Per segon any consecutiu l’Auditori de Girona presenta el nou format de cicle estival en què es va reconvertir el passat curs el, fins a llavors, Festival de Músiques Religioses i del Món de Girona. Amb una programació de vuit concerts que tindran lloc entre el 28 de juny i el 14 de juliol i un cartell molt vistós i policromàtic de l’artista contemporani Gerhard Richter –que encapçala el cartell del cicle Nits de Clàssica de l’edició 2013– presenta una programació en què la gran tradició musical occidental es combina amb el particularment atractiu patrimoni de la ciutat per oferir propostes úniques.
Com ho serà, per exemple, la inauguració del cicle, a la catedral de Girona, amb l’excepcional presència del director flamenc René Jacobs al capdavant de l’Akademie für Alte Musik de Berlín i amb les veus d’Isabelle Druet i Sunhae Im en una proposta musical que inclou el també excepcional Stabat Mater de Pergolesi.
L’espai de la catedral acollirà també el tradicional concert d’orgue que enguany convida un referent de la interpretació de l’obra barroca per a orgue: l’holandès Ton Koopman, que interpretarà un programa amb diverses obres de J. S. Bach que inclouen la Fantasia en Sol major i els corals Nun komm der Heiden Heiland en Sol menor i Wachet auf ruft uns die Stimme, a més de diverses peces de Correa de Arauxo, Cabanilles, Bruna i Buxtehude i, és clar, la conegudíssima Tocata i fuga en Re menor de J. S. Bach. En un espai més recollit, el claustre de la catedral, tindran lloc dos recitals pianístics amb dues figures representatives de la nova generació de pianistes de l’Estat espanyol amb trajectòria internacional: Àlex Alguacil (3 de juliol) i Javier Perianes (14 de juliol). El pianista barceloní presentarà en el seu recital dues partitures inèdites recentment descobertes de W. A. Mozart (Allegro molto, de 1780) i Johannes Brahms (Albumblatt en La menor op. post., de 1853) en el que serà la seva primera audició estatal. A aquestes cal afegir l’estrena absoluta de Seqüència sobre Richter del català Hèctor Parra. El programa es completa amb una selecció de Visions fugitives op. 22 de Serguei Prokófiev, Tres pastorals de Francis Poulenc i Quatre scherzos i la Polonesa núm. 6, op. 53, “Heroica” de Frédéric Chopin, amb què es clourà el concert. El pianista Javier Perianes (Huelva, 1978), oferirà un recital (que servirà de clausura al cicle) amb un programa que combinarà preludis i balades de Frédéric Chopin i obres també intimistes de Claude Debussy, com Danseuses de Delphes, L’îsle joyeuse, Claire de lune o Les sons et les perfums. Una selecció de la Música callada de Frederic Mompou (que el pianista va enregistrar fa poc temps) completa un programa que es clourà amb dues obres contrastades en caràcter de Manuel de Falla: Cuatro piezas españolas i Fantasía Baetica.
El recinte de l’Auditori de la Mercè acollirà el concert del Quartet Mosaïques, el quartet de corda amb instruments d’època més prestigiós a nivell internacional, que oferirà dos quartets de W. A. Mozart en versions de referència per l’aproximació amb criteris històrics: el Quartet núm. 17 en Si b M, KV 458 “la Caça” i el Quartet núm. 19 en Do M, KV 465 “Dissonàncies”.
Una altra proposta curiosa serà el diàleg proposat entre Andreas Staier (clavicèmbal) i Aleksandr Melnikov (piano), que enfrontaran en un mateix recital preludis i fugues de J. S. Bach i de Dmitri Xostakóvitx, que el compositor rus va escriure seguint el model bacchià dels 24 preludis i fugues en les 24 tonalitats possibles. El concert tindrà lloc el dia 11 de juliol al Teatre Municipal de Girona. La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sota la direcció de Josep Pons, visitarà l’Auditori de Girona –en un concert d’entrada gratuïta– per oferir una de les obres més destacades de la segona meitat del segle XX: la Simfonia Turangalila d’Olivier Messiaen. L’obra, que fa servir les ones Martenot (Philippe Arrieus en serà el solista) i tindrà Jordi Masó com a solista de piano, servirà per celebrar el 20è aniversari de la formació simfònica catalana, amb el director que la va impulsar i actual director musical del Gran Teatre del Liceu.
El cicle tancarà amb la proposta del grup vocal Psallentes, que oferirà cant gregorià i primeres polifonies de J. De Vitry, en un programa que, amb el títol “La processó de les beguines”, servirà per celebrar el mil·lenari del monestir de Sant Daniel, al claustre del qual tindrà lloc aquest concert especial, dirigit per Hendrik van den Abeele.
Per acabar, i en col·laboració amb Joventuts Musicals de Girona, el cicle acull dos concerts al claustre de Sant Domènec per recolzar els talents musicals gironins. En aquesta ocasió s’ha convidat al Trio Areté (violí, viola i violoncel) i el Quintet DaCap (flauta, oboè, fagot, clarinet i trompa) a oferir dos concerts amb entrada gratuïta i uns programes que inclou tant obres de clàssics com Mozart i Schubert, com de compositors catalans com Toldrà o Cornudella. L’Espai Diví (situat a la terrassa del Museu d’Història de Girona) ofereix també la possibilitat de gaudir del maridatge entre música i gastronomia en uns paquets especials de concert més sopar.