S’ha presentat recentment Les xifres canten, un estudi sobre la presència del català a la música a partir de subvencions públiques realitzat per la Plataforma per la Llengua, l’ONG del català. L’estudi constata que Catalunya està a la cua en foment de la llengua pròpia respecte de països amb comunitats lingüístiques homologables, com el Quebec, Irlanda, Finlàndia o el País Basc, exigeix un canvi en les polítiques de promoció de la Generalitat i promou l’enviament de cartes a la nova consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs.
Una de les conclusions de l’estudi, que analitza els recursos destinats a l’àmbit de la música per la Conselleria de Cultura durant els anys 2015 i 2016, és que els ajuts públics a la música no ajuden la música en català. El document també analitza la situació al Quebec, Irlanda, Finlàndia, Eslovènia, Lituània i el País Basc, i conclou que a Catalunya es produeix una situació d’anomalia absoluta: 6 de cada 10 euros dels ajuts públics a la música a Catalunya es destinen a projectes on la presència del català és inferior al 25%. En tots els casos comparats, excepte al País Basc, els projectes que més dotació pressupostària reben són els que superen el 75% de presència de la llengua pròpia. Tot i això, fins i tot en el cas del País Basc la dotació per als projectes amb més presència del basc és més elevada que a Catalunya.
Arran de les conclusions i les dades mostrades a l’estudi, la Plataforma per la Llengua impulsa la campanya “Les xifres canten” com a resposta. L’ONG del català reclama a la consellera de Cultura un canvi en les polítiques de subvenció per a la promoció musical. Aquesta campanya inclourà la recollida de signatures a través del portal www.lesxifrescanten.cat i l’enviament de cartes a la consellera Borràs, i compta amb la participació d’artistes de tot el domini lingüístic català. “Demanem a la consellera que aprofiti l’oportunitat d’un nou Govern per fer polítiques que reverteixin la situació”, ha assegurat Lluís Duran, autor de l’estudi i membre de l’Executiva de Plataforma per la Llengua.
Des de l’ONG del català es plantegen tres propostes com a punt de partida per millorar les dades de l’estudi. D’una banda, la necessitat d’incorporar una quota mínima del 50% de música en català o aranès, com a requisit per beneficiar-se d’una subvenció. Però també es plantegen canvis en un altre dels requisits que actualment existeixen: que els artistes siguin residents a Catalunya, i que la realització del 100% o la majoria de l’activitat es realitzi a Catalunya. La Plataforma per la Llengua demana que s’eliminin aquests punts, per tal d’afavorir que les propostes artístiques en català d’arreu del domini lingüístic puguin tenir-se en compte, i perquè els projectes musicals per a la cooperació cultural entre territoris de parla catalana també puguin optar a ajuts públics.
Les xifres canten té el suport del sector musical i s’hi han adherit alguns artistes, com la Companyia Elèctrica Dharma, Joan Isaac, Gossos, Brams, Feliu Ventura, Joan Garriga (La Troba Kung-Fú), el festival Barnasants, i les discogràfiques Picap i U98 Music.
Podeu llegir l’estudi Les xifres canten en aquest enllaç.
Imatge destacada: Roda de premsa de presentació de l’estudi Les xifres canten, 28 de juny de 2018. © Juan Miguel Morales