The amazing life of Sugar Blood és el nou projecte operístic del compositor barceloní Alberto García Demestres, amb el qual vol contribuir a la conscienciació sobre la diabetis, una malaltia prou comuna –amb alts índexs en creixement entre la població infantil i adulta–, poc tinguda en compte encara avui dia a nivell social.
Alberto García Demestres té diabetis des de fa vint anys. Com ell, molta gent avui dia conviu amb una malaltia molt silenciosa, però que tanmateix té un impacte important en la vida de les persones afectades. El sucre és un aliment present en gairebé tot el menjar processat i en molts aliments naturals. Tot i els recents avenços en l’estudi de la diabetis –aquesta malaltia era un dels temes centrals de La Marató de TV3 el desembre de 2015– encara és aviat per considerar que la nostra societat estigui conscienciada sobre la presència i normalització de la malaltia i sobre la necessitat de trobar mesures de control alimentàries per pal·liar-ne els efectes nocius.
El compositor barceloní ha volgut posar el seu granet de sorra en aquest procés d’obertura mental escrivint una òpera expressament enfocada a aquesta problemàtica. The amazing life of Sugar Blood (L’extraordinària vida de Sugar Blood), òpera dolça sense sucre, és la seva contribució per aconseguir l’objectiu d’apropar la realitat de la diabetis al màxim nombre de persones possible. Tal com ell mateix diu, aquest desig li ha contagiat la Marta Roca, “una noia de 13 anys, integrant del fantàstic Cor Vivaldi de Barcelona, diagnosticada amb diabetis als 9 anys. La seva mirada positiva pel que fa a la seva diabetis, i la forma com s’ha enfrontat i s’enfronta als malentesos o a la falta de consciència de la societat i d’alguns dels seus propis companys ha estat i és la meva inspiració”. Aquest és el vídeo de promoció de la nova òpera i del projecte: https://vimeo.com/157949501
García Demestres, que parteix d’algunes experiències prèvies en la composició d’òperes sobre temes d’actualitat i amb un especial enfocament al públic infantil i juvenil –Els cinc dits de la mà o bé Aprima’t en tres dies– ha rebut la col·laboració, un cop més, del Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya, de l’escola IPSI, per a qui ja va escriure alguna de les seves composicions precedents. El compositor barceloní creu “en la immensa capacitat transformadora que tenen la música «clàssica» i la veu lírica; per això estic completament segur que The amazing life of Sugar Blood contribuirà a una millor comprensió de la diabetis infantil. També crec que ens ajudarà a acceptar-la, tant a aquells que ja tenim diabetis com a aquells que ens envolten. Perquè, tot i que la diabetis afecta milions de persones, continua sent tabú. Són molts els que no s’atreveixen a admetre-ho públicament o que, simplement, hi fan el sord”.
Així doncs, el projecte inicial, sorgit conjuntament amb Òscar Boada, director del Cor Vivaldi, també s’ha plantejat socialment quant al finançament gràcies a una plataforma de micromecenatge, Indiegogo, per aconseguir els 25.000 dòlars que costa finançar el procés de creació de l’obra (llibret, traducció del llibret a l’anglès, composició per a veu i orquestra, reducció per a veu i piano, edició de la partitura general, les particel·les de veu i piano i la creació de la demostració en àudio).
L’òpera The amazing life of Sugar Blood explica la història de la Sugar, una nena feliç de 14 anys de Saratoga Springs (Nova York), amb diabetis des dels 7 anys, que sempre ha estat alegre, divertida, amable, amistosa, sensible, audaç, molt curiosa, desbordant d’imaginació, un poc entremaliada, simpàtica, somiadora, de gran cor, responsable, optimista, estudiosa, afectuosa, generosa, i que pateix el seu primer rebuig amorós important: en una festa de l’escola per celebrar el començament de les vacances d’estiu, la Sugar s’acosta al noi que li agrada per demanar-li que surti amb ella. El nen li diu que, tot i que a ell també li agrada ella, té por de sortir amb una noia que té una malaltia crònica com la diabetis. La Sugar es desespera de tal manera que arriba a negar que té diabetis, i s’abandona fins al punt de patir un coma diabètic. Mentre els pares de la Sugar i un grup de les seves millors amigues esperen que surti del coma, uns i altres comparteixen records de les aventures viscudes per la Sugar des dels set anys.
Finalment surt del coma i torna a ser la mateixa noia alegre de sempre… i ara és el noi qui li demana per sortir.
Un cop aconseguit el finançament –l’aportació es pot fer a través de l’enllaç https://www.indiegogo.com/projects/the-amazing-life-of-sugar-blood–6#/–, el pas següent serà l’estrena de l’obra en versió de concert a Barcelona, amb data determinada: el 12 de novembre de 2016 a l’Auditori AXA de Barcelona, i aconseguir, el 2017, poder presentar-la en format teatral.
Les recompenses per participar com a mecenes en aquest projecte van des de la tradicional impressió del nom en l’edició de la partitura o la descàrrega en format digital de la partitura i de l’àudio de l’òpera, a d’altres més originals i de caràcter més exclusiu, com la recepció de la recepta d’unes postres especials per a la Sugar, que apareixeran a l’òpera i que actualment estan essent creades i dissenyades pel millor restaurant del món, El Celler de Can Roca. L’aportació més important és de 25.000 dòlars, que té una recompensa molt especial: una jaqueta de Luciano Pavarotti que el gran tenor italià va regalar personalment a Alberto García Demestres, amb qui va tenir una relació molt estreta els darrers anys de la seva vida, i una partitura manuscrita de l’òpera.
No és el primer cop que Alberto García Demestres col·labora amb el Cor Vivaldi per estrenar les seves composicions musicals; per tant, parlem d’una col·laboració d’èxit entre un cor infantil i un compositor de renom internacional que es coneixen mútuament els punts forts respectius. Mostra d’això és, per exemple, l’excepcional interpretació de l’Stabat Mater de García Demestres a càrrec del Cor Vivaldi: https://www.youtube.com/watch?v=DR-R0ZRAWp8
D’altra banda, tant el compositor com el Cor estan oberts a la unió al projecte d’altres cors amb característiques similars a les del Cor Vivaldi, ja sigui programant l’òpera en els seus concerts o, idealment, fent intercanvis amb la finalitat de cantar-la plegats.
El projecte porta recollits 5.068 dòlars i queden 23 dies per arribar als 25.000 necessaris.