitats a la Gran Bretanya el 1997, i una gira per diferents universitats europees el 2012.

Aquest any Raimon ha tornat a cantar al País Valencià, on s’han programat 20 concerts, entre els quals els que va oferir els dies 15, 16 i 17 d’abril passat al Teatre Principal de València amb gran èxit de crítica i de públic i amb les entrades exhaurides un mes abans; més de 3.600 persones van escoltar les seves cançons. Les actuacions al País Valencià culminaran el proper 17 de desembre amb un concert al Palau de la Música de València, acompanyat per l’Orquestra de València i el Cor de la Generalitat Valenciana (que dirigeix Francesc Perales), sota la direcció de Yaron Traub (19.30 h).

Un dels concerts antològics al Palau de la Música Catalana (2014). © Ray Molinari
Un dels concerts antològics al Palau de la Música Catalana (2014). © Ray Molinari

Des de l’any 1963, en què edità el primer disc, un EP amb quatre cançons, Raimon ha publicat una cinquantena de discos entre directes i enregistraments d’estudi. Les darreres gravacions són el doble CD Raimon a l’Olympia (1966-2006), editat per Picap (2006) i publicat amb motiu del seu últim recital a l’Olympia de París el maig del 2006, que inclou també el directe del primer recital de l’any 1966; el CD Rellotge d’emocions (Picap, 2011), i el doble CD de Sony Music Raimon 50, enregistrat en directe al Gran Teatre del Liceu el 30 de novembre de 2012. El relleu i la vocació internacional de Raimon queden palesos amb l’edició de discos i la celebració de recitals a diferents països arreu del món. Hi ha 7 LP i 7 CD editats a França, 2 a l’Uruguai, 1 a l’Argentina, 1 a Bulgària, 1 al Japó i 2 als Estats Units.

Al llarg de la seva trajectòria, Raimon ha estat distingit amb més d’una vintena de premis i guardons entre els quals se’n destaquen: Ciutat de Barcelona (Barcelona, 1982), Fundació Jaume I (Barcelona, 1987), Palmarés des Palmarés: Integral Raimon, Nouvelle Académie du Disque (París, 1994), Premi Nacional de Música 1993, Generalitat de Catalunya (1994). Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes (1995), Medalla d’Or, Generalitat de Catalunya (1997), Premio de Honor de la Academia de las Artes y las Ciencias de la Música (Madrid, 2007), Medalla de la Universitat de València Estudi General (València, 2009), Doctor Honoris Causa. Universitat d’Alacant (2011), Medalla d’Or de l’Ajuntament de la Ciutat de Barcelona (2012), Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (Barcelona, 2014) i Alta Distinció i la Gran Creu de l’Orde de Jaume I el Conqueridor, Generalitat Valenciana (2015).

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter