La realització del curs és fruit de la suma d’esforços entre diferents institucions.
La ciutat de Sant Cugat del Vallès serà aquest any la seu de la desena edició del Curs Internacional de Direcció d’Orquestra Antoni Ros Marbà, que tindrà lloc el proper mes juliol. La represa del curs ha estat gràcies a la col·laboració institucional entre l’Ajuntament de Sant Cugat, l’ESMUC, el Conservatori del Liceu, la Fundació Pau Casals, l’Orquestra Simfònica Sant Cugat i la Fundació Victoria de los Ángeles, que van signar un conveni de col·laboració el divendres 27 de maig al Palau de la Música Catalana.
Així, l’Ajuntament de Sant Cugat hi aporta els suports institucional, tècnic i logístic i cedeix les instal·lacions i els equipaments de l’Escola Municipal Victòria dels Àngels i del Conservatori de Sant Cugat per al desenvolupament de les classes teòriques i pràctiques. A més, l’Ajuntament atorgarà una beca de quantia igual a l’import de la quota d’inscripció per a un alumne del Conservatori de Sant Cugat. Per la seva banda, l’ESMUC proporciona el marc acadèmic: crèdits universitaris i certificació acadèmica, i realitzarà una classe-conferència a càrrec d’un professor de l’escola. La Fundació Pau Casals assumeix la gestió econòmica del curs i hi aportarà el solista de violoncel, Pablo Pérez Martínez (becari de la Fundació). Per part del Conservatori del Liceu, el professor Víctor Estapé realitzarà una conferència, i la Fundació Victoria de los Ángeles aportarà els cantants solistes a les sessions en què s’interpretin fragments d’òpera. Finalment, l’Orquestra Simfònica Sant Cugat s’encarregarà de la contractació dels músics de l’orquestra necessaris per configurar la plantilla bàsica durant les pràctiques orquestrals, així com els instruments de percussió, i col·laborarà amb la logística i regidoria d’orquestra.
Sant Cugat del Vallès, ciutat que fa anys aposta sòlidament per l’ensenyament i l’educació, aspectes entre els quals la música ocupa una posició especial, pren el relleu de l’Hospitalet de Llobregat, que va acollir el curs l’any passat, i d’Igualada, que el va acollir durant vuit edicions.
“Volem enfortir el nostre posicionament cultural a través de la música”, diu l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, que se sent “molt orgullosa” d’acollir “aquest projecte d’alta especialització” en una ciutat que compta amb tres escoles de música i un conservatori, una orquestra simfònica i és la seu de la Fundació Victoria de los Ángeles. Per la seva banda, el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, va remarcar que “el valor d’aquesta iniciativa és la cooperació entre les institucions, que permet mantenir encesa una flama i fer que Sant Cugat sigui el referent d’un esdeveniment únic com és aquest curs”.
El curs es durà a terme del 18 al 30 de juliol de 2016 a l’Escola i al Conservatori Municipals de Música Victoria dels Àngels de Sant Cugat. Durant la primera setmana els alumnes desenvoluparan una activitat intensa d’anàlisi de les obres del repertori proposat pel mestre Ros Marbà, tot realitzant-ne l’anàlisi harmònica i estilística, com també de pràctica gestual. La segona setmana tindran lloc les pràctiques amb orquestra, disposant com a orquestra pilot l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat i l’Orquestra de Cambra de Granollers. Les classes amb Ros Marbà compten també amb la col·laboració de l’assistent del curs, el professor Santiago Serrate, que s’encarrega de les tasques de suport al treball proposat als alumnes per Ros Marbà.
“La pedagogia musical m’ha ajudat a créixer com a músic i com a persona”, diu el mestre Antoni Ros Marbà, que confessa sentir-se “molt animat i il·lusionat” amb la realització del curs, ja que alguns dels seus alumnes actualment són professionals reconeguts.
Hi poden prendre part, com a alumnes actius i oficials, directors i estudiants avançats de direcció d’arreu. D’altra banda, qualsevol persona interessada a ampliar coneixements musicals s’hi podrà inscriure com a oient, durant tot el curs o bé per sessions diàries. La matrícula per als alumnes oficials és de 1.200 euros; per als alumnes oients el preu és de 600 euros. La data límit d’inscripció és el dia 30 de juny de 2016. Més informació i inscripcions en aquest enllaç.