Des de fa 16 anys que Platja d’Aro acull aquesta trobada musical estiuenca dedicada al jazz i per la qual han desfilat la majoria de les grans figures catalanes del gènere. Les Nits de Jazz de Platja d’Aro, amb direcció artística de Josep Maria Sauret, s’obren internacionalment en aquesta 16a edició a la participació d’artistes i grups nord-americans. Les Nits de Jazz comencen el divendres 12 de juliol i continuaran els divendres de juliol i agost, fins al 30 d’agost, a la Platja Gran (passeig Marítim).
El primer concert, doncs, el 12 de juliol, presentarà el flautista italià Antonio Amenduni i el Dick Them Trio –Francesc Capella, piano; Dick Them, contrabaix, i Lluís Ribalta, bateria–, que interpretarà la coneguda Jazz Suite del francès Claude Bolling. El 19 de juliol serà el torn d’una de les formacions catalanes que més activitat artística du a terme actualment, la Sant Andreu Jazz Band, dirigida per Joan Chamorro. I el 26 de juliol acabarà el mes la Jamboree Big Latin Band, dirigida per Ramon Escalé, que inspira el seu repertori d’arrel afrocubana en la llegendària figura del músic català Xavier Cugat i les seves orquestres; aquesta formació fa temporada al Jamboree Jazz Club de Barcelona.
Ja al mes d’agost, el dia 2 es presentarà la Big Mama Montse Pratdesaba, la gran dama del blues català, que celebrarà els 25 anys de professió amb un quintet estel·lar format per músics del Taller de Músics amb els quals ha treballat al llarg d’aquest quart de segle: Riqui Sabatés, guitarra; Alejandro di Costanzo, piano; David Pastor, trompeta; Isaac Coll, baix, i Xavier Maureta, a la bateria. Amb el nom de 25th Aniversary & Taller de Músics all Stars, l’espectacle farà un recorregut pel repertori més intens i brillant del blues. El 9 d’agost la Barcelona Jazz Orquestra –dirigida per Dani Alonso i Josep Maria Sauret– presentarà Harlem Swing, un nou espectacle de gran format que celebrarà els 15 anys de balls de swing a l’Apollo de Nova York. Aquest xou vol reviure les nits màgiques de Harlem als anys trenta i quaranta del segle XX, durant l’època daurada del swing. Harlem Swing traslladarà el públic al Cotton Club, a l’Apollo i al Savoy, els famosos clubs de Nova York –incloent-hi un homenatge a Josephine Baker–, amb la col·laboració dels BCN Lindyhopers i la cantant Susana Sheimann. El 16 d’agost, la formació The American Spiritual Ensemble, fundada i dirigida per Everett McCorvey, oferirà un extens repertori que abraça des d’òpera, espirituals, jazz i musicals sota la proposta The Black Experience, amb els seus reconeguts solistes internacionals, i amb l’acompanyament al piano de Tedrin Blair Lindsay i de Joan Brannon als tambors djembé. Aquesta formació haurà actuat el dia abans, amb la Barcelona Jazz Orquestra, al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols.
El 23 d’agost serà el torn de l’Orrin Evans Trio. El pianista Orrin Evans, considerat un dels pianistes més destacats i creatius de la seva generació, presentarà el seu treball discogràfic Flip the Script amb la resta del trio, el contrabaixista Ben Wolfe i el bateria Donald Edwards. El disc Flip the Script va ser escollit per la majoria de publicacions especialitzades –com «Jazztimes» i «Downbeat»– entre els deu millors del 2012 i cal destacar especialment l’elogi del «The New York Times». Finalment, el darrer concert, el 30 d’agost, serà un final de festa a ritme de swing amb el grup Shakin’ All, que traslladarà el públic a l’univers de la música vintage, un territori fronterer entre el jazz, el blues, el rock and roll i el gospel, amb els temes més rítmics de Louis Jordan, Ray Charles i Fats Domino. Per a més informació: www.nitsdejazz.com.